et är här magin händer!
Ja, sovrum i all ära, men visst är det väl vid matbordet som vi oftast får lysande idéer, blir förälskade eller tror oss förstå meningen med livet? Så, se till att sitta skönt! Oavsett om du letar efter ett runt litet köksbord eller ett generöst utdragbart matsalsbord får du hjälp här! Sköna hem väljer ut favoriterna bland matbord just nu!
Stadiga Grande i solid ek, av Note design studio, finns i två storlekar, här 270 x 100 cm, Fogia. Läs mer och köp här.
Plate i oljad ek och aluminium, Jasper Morrison, från 180 x 90 cm, Vitra. Läs mer och köp här.
Bodhi container table av Marcel Wanders, från Ø 70 cm, Moooi. Läs mer och köp här.
Frame i oljad ek och ben i pulverlackerad stål, 180 x 90 cm, Bolia. Läs mer och köp här.
3 saker att tänka på innan du köper matbord
Det blir ofta snyggare när bordet och stolarna är i olika färg/träslag.
Mät alltid bredden på stolarna du tänkt ha till innan du köper ett nytt bord. Får du in rätt antal sittplatser? Och hur ryms bords- och stolsbenen tillsammans?
Vill du få plats med två sittplatser på varje bordsända bör bordet vara minst 100 cm brett.
nredaren Geir Oterkjærs senaste uppdrag åt domaren Fredrik hade en stram budget. Då får man leta lite på secondhand efter vintagefynd att fixa till. Resultatet har blivit personligt och maskulint i en internationell, gångbar stil.
Hur löd uppdraget från Fredrik, Geir? – Fredrik är en god vän till mig, och huset han köpte för tre år sedan är ett tegelklätt enplanshus från 1968 på 125 kvadratmeter, i stockholmsområdet. Dealen var att jag fick göra precis som jag ville, jag fick helt fria händer när det gällde inredningen. Det var underbart! Första gången Fredrik fick veta hur det skulle bli, var när vi träffade snickaren. Men självklart hade vi en öppen dialog under tiden. Fredrik kunde ringa och säga ”fan, Geir, vad är det nu för väggfärg du valt!”. Vi är ärliga mot varandra och kör med raka rör. Men eftersom jag är kontrollfreak var jag med in i det sista.
Vad har gjorts? – Vi blåste ut det mesta, hemmet var väldigt ofräscht och inrökt så det gick inte att behålla något. Men vi har tagit tillvara 60-talsmarkörer som teakdörrar och teaklister. Hela planlösningen är dock ny, vi tog bort väggar och stuvade om. Det var en ganska massiv renovering. Jag lät bygga en H-vägg, med köksdelen på ena sidan och vardagsrummet på den andra. Två badrum slogs ihop till ett. Fredrik har två ingångar till det, en från sitt eget sovrum och en från hallen.
Vad var tanken med färgerna? – Jag valde att gå på en mörk färgskala, det känns maskulint och det passar Fredrik. Och jag gillar själv det mörka. Väggarna kläddes med listverk som målats i samma färg som väggarna. Färgen kallar jag karbonblå.
Hur ser planlösningen ut? – Man kommer in i en tambur som följs av en kvadratisk hall tapetserad med Trifid från Osborne & Little. Därifrån kommer man in i köket och de mer sociala delarna av huset. Här finns vardagsrum och kontor. Innanför köket finns ett gästrum.
Vilket rum är viktigast för Fredrik? – Köket, han har ofta representation hemma. Han älskar matlagning – på riktigt. Och han jagar, röker fisk, gör öl, syltar och saftar och tillbringar mycket tid i köket. Jag valde en bänkskiva av venetiansk granit som inte är lika känslig som marmor. Från listen på kakelväggen når han lätt köksredskapen.
– I kökets matsalsdel står ett stort kvadratiskt bord med plats för åtta personer. Runtom står stolar i zebranoträ. Köket är verkligen samlingsplatsen.
Vad är typiskt för dig som inredare? – Jag gör inredningar i alla prisklasser, alla har ju olika
förutsättningar. Att återanvända saker känns viktigt om budgeten är tajt. Och att mixa vilt, inte vara så himla seriös. Jag har nog inga spärrar i huvudet när det gäller inredning.
Några smarta tips att tänka på? – Lyssna till husets karaktär och foga samman det med uppdragsgivarens personlighet och önskemål. Det är häftigt att få komma in och göra hela hem. Och få mina kunder att våga. Ett annat tips är att göra klart ett rum i taget. Det sätter stilen för resten av hemmet, och man blir inspirerad att fortsätta.
Till Fredrik har jag köpt lerklumpar och simpla skulpturer på Myrorna, målat dem vita och ställt dem på piedestaler. Så kan skräp bli konst.
Något särskilt du är stolt över? – Jag har flera gånger blivit utvald i boken Andrew Martin
design review, där kommer de 100 bästa inredarna i världen med. Det är stort i min värld.
Arr: REBECCA FACEY Text: CECILIA VON MENTZER Foto: ANNE NYBLAEUS
en lilla flickan från arbetarhemmet på Hawaii har rest långt i livet. Men Bette Midler har inte glömt var hon kommer ifrån.
– Där jag växte upp arbetade folk med händerna, och jag älskar all omsorg som hantverkare lägger ner på sitt jobb, har hon berättat.
Mamma var sömmerska och pappa målare, och Bette själv omger sig gärna med vackra tyger och mycket färg i lägenheten på Femte avenyn vid 94:e gatan, praktiskt taget granne med Guggenheimmuseet. Hon och hennes man Martin von Haselberg, skådespelare och performanceartist, flyttade hit från Tribeca på nedre Manhattan på 90-talet. Från de coola loftens kvarter till crème-de-la-crème-kvarteren på Upper east side. Här har de utsikt över Central park och The reservoir, den stora vattenreservoaren som fått namn efter Jackie Kennedy Onassis. 2,5-kilometersslingan som löper runt reservoaren är en New York-favorit för både joggare och fågelskådare.
Här vid parken når lägenhetspriserna rena fantasinivåerna. I vintras såldes våningen under för 20 miljoner dollar – och den hade bara nio sovrum och fem badrum i ett plan. Men Emmy-, Tony-, Grammy- och Golden globe award-vinnaren Bette Midler har råd med sitt penthouse. Och råd att kalla in topparkitekter och kända inredare för att fixa mysiga vrår i den spatiösa lägenheten. Vi må befinna oss mitt på Manhattan, men här är det närmast en hemtrevlig countrystil som gäller – och dessutom kan man njuta av den frodiga grönskan på terrassen som går runt hela huset.
– Jag gillar att vara utomhus. Jag är grön ända in i märgen, har Bette Midler sagt.
Helt följdriktigt är hennes stora välgörenhetsprojekt som startades 1995 helt inriktat på att göra New York city grönare. Hon är trädgårdsaktivist i megastaden, och hennes New York restoration project planterar träd, restaurerar parker och förvandlar sunkiga bakgårdar till trädgårdar. Tanken är att skapa en hälsosammare miljö för invånarna i de mest tättbefolkade områdena. Tillsammans med stadens parkavdelning har Bette Midlers organisation planterat över en miljon träd i New Yorks fem boroughs.
– Jag gör samma sak på Hawaii, men där är det svårare efter-som det är så stora områden, och det blir komplicerat med planbestämmelser och allt, har hon sagt i en intervju med brittiska dagstidningen The Times.
