å den nordöstra delen av Åland, en halvtimmes bilresa ifrån Mariehamn, ligger det lilla samhället Bertbyvik där Leif Nordqvist växte upp. Leif är byggnadsingenjör, och när han ärvde mark efter sina föräldrar påbörjades kärleksarbetet med att bygga upp ett område av miljövänliga hus där hans fyra barn, åtskilliga barnbarn och barnbarnsbarn nu får njuta av den åländska naturen. För att kunna bevara marken intakt skapades en stiftelse med namnet Bergkulla.
Bergkulla består i dag av cirka femton byggnader, samtliga har integrerats i landskapet med största möjliga hänsyn till naturen. Ett fantastiskt exempel är ett av de första husen som byggdes här, det så kallade Stenhuset. Här bor Leif och hans fru Ann-Britt högt beläget, nära 20 meter ovanför havsnivån.
Stenhuset är halvmåneformat med stora köksfönster ochhänförande utsikt över viken, och har sovrumsfönster som vetter mot böljande lila ljungfält. Fasaden består till största delen av vacker röd granit, samma bergart som är så karaktäristisk för området runt Bergkulla. När huset byggdes sprängdes en bit av berget bort; sprängstenar som sedan återanvänts till väggar och utomhusplatser.
År 2009 byggdes Solhuset där dottern Tina har sitt fritidshus. Tina är kalligraf och bor i Stockholm, men när längtan blir för stor tar hon med sig pennorna och bläcket och korsar Ålands hav. Hennes hus är ett souterränghus i två och ett halvt plan med tallskog på båda sidor och med utsikt över sjön. Intill strandkanten ligger byggnadernas gemensamma båthus med en nybyggd bastu.
Solhuset är skissat av pappa Leif och sedan ritat av arkitekten Michael Douglas. Taket är ovanligt stort och sluttar brant, och Leif berättar att tanken med formen var att det skulle rymma så många solcellspaneler som möjligt. Så gott som allt material invändigt och utvändigt är återanvänt. Träpanelen är gjord av träd från den egna marken. Taklamporna – bevarade från en nedlagd biograf – har hittat sin plats i den ovanligt väl tilltagna takhöjden. Nästan alla möbler har hängt med från tidigare sammanhang, eller handlats secondhand.
– Hela huset med dess speciella arkitektur fyller mig med lugn och ny energi. Stillheten och ljusets växlingar slutar aldrig att fascinera mig. Jag har miljoner foton tagna över vattnet i gryningen, säger Tina med ett stort skratt.
Av: GILL RENLUND/LIVINGINSIDE Foto: JOHAN SELLÉN/LIVINGINSIDE
Elegant set med alla verktyg du behöver till din eldstad, tång, sopborste, skyffel och blowpoker, en eldgaffel med blåsrörsfunktion som både kan användas för att blåsa liv i elden samt för att arrangera vedträna. Finns i flera färger, Eldvarm. Läs mer och köp här.
r Cake himself – Roy Fares – har många bollar i luften just nu. Han jonglerar med uppdragen som en fullfjädrad cirkusartist. Med andan i halsen kommer han hemspringande denna tidiga förmiddag från egna stället Mr Cake, med färska croissanter i ena handen och mobiltelefonen
i den andra. Han har varit uppe sedan fem i morse, och är på strålande humör.
Men att vara kokboksförfattare, konditor med eget kafé och bageri, programledare i flera tv-produktioner och numer designer med egen köksproduktserie, ja, det tar allt lite på krafterna.
Tidiga morgnar och långa arbetsdagar gör att hemmets lugna vrå har blivit än viktigare för Roy, som ofta landar i favoritfåtöljen för att kolla på tv, film och sociala medier.
– Egentligen kopplar jag bara av helt när jag går och lägger mig. Jag har svårt att bara sätta mig ner och inte göra någonting. Jag umgås på mobilen, läser mejl, kollar Instagram och håller på mest hela tiden, men jag tycker inte att det är jobbigt, det är en del av mitt liv. Att checka ut från sociala medier skulle ge mig mer stress än att vara där.
Roy flyttade från Libanon till Sverige med sin familj när han var 6 år. Med mamma, pappa och två äldre bröder rotade han sig i Örebro innan flyttlasset gick till Stockholm 2003, närmare bestämt till Gamla Enskede.
Därefter blev det Östermalm av en slump, men inte riktigt det ”östermalmska” Östermalm, påpekar han.
– Där vi bor är det en blandning av Östermalm, Norrmalm och City. Jag gillar den ”viben”, med sköna och härliga människor.
Aktuell: Nyöppnade kaféet Mr Cake, domare
i tv-tävlingen Dessertmästarna, i bak- och reseprogrammet Roy i Amerika, båda sänds i Kanal 5,
boken Cake hero, och med en ny serie köksredskap.