Bette Midler jobbade på ananasfabrik och gick tre terminer på University of Hawaii (”där jag inte hade en aning om vad någon pratade om”) innan hon som 19-åring drog iväg till New York för att få sjunga. Hon fick en roll i Spelman på taket och sedan dess har det rullat på. Sångkarriären följdes av filmsuccéer. Hon fick en Golden globe award för sin första film The Rose, inspirerad av Janis Joplins liv, och Beaches från 1988 ligger fortfarande högt på Hollywoods snyftarlista.
Bette Midlers äktenskap med Martin von Haselberg är lika slitstarkt. Rekordlångt, med Hollywoodmått mätt. De träffades 1984 och gifte sig i Las Vegas redan efter sex veckor. Dottern Sophie von Haselberg föddes 1988 och efter ett utbrytningsförsök från föräldrarnas teatervärld (hon läste sociologi och östasienkunskap på Yale, och jobbade på reklambyrå i Kina) är hon nu också skådespelare, och har haft roller i bland annat Woody Allen-filmen Irrational man och i Netflix-serien House of cards.
I familjens trevåningslägenhet vid Central park blandas stilepokerna hejvilt. Ta till exempel de strama gustavianska stolarna i matsalen, och de blommiga art deco-mattorna med mönster av Virginia Woolfs konstnärssyster Vanessa Bell.
– Om jag blir förälskad i något vill jag bara ha det. Jag som jobbar med många olika uttryckssätt tycker att det är svårt att bara ha det på ett enda sätt, har hon berättat i en intervju med månadsmagasinet Architectural Digest.
Hela mellanvåningen har öppen planlösning med kök, matsal och vardagsrum. De engelska uttrycket ”living and dining area” stämmer bättre, eftersom ytorna är enorma här. Sovrummen ligger en trappa ner och lägenhetens övervåning är ett enda stort bibliotek.
Men det allra härligaste är terrassen, eller rättare sagt trädgården. Kan det bli underbarare än att insvept i grönskan högt över Central park se tärnorna och vråkarna svischa förbi?
ddsen är låga för att Annabelle Desfontaines villa i Westcliff, Johannesburg, byggdes av en så kallad Randlord 1902. Det var här, i den högt belägna, parkliknande stadsdelen, som förra sekelskiftets guld- och diamantmagnater plöjde ner sina förmögenheter i sten, och bokstavligen höjde sig över folkmassorna nere i centrala Johannesburg.
Stonecrest heter villan, efter vapnet i sten som sitter mitt på den höga tegelfasaden. Vapnet är prytt med en smäcker jakthund, ganska lik några av Annabelles hundar. Totalt har hon fem, men det är ingenting mot en tidigare ägare som hade sjutton!
Annabelle må vara ättling till kolonisatörer, men det var inte därför hjärtat bultade när hon för drygt 30 år sedan gick upp mot husets entré; det var den edvardianska arkitekturen med tydliga drag av arts-and-crafts-estetiken, som knockade henne.
– De här Johannesburgsvillorna har ofta renoverats till oigenkännlighet, varje generation har snofsat upp dem enligt tidens rådande trend. Det här huset var intakt, och jag ville inte ändra på någonting! Ett hus med så mycket historia måste få vara imperfekt, annars blir det perfekt ointressant. Det i stort sett enda jag förbättrat är köks- och badrumsstandarden.
Mörka paneler, bröstningar, brädgolv, stuckaturer, listverk, eldstäder – allt som fanns i huset när Annabelle flyttade in med man och barn (det första av fyra) finns kvar i dag. Den murriga medaljongtapeten i matsalen har hon vårdat särskilt ömt.
Från källarvåningen i massiv sten – där familjen har sitt tv-rum, ”fängelsehålan” – vindlar rum och salar uppåt i huset, från ena nivån till nästa. Och Annabelle har inte gjort något för att lätta upp de mörka, tunga, dramatiska interiörerna – tvärtom har hon öst på med svulstiga möbler i barock och nyrenässansstil, persiska mattor, takkronor och antika oljor.
Var har hon fått allt ifrån? Svar: Det mesta är hämtat från ”good old Europe” dit hon åker för att jaga exklusiva vintagekläder till sin butik Wizards vintage.
– Varje gång jag är i London, Paris eller Milano går jag på antikmarknader. Jag har skeppat med mig massor av möbler hem. Och oljemålningar! Den holländska skolan har något klosterlikt och dystert över sig som inspirerar mig. Jag skulle älska att bo i ett gammalt slott, grandiost och okonstlat på samma gång. Möblerna skulle stå tätt framdragna runt eldstaden för värmens skull, och i övrigt tomt. Kontrasten mellan tomma ytor och belamrade hörn är spännande.
– På Stonecrest får inredningen återspegla husets levnadhistoria, de olika tidslagren ska synas. En gång började jag slipa på socklar och foder för att bättra på med färg, men sedan lät jag det vara. Varför måla över ett sekel av liv? Det är ju så vackert!
Styling: SVEN ALBERDING/LIVING INSIDE Text: GRAHAM WOOD/ LIVING INSIDE
Översättning/bearbetning: GISELA FRIDÉN Foto: GREG COX/ LIVING INSIDE
tt steg från det livligaste stråket – och exakt tre steg från tunnelbanan – vid Odenplan i Vasastan i Stockholm, bor Camilla Wallin. Och det gör hon rätt i, för här trivs hon, här är hemma. Här är tyst och fridfullt, och av ljuden från området kring torget utanför köks- och vardagsrumsfönstren märks just inget. Sovrummet, som har en liten balkong och anslutande badrum, liksom arbetsrummet i den 83 kvadratmeter stora lägenheten vetter båda in mot en charmig, sommartid lummig innergård.
– Jag trivs bra med hur lägenheten är planerad, det enda jag gjorde när jag flyttade in var att fräscha upp alla ytskikt. Mest sjå hade jag med hur jag skulle ställa sängen. Jag landade i att vända den så att fötterna nu vetter mot dörren. Det är något med att inte se dörröppningen, kanske dålig feng shui, men nu sover jag gott, säger Camilla och skrattar, och lägger sedan till, lite allvarligare:
– Som tjej är det kanske extra viktigt att man känner sig trygg i sitt hem och i området, och det gör jag. Att bo mitt i stan i ett levande kvarter, och så nära tunnelbanan gör att jag aldrig är rädd när jag går hem.
Sekelskiftescharmen gör naturligtvis sitt till, med stuckatur i taken, höga listverk, trivsamt knarrande trägolv och den där takhöjden som gör att även en svällande soffa ser ut som en dockmöbel i sammanhanget. Grunden är fin, läget är toppen, men det som gör Camilla Wallins hem till något alldeles extra, är hennes förmåga att sätta samman en egentligen ganska vild mix av möbler, detaljer och konst till en fin, fungerande helhet. Prunkande gröna växter som funnits med henne länge och hunnit växa sig stora, ger en extra ombonad känsla.
– Jag gillar motsatsen till sparsmakat, och har hittat mycket inspiration i art deco-stilen. Men också i kolonialstilen och författaren Karen Blixens hem både i Danmark och Kenya, som jag besökt under olika resor. De är så magiskt vackra! säger Camilla.
Ja, vardagsrummets speciella, ljust smaragdgröna färg påminner sannerligen om den man finner i Karen Blixens gröna arbetsrum i hemmet Rungstedlund utanför Köpenhamn.
Camilla arbetar med att driva en entreprenörsplattform för att utveckla startup-företag inom tech, och kopplar av med att vara, på många sätt, minst lika kreativ i det privata.
– Att bevaka olika auktionssajter är ett sätt att koppla bort och slå ihjäl tid. Jag har inte haft bråttom utan saker har lagts till här hemma under många år. Jag fick hjälp av min pappa att kakla om köket och sätta upp nya hyllor, det kostade inte mer än några tusenlappar i slutändan. Det enda som kostat lite mer att köpa är art deco-bokhyllan. Billigt är min grej, och om jag kan inspirera någon att hitta sin stil med en liten budget så blir jag glad, säger Camilla.
Konst är inget undantag. Sin vana trogen har hon kommit undan dyra prislappar genom att köpa verk från konstnärer som ännu inte har hunnit bli etablerade. På väggarna syns bland annat en serie uppförstorade fotografier från Kenya tagna av vännen Fredrik Hyltén-Cavallius.
– En tavla är något man kan ha med sig hela livet, säger Camilla. Men det i mitt hem som fått mest uppmärksamhet alla kategorier är den uppstoppade ejdern. Aldrig har så många människor pratat med mig som på tunnelbanan hem från auktionen med den i knäet!
Arr: MYRICA BERGQVIST Text: Anna Ekdahl Foto: JONAS LUNDBERG
r Cake himself – Roy Fares – har många bollar i luften just nu. Han jonglerar med uppdragen som en fullfjädrad cirkusartist. Med andan i halsen kommer han hemspringande denna tidiga förmiddag från egna stället Mr Cake, med färska croissanter i ena handen och mobiltelefonen
i den andra. Han har varit uppe sedan fem i morse, och är på strålande humör.
Men att vara kokboksförfattare, konditor med eget kafé och bageri, programledare i flera tv-produktioner och numer designer med egen köksproduktserie, ja, det tar allt lite på krafterna.
Tidiga morgnar och långa arbetsdagar gör att hemmets lugna vrå har blivit än viktigare för Roy, som ofta landar i favoritfåtöljen för att kolla på tv, film och sociala medier.
– Egentligen kopplar jag bara av helt när jag går och lägger mig. Jag har svårt att bara sätta mig ner och inte göra någonting. Jag umgås på mobilen, läser mejl, kollar Instagram och håller på mest hela tiden, men jag tycker inte att det är jobbigt, det är en del av mitt liv. Att checka ut från sociala medier skulle ge mig mer stress än att vara där.
Roy flyttade från Libanon till Sverige med sin familj när han var 6 år. Med mamma, pappa och två äldre bröder rotade han sig i Örebro innan flyttlasset gick till Stockholm 2003, närmare bestämt till Gamla Enskede.
Därefter blev det Östermalm av en slump, men inte riktigt det ”östermalmska” Östermalm, påpekar han.
– Där vi bor är det en blandning av Östermalm, Norrmalm och City. Jag gillar den ”viben”, med sköna och härliga människor.
Aktuell: Nyöppnade kaféet Mr Cake, domare
i tv-tävlingen Dessertmästarna, i bak- och reseprogrammet Roy i Amerika, båda sänds i Kanal 5,
boken Cake hero, och med en ny serie köksredskap.
Roy bor med sin sambo i ett av stadsdelens lite lugnare kvarter, men ändå med huvudstadens utbud och frestelser alldeles runt knuten. Kullerstensgator, det bruna tegelhuset från 1912, småspröjsade fönster och frodig grönska ger en känsla av Londons Chelsea.
Lägenhetens 105 kvm är fördelade på tre rum och kök, med klassiska parkettgolv, pardörrar, serveringsgång och balkong mot stor gård.
– Jag gillar verkligen sekelskifteshus. Det är lite mer karaktär med burspråk, öppen spis, högt i tak och knarrande parkettgolv.
När de flyttade in i lägenheten för snart tre år sedan var den i gott skick men några ytskikt förbättrades.
– Lägenheten var jättefin, men det var tre olika golv, så vi kopierade originalgolvet i vardagsrummet och lät lägga in nya i hall, kök och sovrum. Det var även fina träpaneler i vardagsrummet och vi satte upp likadana i matrummet, så att det skulle bli enhetligt. Annars har vi bara målat om och tapetserat hall, sovrum och gästtoalett.
Hemmet känns maskulint, med sober färgskala och svarta accenter. En elegant cocktail av modernt och klassiskt.
– Min stil är lite Ralph Lauren, lite maskulint och lite internationellt.
Hur skiljer sig era olika stilar? – Min sambo gillar mer antikt, han skulle nog vilja ha ett slott, haha. Det ska vara putsat silver och glänsande kristall, medan jag inte är så prålig och gillar en enklare och modern touch. Han gillar även art deco, men jag är inte så mycket för just den stilen. Vi gillar båda konst och contemporary art med inslag av popart, som tavlan med Mimmi Pigg.
Hur inredningsintresserad är du?
– Jag tycker det är jätteroligt med inredning och blir mer och mer intresserad nu när vi har ett hem vi vill bo länge i. Det känns kul att blanda gammalt med nytt, men det blir inte mycket vintage.
Hemma hos Roy finns även en lekfullhet som tar sig uttryck i smurfar, spel och legoslott.
– Vi gillar att dricka vin och bygga lego. Det här legoslottet har vi lagt många timmar på, och lika mycket kärlek som pengar, säger Roy med ett skratt och visar det magnifika legobygget på matsalsbordet. Det ska bli en present till brorsonen.
Matsalsbordet har Roy formgivit själv; han har låtit tillverka det svarta stålunderredet hos en smed, som han sedan har parat ihop med en skiva carraramarmor.
Hur inreder ni tillsammans?
– Jag är den som tar tag i ett projekt och initierar förändring. Men vi möts väldigt lätt i vad vi vill göra. Vi är ju två som bor ihop.
Så vad är nästa inredningsprojekt? – Vi vill måla om sovrummet, och drömmen är att designa och få en platsbyggd garderob där. Vi planerar också att byta ut soffan, mer lounge.
Roy gillar förändring för att få nya energier och vill inte fastna i gamla hjulspår.
– Det behöver inte alltid kosta jättemycket. Att klä om en fåtölj kan ge nytt liv åt ett rum. Sedan kanske man ångrar vissa inköp. Det tar ibland lite tid för ens smak att mogna.
Att klä om en fåtölj kan ge nytt liv åt ett rum.
Roys nya ”baby”, Mr Cake, ligger bara runt hörnet från bostaden. Det populära kaféet äger och driver han tillsammans med kollegan Mattias Ljungberg, och duon slog sina mjölpåsar ihop i september.
– Kön kan fortfarande ringla ut på gatan ibland, och varje gång blir jag lika överväldigad och glad i hjärtat.
Roy själv är förstås ställets magnet, men de härliga bakverken lockar både fans och nya kunder. Här frestar amerikanska ”more-is-more”-bakverk lika mycket som svenska klassiker.
– Fast allt med en twist och touch av oss, tillägger Roy.
Därför spelar inredningen precis lika stor roll som de maffiga bakverken.
Mr Cake har inneburit en lång process där tusentals beslut lett fram till en atmosfär med internationella, klassiska och lekfulla inslag i lite mörkare färgskalor. Den mysiga belysningen är signerad Roys kompis Johannes från Växjö elektriska, en närbelägen lampaffär dit Roy glider över med jämna mellanrum, mest för att fika och snacka.
Med en tajt agenda finns det inte mycket fritid över, men vännerna är en viktig ingrediens i tillvaron.