Roy bor med sin sambo i ett av stadsdelens lite lugnare kvarter, men ändå med huvudstadens utbud och frestelser alldeles runt knuten. Kullerstensgator, det bruna tegelhuset från 1912, småspröjsade fönster och frodig grönska ger en känsla av Londons Chelsea.
Lägenhetens 105 kvm är fördelade på tre rum och kök, med klassiska parkettgolv, pardörrar, serveringsgång och balkong mot stor gård.
– Jag gillar verkligen sekelskifteshus. Det är lite mer karaktär med burspråk, öppen spis, högt i tak och knarrande parkettgolv.
När de flyttade in i lägenheten för snart tre år sedan var den i gott skick men några ytskikt förbättrades.
– Lägenheten var jättefin, men det var tre olika golv, så vi kopierade originalgolvet i vardagsrummet och lät lägga in nya i hall, kök och sovrum. Det var även fina träpaneler i vardagsrummet och vi satte upp likadana i matrummet, så att det skulle bli enhetligt. Annars har vi bara målat om och tapetserat hall, sovrum och gästtoalett.
Hemmet känns maskulint, med sober färgskala och svarta accenter. En elegant cocktail av modernt och klassiskt.
– Min stil är lite Ralph Lauren, lite maskulint och lite internationellt.
Hur skiljer sig era olika stilar? – Min sambo gillar mer antikt, han skulle nog vilja ha ett slott, haha. Det ska vara putsat silver och glänsande kristall, medan jag inte är så prålig och gillar en enklare och modern touch. Han gillar även art deco, men jag är inte så mycket för just den stilen. Vi gillar båda konst och contemporary art med inslag av popart, som tavlan med Mimmi Pigg.
Hur inredningsintresserad är du?
– Jag tycker det är jätteroligt med inredning och blir mer och mer intresserad nu när vi har ett hem vi vill bo länge i. Det känns kul att blanda gammalt med nytt, men det blir inte mycket vintage.
Hemma hos Roy finns även en lekfullhet som tar sig uttryck i smurfar, spel och legoslott.
– Vi gillar att dricka vin och bygga lego. Det här legoslottet har vi lagt många timmar på, och lika mycket kärlek som pengar, säger Roy med ett skratt och visar det magnifika legobygget på matsalsbordet. Det ska bli en present till brorsonen.
Matsalsbordet har Roy formgivit själv; han har låtit tillverka det svarta stålunderredet hos en smed, som han sedan har parat ihop med en skiva carraramarmor.
Hur inreder ni tillsammans?
– Jag är den som tar tag i ett projekt och initierar förändring. Men vi möts väldigt lätt i vad vi vill göra. Vi är ju två som bor ihop.
Så vad är nästa inredningsprojekt? – Vi vill måla om sovrummet, och drömmen är att designa och få en platsbyggd garderob där. Vi planerar också att byta ut soffan, mer lounge.
Roy gillar förändring för att få nya energier och vill inte fastna i gamla hjulspår.
– Det behöver inte alltid kosta jättemycket. Att klä om en fåtölj kan ge nytt liv åt ett rum. Sedan kanske man ångrar vissa inköp. Det tar ibland lite tid för ens smak att mogna.
Att klä om en fåtölj kan ge nytt liv åt ett rum.
Roys nya ”baby”, Mr Cake, ligger bara runt hörnet från bostaden. Det populära kaféet äger och driver han tillsammans med kollegan Mattias Ljungberg, och duon slog sina mjölpåsar ihop i september.
– Kön kan fortfarande ringla ut på gatan ibland, och varje gång blir jag lika överväldigad och glad i hjärtat.
Roy själv är förstås ställets magnet, men de härliga bakverken lockar både fans och nya kunder. Här frestar amerikanska ”more-is-more”-bakverk lika mycket som svenska klassiker.
– Fast allt med en twist och touch av oss, tillägger Roy.
Därför spelar inredningen precis lika stor roll som de maffiga bakverken.
Mr Cake har inneburit en lång process där tusentals beslut lett fram till en atmosfär med internationella, klassiska och lekfulla inslag i lite mörkare färgskalor. Den mysiga belysningen är signerad Roys kompis Johannes från Växjö elektriska, en närbelägen lampaffär dit Roy glider över med jämna mellanrum, mest för att fika och snacka.
Med en tajt agenda finns det inte mycket fritid över, men vännerna är en viktig ingrediens i tillvaron.
– Vi gillar när vänner kommer över och hänger. Vi tänder brasan, ugnsbakar lite kyckling och rotfrukter, kollar film och umgås. Folk får komma och gå som de vill. Lite som ett kollektiv.
Hur skapar du stämning hemma?
– Jag tänder mycket ljus och köper blommor. Blommor gör att det känns mer levande och skapar en inbjudande känsla i ett hem.