– Vi gillar när vänner kommer över och hänger. Vi tänder brasan, ugnsbakar lite kyckling och rotfrukter, kollar film och umgås. Folk får komma och gå som de vill. Lite som ett kollektiv.
Hur skapar du stämning hemma?
– Jag tänder mycket ljus och köper blommor. Blommor gör att det känns mer levande och skapar en inbjudande känsla i ett hem.
Vad vill du att folk ska känna när de kommer hem till er? – Jag hoppas att vänner kan tycka att det är fint, men inredning är ju inte till för andra, utan för en själv. Det ska kännas som ett hem, det är inget showroom.
Inredning är ju inte till för andra, utan för en själv. Det ska kännas som ett hem, det är inget showroom.
Roy försöker balansera livets goda med träning på gym. Eller så beger han sig ut i naturen för att springa. Den gröna oasen Humlegården ligger ett ögonkast från Roys lya och där hämtar han faktiskt andan ibland och slår sig ner på en parkbänk. Och drömmer om att en vacker dag ha ytterligare 50–60 kvm yta. Han ser en kombination av en walk-in-closet, badrum och sovrum, lite som en hotellsvit. I kikaren har han också att öppna fler Mr Cake.
– I write my own future, säger han med glimten i ögat.
Text & foto: Stephanie Bjelkstam
Följ med till fashionabla Milano. Med vårt super-exklusiva program kommer vi bakom kulisserna på de trendigaste inrednings- & modehusen.
Träffa tongivande designers och gallerister. Och upplev helt utsökt shopping!
Njut av mäktig arkitektur, attraktiva konstskatter och delikata restauranger.
Vår kunniga ciceron Sofia Silfverstolpe guidar till Milanos mästerverk, i stort och smått.
adrummet signerat Gert Wingårdh för hotellet Miss Clara i Stockholm, är bara skenbart öppet. Väggen mellan badet och sovrummet är helt av glas. Full insyn alltså. Jo, men när den vita silduken är fördragen syns bara konturer – utan att dagsljuset försvinner.
Inredningens röda tråd är annars linjeringen av de mörka partierna i båda rummen. Stenskivan som handfatet är placerat på, boaseringen på nedre delen av kalkstensväggen och badkaret ligger på samma nivå som bården på draperiet och panelen i sovrummet.
Rund oversize-spegel mjukar upp och gör badrummet visuellt större. Värme skapas av detaljer i naturträ och brungula nyanser på handdukar och accessoarer.
Att duka med guldtema till nyår är vanligt. Men ta en extra titt på detaljen med klockan mitt på bordet. Ett roligt samtalsämne om inte annat!
2. Nyårsdukning – pastell
Var inte rädd för att ta in skira vårtecken redan till nyår. Efter julens mättade och mörka färgskala är det fint att bryta av med ljusare pasteller.
3. Nyårsdukning – aprikos
Skrynklat linne och aprikosa toner gör en avslappnad men elegant nyårsdukning.
4. Nyårsdukning – babyblått
Blått i alla olika nyanser och skalor är alltid en vacker nyårsfärg.
5. Nyårsdukning – klocktema
Leta efter gamla klockor på loppis och ge varje kuvert sin egen lilla klocka för att hålla koll på hållpunkterna under nyårsmiddagen.
6. Nyårsdukning – detaljer som bryter av
Duka i en enhetlig färg, och bryt av med mörka blommor för effektens skull.
7. Nyårsdukning – turkost och grönt
Utgå från påfågelfjäderns blåa och turkosa färger. Gör ett litet paket av servetten som innehåller en lyxig pralin! Tänk på att det alltid är de små finurliga detaljerna som gör själva dukningen.
8. Nyårsdukning – glitter och glamour
En nyårsdukning får gärna glittra och spraka. Tänk lite ryskt överdåd!
9. Nyårsdukning – svart och vitt
En grafiskt elegant nyårsdukning är aldrig svår att få till, men blir alltid elegant!
.
10. Nyårsdukning med julpyntet
Använd julpyntet som detaljer vid nyårsdukningen, smart och enkelt då du ju redan har allt hemma!
11. Enkel nyårsdukning
Tänk på att det aldrig behöver vara särskilt komplicerat. En maffig rosett i något vackert band är både vackert och praktiskt.
12. Nyårsdukning – silver
En dukning i silver kan inte gå fel till nyår. Leta alla dina detaljer på loppis.
13. Nyårsdukning – färg
Blanda rosa och orange toner för en dramatisk och effektfull nyårsdukning.
14. Nyårsdukning – guld och aprikos
Milt, elegant och mycket effektfullt om du går all in på guldet. Bryter av fint mot julens färger.
15. Nyårsdukning – blommor i fokus
Låt en maffig blomsteruppsättning göra hela nyårsdukningen.
16. Nyårsdukning – lekfull
Blanda olika mustiga färger och lekfulla detaljer för en uppseendeväckande nyårsdukning.
17. Nyårsdukning – svart och guld
Svart och guld ihop skapar dramatik som passar perfekt till en nyårsdukning.
18. Nyårsdukning – paljetter
Paljetter glimrar fint till nyår!
19. Nyårsdukning – värme
Varma mustiga färger i fin kombination.
20. Nyårsdukning med vita blommor
Vita färska blommor förhöjer vilken dukning som helst.
21. Mintgrönt och guldiga paljetter
Så fin nyårsdukning!
22. Nyårsdukning med konfetti
Låt konfetti bli en del av dukningen istället för att det ska hamna på golvet klockan 12!
23. Klassisk nyårsdukning
Vitt och guld till nyår blir aldrig fel.
24. Glöm inte servettvikningen!
Enkel servettvikning med fin detalj.
25. Nyårsdukning med hjälp av smycken
Rota i skåpen efter allehanda bijouterier att dekorera nyårsdukningen med!
26. Tänk på hur du arrangerar dina blommor
Många små låga vaser med blommor istället för en stor bukett blir en fin detalj på nyårsbordet. Det låga arrangemanget har också en viktig funktion, nämligen att ni kan se varandra över bordet.
27. Enklaste nyårsdukningen
Blå dukning. Pappersservetter med smällkarameller (extra kul om det ligger en liten överraskninge i smällkaramellen) och årtalet skapat av piprensare.
28. Klocktema igen
Lägg en väggklocka mitt på bordet för att garanterat inte missa tolvlsaget!
29. Nyårsdukning – svart och silver
Svart och silver, en dramatisk kombination, addera en minidiscokula för festlig effekt.
30. Nyårsdukning med ballonger
Heliumbalonger, kan det bli festligare?
31. Det är detaljerna som gör det
Ett enkelt sidenband med aktuellt årtal blir en fin detalj.
32. Glöm inte placeringskorten
Ett placeringskort som kräver lite mer, men blir otroligt effektfullt.
1. Underskatta inte det roliga med aktiviteter på en fest. Nyår inget undantag. Tvärtom, det är ju några timmar fram till tolvslaget. Ställ i ordning ett rum eller en plats i rummet med minipingis, couronne, dansstop och så vidare.
2. Nyårsduka med glasasietter (fynda på loppis) och vackra utprintade urtavlor under.
3. Inget nyårsparty utan ett dansgolv och en härlig partymusiklista. Se till så det finns både plats och bra dansbelysning, gärna en discokula.
4. Nyårsdukningen ska glittra, vara överdådig och generös! Gå gärna ifrån de juliga färgerna som man brukar vara lite trött på vid det här laget. Guld, silver, midnattsblått och lila är vackra dukningsfärger till nyår.
5. Istället för att ha färdigpreparerade tilltugg till tolvslaget, ställ fram en kaviarbuffé (funkar lika bra med löjrom, sik– eller stenbitsrom). Toast, citronklyftor, creme fraich, rödklök och flingsalt är givna tillbehör.
6. Printa ut fina menykort till varje kuvert.
7. Baka lyckokakor till varje gäst inför tolvslaget.
8. Istället för helflaskor till tolvslaget, servera gästerna miniflaskor.
9. Duka med partyhattar vid varje kuvert.
10. Gör iordning ett photobooth med olika tillbehör så att gästerna kan ta roliga bilder under kvällen.
11. Använd smällare, ljudflärpar, tomtebloss med mer som bordsdekoration som är till för att användas under middagen.
12. Leta på loppis efter glasprismor att pimpa med lite överallt.
13. Se till så att det inte finns något missförstånd om vilken typ av party du bjudit in till.
14. Är det någon gång du ska passa på att imponera med vackert vikta servetter, så är det till nyår. (Här finns instruktioner)
16. Duka med smällkarameller som du fyller med en fin chokladbit eller någon annan överraskning.
17. Andvänd tomtebloss så ofta det går!
18. Gör ett sånghägfte med nyårsvisor, enkelt sätt att få igång festen.
19. Gör ett nyårsquiz över vad som hänt under året. Dela ut pris i form av chokladpengar.
20. Hjälp barnen som är med på festen att orka till tolvslaget genom att dela ut små goodiebags varje timme (förslagsvis från klockan 20.00.). Fyll dem med godis, någon rolig leksak, glow sticks, popcorn, en film, osv.
21. Om det finns plats, starta partyt med att laga menyn tillsammans. Gör det gärna till en liten tävling med tidspress och priser! Ett bra sätt att komma i partyform och lära känna varandra.
22. Involvera gästerna i kvällens spellista så alla får med sin favorit. Skriv det redan i inbjudan och låt gästerna osa med sina favoritdanshitar så spellistan är klar inför kvällen.
23. Glöm inte entrén. Välkomna dina gäster med en ordentlig marschallfest eller en maffig eldkorg.
24. Gör det extra fint på gästtoaletten/badrummet med doftljus, fin tvål och individuella små handdukar till gästen (glöm inte en korg att lägga använda handdukar i). En enkel men effektfull detalj.
25. Låt alla bidra med fyrverkeripjäser så ni kan välkomna det nya året med ordentligt pompa och ståt.
eder Lamms prästgård som är belägen mitt i Skåne började byggas 1748, och året därpå kunde den första kyrkoherden flytta in. I mer än 200 år var gården hem för ortens gudsförkunnare, men på 1980-talet var det gamla präststället svårt nedgånget.
En dåvarande ägare hade påbörjat ett omfattande renoveringsarbete när det så småningom var dags att sälja.
– Det fanns spekulanter före oss som han vägrade sälja till, berättar Peder. Som den tyske bilhandlaren, som genast hade börjat prata om storleken på jacuzzin han skulle installera. Med oss förstod säljaren att att huset skulle hamna i kärleksfulla händer och få den vård och omsorg han önskade.
– Det måste finnas en röd tråd. En färg, en stil, en form, ett material – något som håller ihop, säger Peder Lamm.
Soffan och fåtöljen av Nirvan Richter för Norrgavel är klädda i linnetyg Lejon i träd från Lejondolken.
Eldstaden flankeras av skulpturer från 1600-talet.
Hemmets hjärta är en spis från italienska Bertazzoni.
Det gamla skånska köksbordet från 1800-talet är ett auktionsfynd från Bukowskis. Bänken fyndades på Karossgården i Gladsax.
Den murade väggen hör till husets ”illare”, det gamla eldstadskomplexet som samlade flera funktioner i en enhet under en enda skorsten.
”Illaren” var vid 1800-talets mitt den vanliga eldstadstypen på landsbyggden i mellersta och södra Skåne.
Stilleben med låsbara små skrin och ett gammalt handeldvapen.
Tonerna ska inte vara för mättade, då blir effekten för stark. Välj såna som innehåller både svärta och en gnutta vitt.
Mörkt är INTE lika med svart
Blanda olika djupa nyanser som antracitgrått, indigo, bordeaux, mossgrönt och nötbrunt. Matcha gärna med mörkt trä.
Sov djupt
Lugn och ro, svalt och mörkt – så vill vi ha sovrummet. Att satsa på ett mörkt sovrum är helt rätt!
Använd ljus och glänsande detaljer
Motsats behövs för att rummet ska bli levande. Lek med krispigt vitt som kontrast. Glänsande material som speglar, skimrande metaller, rökfärgat glas och blank kakel ger det mörka liv. Ljuset fångas fint med smutsiga pasteller, bleka toner av grått och beige, och ytor av ljust trä.
Duka med drama!
Mörka dukar, mattsvart porslin, rökfärgat glas och bestick i patinerad mässing eller tenn passar perfekt i stilen. Vackert upplagd mat blir oerhört snygg på svarta fat – det ger samma effekt som en svart ram runt en färgstark målning.
Gå hela vägen!
Måla väggar, snickerier, fönsterfoder, trappa – allt i mörka toner. Monokromt ger maffig effekt.
Mixa material
När färgerna är ton-i-ton fixar du kontraster med materialen i stället. Mjuk (vråltrendig) sammet, skrynkligt linne, blank metall, mönstervävda och broderade tyger, läder, trä, silkiga mattor.
et var verkligen inte kärlek vid första ögonkastet. För några år sedan letade Tuva Gahm och Peter Gunnarsson boende på Östermalm i Stockholm.
– Vi hade sett den här våningen ute till försäljning före jul, men tyckte inte alls om den. Efter jul började vi känna oss lite stressade och jag bestämde mig för att ge lägenheten en andra chans. Jag kikade på planlösningen och såg att det med en del jobb kanske skulle kunna bli något.
Att det rörde sig om ett renoveringsobjekt var i sig inget problem för Tuva som är inredare och precis hade bestämt sig för att starta eget efter många år på H&M:s marknads-avdelning.
Väggarna gick i
sicksack så vi rätade
ut linjerna och effektiviserade
kvadratmetrarna
– Våningen var mörk och planlösningen var som en enda stor nödlösning med väggar som gick i sicksack och sovrum och badrum som bara kunde nås om man gick genom sovrummet intill. En kombination av forna tiders arkitektur och dåligt genomförda renoveringar, säger Tuva.
Våningen ligger i ett vackert jugendhus från 1907 i närheten av Östermalmstorg. Här finns otroligt vackra detaljer som
blyinfattade fönster i regnbågens alla färger, högt i tak, djupa fönsternischer, öppen spis, bröstpaneler, väggspeglar och fiskbensparkett. Men den lite taffliga omgivningen gjorde inte full rättvisa åt dem.
Utmaningen blev att rita om planlösningen så att den passade en modern barnfamiljs behov bättre.
– Vi rätade ut linjerna och effektiviserade kvadratmetrarna. Badrummet som ligger i anslutning till det stora sovrummet fick bli större. Gästtoaletten utökades med en dusch. Vi öppnade också upp mellan kök och matsal, och köket fick en nylagd fiskbensparkett i samma stil som övriga våningen. Köket är en så central punkt i vår familj, jag älskar att laga mat och när vi har gäster hänger alla runt köksön i stället för i matsalen.
Jag ser det som en investering när jag skaffar en möbel, en ägodel som ska hänga med länge
Allt ramades in av en färgsättning som både känns personlig och framhäver våningens karaktäristiska drag.
Inredningen är en blandning av modernt och gammalt men alltid av hög kvalitet.
– Jag älskar trender men är inte speciellt styrd av dem. Självklart blir jag inspirerad av det som ligger i tiden, men jag vill ha en inredning som är gångbar under lång tid, inredning som är tidlös. Uttrycket kan ändras med färgsättning, textilier och detaljer. Jag ser det som en investering när jag skaffar en möbel, en ägodel som ska hänga med länge, helt enkelt.
Inspirationen hittar Tuva även inom familjen, och våningen rymmer flera avtryck från hennes kreativa släktingar. I köket hänger ett fotografi taget av Tuvas morfar, dokumentärfotografen Stig T Karlsson. Över soffan i vardagsrummet hänger bilder från den nedlagda paviljongen på Säters psykiatriska sjukhus tagna av Tuvas mamma, fotografen Lena Karlsson. Bilderna i barnens rum är tagna av Tuvas pappa, dokumentärfilmaren Lars Granstrand. Det vackra grafiska överkastet och kuddarna i sovrummet i lapptäcksteknik är sydda av textilkonstnären Lisa Karlsson, Tuvas moster.
– It’s a family affair, helt enkelt, säger Tuva.
Av: Daniel Bergman & Tuva Gahm
Text: Johanna Ankarcrona
Foto: Per Ranung
örutom att ha ett ovanligt vackert namn står det klart att Midsommarkransen är en stockholmsstadsdel som bär på många berättelser om sin samtid. Visste du till exempel att stans första bensinpump låg precis här i hörnet av Julikullen där familjen Westergren bor, att den hette Mack och att det är därför vi på vardagsspråk säger att vi ska svänga förbi ”macken” när vi ska till en bensinstation? Nu vet du.
De utmärkande tegelhusen som går under namnet ”Tellusborgarna” var några av de första bostadshusen som byggdes här kring förra sekelskiftet, då som
arbetarbostäder åt dem som jobbade i tegelbruket, beläget här under början av 1900-talet.
Sedan Sofia Westergren flyttade till ”Kransen” för nio år sedan har hon velat bo just precis i det här huset. När hennes och maken Pelles första barn Hugo kom till världen för tre år sedan bodde de i en liten lägenhet tvärs över gatan till omtalade kvartersbiografen Tellus. De hade precis börjat fundera på att flytta till större när de snubblade över annonsen med trean på 89 kvadratmeter, ett kvarter bort.
Kanske kan man lära känna oss lite genom att läsa
på bokryggarna och se vad vi korkar upp till helgen
– Det var en kvart kvar på måndagsvisningen, så vi tog Hugo i en bärsele och sprang över. Vi kände nog på en gång att det var rätt, och efter en offensiv budgivning blev lägenheten vår, säger Sofia.
Hon har inte flyttat så många gånger i sitt liv, det nostalgiska i henne gör att hon blir väldigt fäst vid en plats.
– Samtidigt kan jag drömma mycket och stort, men känslan av ”hemma” är ändå alltid det viktigaste, säger Sofia, och fortsätter:
– Pelle har, på riktigt, flyttat 14 gånger så han har inte samma behov av att rota sig. Det kanske är bra, då kommer vi i alla fall inte fastna någonstans bara för den sakens skull!
Det mjuka eftermiddagsljuset hittar in i vardagsrummet på Tellusborgsvägen. Väggarnas brokiga konst, möbler valda med omsorg, en uppsjö av vackra kokböcker från världens alla hörn, och massor av goda viner, hjälper till att svara på frågan om vad som egentligen är ”hemma” för Sofia och Pelle.
– Jag vet inte, men kanske kan man lära känna oss lite bara genom att tassa runt här, läsa på bokryggarna och se vad vi korkar upp till helgen. Vi är nog lite livsnjutare; vi älskar att resa, dricka vin och bläddra i kokböcker även om vi aldrig lagar något ur dem. Både jag och Pelle har vuxit upp i hem med många möbler och udda ting. Vi trivs bäst när det inte är alltför avskalat, även om det inte får bli stökigt! Jag ska på intet sätt försöka förminska mitt eget kontrollbehov … säger Sofia och skrattar.
Innan familjen flyttade in fanns här ett standardkök.
– Vi ville utnyttja takhöjden bättre eftersom köket är väldigt litet. Jag har alltid gillat valnöt, och tänkte att mörka golv kan vara bra för att dölja bebiskladd. Eftersom vi älskar kökshäng var vi överens om bistrokänslan, men vi ville ändå inte ta i så mycket att det inte längre skulle passa med resten av huset. Det blev halvkaklade väggar med dekorlist. I dag är vi nöjda, men det var ganska tålamodsprövande för både Pelle och min pappa att renovera kök tillsammans samtidigt som Pelle hade Hugo, då 9 månader, på höften och den där känslan av att inte räcka till någonstans.
Det stora, gedigna matsalsbordet i vardagsrummet är sprunget ur den romantiska tanken på stora stimmiga middagar med vänner som aldrig vill gå hem.
– Men, reality strikes, säger Sofia. Hugo sover precis intill så det var inte så genomtänkt. Nu blir det alltid att vi tar in alla stolar i köket när vi har folk här, det är också mysigt.
Förutom köket har Pelle och Sofia inte gjort några större förändringar. De förra ägarna hade gjort allt det där tråkiga som att dra om el och slipa golv.
– De hade till och med valt fina färger i vardagsrum och sovrum. Men vi brassade på med en riktigt mörkblå färg i hallen.
Även om Pelle och Sofia tar alla inredningsbeslut tillsammans är Pelle den som har stenkoll på konstauktioner.
– Mycket av konsten är sådant vi har fått av våra släktingar och Pelles låtsaspappa som är superintresserad. Med konst gäller det nog att inte vara så brydd om vad som passar ihop. Vänta inte på den perfekta tavelväggen, tänk i stället att allt du tycker om kommer att göra sig fint där uppe.
Nu har Sofia och Pelle fått sitt andra barn, sonen Ed som hunnit fylla ett, och med det kommer tankarna på nästa bostadsbyte.
– Vi får plats här ett tag till, samtidigt gillar man ju inte känslan av att något är helt klart. Just nu drömmer vi om att köpa loss vinden ovanför. Det skulle ge oss 50 kvadratmeter till i effektiv boyta. Tänk! Ett jätteprojekt naturligtvis, men också ganska ”drömmigt”.
En matta är väldigt härlig att ha i badrummet – särskilt om du inte har golvvärme där. Förutom att en matta hjälper mot ett kallt golv ger det dessutom ett ombonat intryck. Det är även ytterligare en detalj som kan förstärka din inredning.
2. Levande ljus
Ljus är en självklarhet att tillföra om man vill ha en mysigare känsla. Välj ett gott doftljus, och kör sedan på vanliga värmeljus i fina ljuslyktor. Om du vill ha ännu mer ljus kan du även hänga en ljusslinga runt spegeln.
3. Växter
Gröna växter gör sig riktigt bra i ett badrum. Det ger en fräsch känsla. Välj dock växter som inte är så känsliga för fukt, om du har badkar eller dusch i ditt badrum. Kaktus kanske inte är det bästa valet, helt enkelt.
4. Ett vackert skåp
Ett vackert vitrinskåp i trä ger det ljusa, kakelklädda badrummet värme och karaktär. Här trivs alla dina fluffiga handdukar, skålar med smycken och prydliga parfymflaskor väl.
5. Gardiner
Ett rum som ofta blir utan gardiner är badrummet. Men om det går ska du definitivt försöka få upp lite gardiner i ditt badrumsfönster. Det gör en enorm skillnad på hur mysigt rummet känns.
Lär dig att kombinera färger som ett proffs
• Lär dig hur färger kan skapa harmoni.
• Så funkar färgcirkeln & NCS-systemet.
• Du får bästa tipsen av Hildur Blad, inredare och färgexpert.
Nya året går i toner av korall. I alla fall om man får tro Pantone, vars färgexperter utsett ”Living Coral” till 2019 års hetaste färg. Och visst är det en härlig livsbejakande färg som för tankarna till vår, blommor och glädjefyllda dagar. Tillför lite läcker korall till hemmet för en omedelbar vitaminkick – här är Sköna hems favoriter just nu!
Vackert melerad pläd med frans runtom (vi älskar fransar!) från Himla i en varm och skön materialmix av linne och ull. Läs mer och köp här.
Färgat glas är så vackert! Inte minst nu när den bleka vintersolen stannar längre dag för dag. Muntra upp dig med ett fång vackra snittblommor och låt strålarna spela genom glaset! Läs mer och köp här.
Härligt mjuk linnekudde från Himla som bara blir vackrare ju mer den används och tvättas. Och man gillar ju att slippa stryka – på linne är skrynklor bara snyggt! Läs mer och köp här.
Tjock, lyxig frotté från Lexington är aldrig fel. Senare i vår kommer de med en massa härliga produkter i korallfärg – men låt oss mjukstarta i badrummet! Läs mer och köp här.
Inred för både ögat och näsan! Dekorativt och väldoftande är Voluspas ljus med doft av japansk persimon och röda vinbär. Läs mer och köp här.
Vi älskar de mönstrade blocktryckta lakanen från Reva Home – och inte minst det faktum att de sätter blommorna på sina underlakan! För en annorlunda, skön, ekologisk och ack, så vacker bäddning. Läs mer och köp här.
Tips: Samla flera vaser i koralltoner till ett oemotståndligt stilleben – fint både med och utan blommor. Läs mer och köp här.
Mer kuddar! För man kan ju inte få för många, eller hur? Dessutom är det väldigt snyggt att blanda olika strukturer och material i en harmoniserande färgskala. Denna ljuvliga sak i mongoliskt lammskinn kommer från Bloomingville. Läs mer och köp här.
Kan man bli glad av en lampskärm? Ja, tydligen! Flytta hem till mig, lilla apan, komsi komsi! Läs mer och köp här.
Snygga servetter gör så mycket för dukningen. Dessa fint mönstrade från Bungalow ger bordet att garanterat lyft. Läs mer och köp här.
ytt år, nya inredningstrender!
Och allra trendigast i vår är en varm korallton i mittemellan orange och rosa. I alla fall om man får tro Pantone, vars färggurus utsett ”Living coral” till 2019 års hetaste färg.
En färgvind som inredningsjätten Ellos home plockat upp i första delen av sin vårkollektion, som går i en frisk palett av kallaste ljusrosa, ljungrosa, nude, härlig korall och mörka stänk av rost.
Sammet är fortfarande det trendande materialet och ger våra hem en maffig, luxuös look. 2019 får inredningen vara överdådigt och flådigt, så länge materialen är lyxiga och hållbara.
2018 var året då vi gick från grått till mjukare nyanser av beige och brunt. Vårkollektionens andra del är mer vilsamt minimalistisk och jordnära. Här hittar vi ett helt gäng nya vardagsföremål i tvättat linne, bomull, naturfärgat trä och lergods med känsla av handverk. Framför allt mycket nya bastextilier. Tidlöst och hållbart. Svarta detaljer stramat upp och ger kontrast.
Några av produkterna ur vårkollektioen har smyglanserats och finns redan i butik. Andra har säljsstart under januari och februari. Här är Sköna hems favoriter bland nyheterna!
10 bästa köpen hos Ellos home våren 2019
Färgat glas är så snyggt! Rosa vas till vårens blommande kvistar. Läs mer och köp här.
Mjuk roströd matta med silkekänsla och fina färgskiftningar. Finns i flera storlekar. Läs mer och köp här.
2019 ser vi mjuka och bulliga former. Den här sammetsfåtöljen med svarvade träben får gärna flytta in hos oss! Läs mer och köp här.
Kolonnformade pelarbord kommer stort! Det här soffbordet har fått en snygg materialmix i marmorskivan. Läs mer och köp här.
Sittpuffen får en smäckrare, mer lättplacerad form 2019. Den här raringen påminner om en tulpanknopp. Ej i butik än.
Fluffig fuskpäls är så härligtatt mixa strukturer med. Den här ljuvliga saken i rosa känns vårpigg. Läs mer och köp här.
Mera mattor! Den här handtuftade snyggingen med färgblock får in hela vårens färgpalett i hemmet. Katjing! Läs mer och köp här.
Fina nyheter i familjen skandinaviska trästolar! Sitsen är av vackert flätat rep. Säljs i 2-pack. Läs mer och köp här.
En snygg throw av linne är vårens måste-köp! Släng den över sängen, i soffan eller över fötterna i hängmattan! Ej i butik än.
Hej snäckformad sänggavel för den där luxuösa, inbjudande sovrumslooken! Läs mer och köp här.
adrummet signerat Gert Wingårdh för hotellet Miss Clara i Stockholm, är bara skenbart öppet. Väggen mellan badet och sovrummet är helt av glas. Full insyn alltså. Jo, men när den vita silduken är fördragen syns bara konturer – utan att dagsljuset försvinner.
Inredningens röda tråd är annars linjeringen av de mörka partierna i båda rummen. Stenskivan som handfatet är placerat på, boaseringen på nedre delen av kalkstensväggen och badkaret ligger på samma nivå som bården på draperiet och panelen i sovrummet.
Rund oversize-spegel mjukar upp och gör badrummet visuellt större. Värme skapas av detaljer i naturträ och brungula nyanser på handdukar och accessoarer.
Överkastet är kronan på en vacker bäddning! Ett iögonfallande överkast förvandlar sovrummet till ett inbjudande drömrum. Variera efter säsong – luftiga, tunna throws i linne och bomull på sommaren; lyxigt tunga sammetsöverkast i mörka, klangfulla toner och fuskpäls draperar om sovrummet inför vintern.
Att läggaheltäckningsmatta är så mycket enklare än man kan tro. Skär till mattan efter behov, och använd dubbelhäftande tejp för att göra fast heltäckningsmattan. Klart! Resultatet, ett mjukt och härligt golv att sätta fötterna på i arla morgonstund.
5. Bädda sängen!
Absolut enklaste (och billigaste) tipset till ett mysigt sovrum. Bädda sängen varje morgon. Det är alltid härligare att lägga sig i en bäddad säng. Visste du förresten att de som bäddar sängen varje morgon är lyckligare människor?
6. Sovrumsbelysning
Mysig belysning är otroligt viktigt för att skapa trivsel i sovrummet. Rätt belysning på rätt plats ger så mycket mer än bara nödvändigt ljus – lampor är fantastiska inredningsdetaljer också.
Skapa en tavelvägg med färgkoordinerade eller udda antika ramar.
8. Addera detaljer i sovrummet!
En vacker plym, en liten ask, vackra fotoramar. Välj sånt som känns nära hjärtat.
9. Dölj klädförvaringen
Fixa bra klädförvaring. A och O för ett trivsamt sovrum är att radera växande klädhögar. Vem drömmer inte om en hel platsbyggd garderobsvägg?
10. Snygga gardiner
Ett par noga valda gardiner kan göra underverk för ditt sovrum. Tänk tjocka härliga gardiner, och gärna från golv till tak. Det får rummet att kännas luftigare. Ska du hänga gardiner – undvik dessa misstag.
Persienner är väldigt praktiskt, men få skulle nog hålla med om att persienner tillför en estetisk känsla till sovrummet. Vackert, och praktiskt däremot är en hissgardin.
Ytterligare ett tips som är helt och hållet gratis men som gör mycket för känslan i sovrummet. Sortera och plocka bort alla onödiga högar – gamla tidningar, utlästa böcker och allt annat som gärna samlas på hög. Åh, känslan när det är gjort!
13. Måla om i sovrummet
Vi mår bra av färg. Speciellt i sovrummet, där rätt nyans får oss att känna lugn och harmoni.
Mönstrade tapeter kan skapa din egna ombonade oas.
15. Mönstermaxa i sovrummet
Var inte rädd för mönster i sovrummet, ska du ändå tapetsera, välj en tapet med ett härligt mönster och plocka upp färger och former i resten av inredningen.
16. Byt garderobsdörrar – eller bara knopparna
Vitrindörrar kan vara ohyggligt läckert, om du är bra på att hänga plagg i prydliga rader. Annars kan nya beslag i läder eller metall räcka för att ge dörrarna ett fint lyft..
17. Ordna stilleben med dina smycken och parfymer
Vad du väljer att ha framme och hur du placerar dina saker har stor betydelse för intrycket i rummet.
18. Personlig förvaring i sovrummet
Leta på blocket efter ett vackert gammalt linneskåp, så mycket finare och personligare än ett massproducerat skåp. Måla skåpet i favoritfärgen och du får en vacker möbel du garanterat är ensam om.
19. Sätt in en fåtölj eller bänk för hotellkänsla
…och försök undvik att det blir en avlastningsplats för kläder.
20. Lägg pengar på en riktigt fin taklampa
Om du föredrar en avskalad inredning i sovrummet kan en snygg taklampa vara extra effektfullt.
Gillar du inte idén med en högre kontinentalsäng så kanske du gillar idén med en låg säng. à la japanskt sovrum? Ta bort benen för att sänka sängen mot golvet.
24. Möblera om i sovrummet
Tänk kreativt och möblera om, du kanske kommer på lösningar du aldrig tänkt på.
25. Klädförvaring i sovrummet
Våga visa kläderna – använd en synlig klädställning som komplement till garderoben.
Tre supersnabba tips till sovrummet
26. Sätt upp fina krokar och hängare.
27. Byt ut ditt traditionella nattduksbord mot fina udda stolar.
28. Färska snittblommor eller blommor från trädgården är lyxigt även i sovrummet.
29. Mer textilier i sovrummet
Har du tråkiga garderobsdörrar i sovrummet? Misströsta icke. Haka av dörrarna och sätt istället upp ett vackert draperi.
Tips! Ha en lampskärm som passar de ljusare årstiderna och en som passar de mörkare.
34. Sänggavel!
Det ultimata sättet att verkligen förändra sovrummet är att investera i en sänggavel. Finns mängder av olika sänggavlar, allt från lyx till lite enklare sänggavlar. Stilen väljer du själv.
35. Klädförvaring på väggen
Häng upp olika tänkbara outfits på väggen. Både smart och snyggt.
36. Bort med sladdarna
Finns väl få saker som ger en så stökig känsla som trassliga sladdhärvor. Och samlar damm gör de också. Ordna upp bland trassliga sladdar och kablar med hjälp av för ändamålet lämplig förvaring.
41. Feng shui är inte en stil, utan ett sätt att skapa bra balans i rummet. Läs på om Feng shui och möblera därefter för att maxa energierna. Vår egen Feng shui-expert Jannice är en bra början!
Tre supersnabba tips till sovrummet
38. Putsa dina fönster.
39. Ta dig en ordentlig funderare på om det är något speciellt i sovrummet du är missnöjd med och åtgärda det så fort du kan.
40. Färgkoordinera dina böcker.
41. Udda lösningar i sovrummet
Fundera ut udda lösningar – placera klädförvaring eller varför inte sängen mitt i rummet.
42. Släng vissna växter
Byt ut dina dammiga krukväxter mot fräscha. Gör underverk för energierna i sovrummet!
43. Golvet i sovrummet
Undersök om det finns fint trägolv du kan ta fram. Visst, ett riktigt hästjobb ligger framför dig om et råkar finnas ett fint golv därunder. Men i längden kan det ju vara värt det.
44. Gå loss med färg på väggen
Sängram, valv och rumsliga illusioner, ja tack! Här har vi målat fram effekterna med hjälp av maskeringstejp och harmoniska kulörer. Väggen är målad i Shimmer, Caparol by Sköna hem.
3 snabba tips till sovrummet
45. Något som adderar till myskänslan i sovrummet är en lampa med dimmer. Så, har du inte en dimmer ännu, hög tid att sätta in en!
46. Rensa ut och skänk bort alla kläder du inte använt på ett år.
47. Kanske dags att investera i ett nytt täcke och sköna kuddar?
48. Tapetsera en sänggavel
Har du ont om plats är det otroligt fiffig lösning. Dessutom är det bara fantastin som sätter gränser!
49. Bygg en sängram
Den här ramen är byggd på Ikeas säng Malm. Häng skira draperier i för mer romantisk känsla.
50. Gör en enkel sänghimmel
Det behöver inte vara svårare än såhär! Notera den vackra tapeten med vattenfärgseffekt.
51. Byt rum!
Kanske den bästa förändringen av alla – finns det flera sovrum i huset/lägenheten, gör en rokad och byt sovrum med varandra!
Shoppingtips! 7 detaljer som lyfter sovrummet
Svala, krispiga och lyxigt mjuka sängkläder gör det ännu skönare att krypa ner i sängen. Bondeco Collections påslakanset i ekologisk, kammad bomull finns i ett helt gäng trendiga färger. Läs mer och köp här.
En sängkappa gör så mycket för helheltsintrycket i sovrummet. Himlas Mira loose fit i tvättat hellinne har rätta lediga looken. Läs mer och köp här.
Lägg alla ringar, örhängen och hårspännen du plockar av dig när du somnar in i en vacker ask av glas. Iittalas läckra klassiker Vitriini finns att köpa här.
Sammet är så härligt inbjudande att bädda med. Det här överkastet från Bondeco collection med handkviltade stickningar har ett pangpris och finns i flera stilsäkra toner. Läs mer och köp här.
I sovrummet vill vi ha vilsam och trivsam belysning. Den här snyggingen från Globen lighting med japansk vibb står fint på både golvet och byrån. Läs mer och köp här.
Vi älskar de mönstrade blocktryckta lakanen från Reva Home – och inte minst det faktum att de sätter bladen på sina underlakan! För en annorlunda, skön, ekologisk och ack, så vacker bäddning. Läs mer och köp här.
Skapa en vacker bäddning med Sköna hems egen design! Vårt påslakanset Two fold är vändbart med två olika ljusblå färgtoner på fram och baksida och dekorativ passpoal i kontrastfärgen cayenne. Läs mer och köp här.