Vad vill du att folk ska känna när de kommer hem till er? – Jag hoppas att vänner kan tycka att det är fint, men inredning är ju inte till för andra, utan för en själv. Det ska kännas som ett hem, det är inget showroom.
Inredning är ju inte till för andra, utan för en själv. Det ska kännas som ett hem, det är inget showroom.
Roy försöker balansera livets goda med träning på gym. Eller så beger han sig ut i naturen för att springa. Den gröna oasen Humlegården ligger ett ögonkast från Roys lya och där hämtar han faktiskt andan ibland och slår sig ner på en parkbänk. Och drömmer om att en vacker dag ha ytterligare 50–60 kvm yta. Han ser en kombination av en walk-in-closet, badrum och sovrum, lite som en hotellsvit. I kikaren har han också att öppna fler Mr Cake.
– I write my own future, säger han med glimten i ögat.
Text & foto: Stephanie Bjelkstam
Följ med till fashionabla Milano. Med vårt super-exklusiva program kommer vi bakom kulisserna på de trendigaste inrednings- & modehusen.
Träffa tongivande designers och gallerister. Och upplev helt utsökt shopping!
Njut av mäktig arkitektur, attraktiva konstskatter och delikata restauranger.
Vår kunniga ciceron Sofia Silfverstolpe guidar till Milanos mästerverk, i stort och smått.
adrummet signerat Gert Wingårdh för hotellet Miss Clara i Stockholm, är bara skenbart öppet. Väggen mellan badet och sovrummet är helt av glas. Full insyn alltså. Jo, men när den vita silduken är fördragen syns bara konturer – utan att dagsljuset försvinner.
Inredningens röda tråd är annars linjeringen av de mörka partierna i båda rummen. Stenskivan som handfatet är placerat på, boaseringen på nedre delen av kalkstensväggen och badkaret ligger på samma nivå som bården på draperiet och panelen i sovrummet.
Rund oversize-spegel mjukar upp och gör badrummet visuellt större. Värme skapas av detaljer i naturträ och brungula nyanser på handdukar och accessoarer.
Huset går i New England-stil och ligger i Bollebygd, ett samhälle mellan Göteborg och Borås.
Utanför vardagsrummet ligger en stor altan med plats för både matplats och soffhörna. Sängen från Ikea och det runda bordet ett vintageköp.
Ärvd matta och ljusstake från EB:s country design.
På köksön – ett gammalt träskåp köpt på butiken Hjärterum – står adventsdekorationer i en gammal trälåda.
I köket är adventskänslan på topp med mycket grönt och tända ljus. Den svarta färgen tillsammans med naturtoner gör köket ombonat.
Krukor i fönstret vid diskbänken, från Miljögården. Fönsterluckorna är egen-tillverkade. Köksskåp och diskho från Ikea.
Husägarens morfars far var kopparslagare och har gjort det stora koppartråget med adventsljus i.
Kopparhinken – med mossa och kanelstängeri, är ett arvegods.
Soffa, Mio, och soffbord från Artwood. Som pynt på bordet räcker en trälåda med granris, stick ner granriset
i oasis så håller det längre.
Pyntet får gärna vara sparsmakat naturligt. Carina plockar in kvistar, mossa, blommor och kombinerar med mängder av stearinljus.
Matplatsen i vardagsrummet består av bord och stolar från Artwood. Takkrona, EB:s country design. Hjorttavla från Hjärterum.
I Carinas och Baltzars sovrum har sänggaveln ersatts med en vägg av plankor. Överkast, EB:s country design, och lampor, Hjärterum. Stolen var ett antikfynd.
Badrummet på övervåningen har också fått lite julkänsla. Badkar från Hafa. Mjölkspannen är köpt på loppis och stegen för handdukar är hemgjord.
B
ollebygd ligger på landet men ändå med närheten till stadslivet i Göteborg och Borås. Här valde familjen Balder för några år sedan att flytta ut från sitt lilla hyrda torp och satsa på att bygga eget.
– Vi trivdes så bra i området, och när en hektar mark blev till salu här slog vi till och förverkligade våra husdrömmar, berättar Carina Balder, som nu bor här med sin man Baltzar, deras tre barn mellan 8 och 20 år och tre fosterbarn.
Tomten ligger högt och bjuder på en härlig utsikt, men lika mycket gladde sig familjen åt möjligheten att äntligen kunna skaffa djur. Och på gården bor nu också en labradorvalp, en 16 år gammal cockerspanielblandning, hästar, katter och en flock höns.
Men helt enkelt var det inte att välja husmodell.
– Ett hus i New England-stil var självklart, men för att få till exakt vad vi önskade oss fick vi kombinera fyra olika husmodeller ur katalogerna. Sedan har detaljerna växt fram under resans gång, berättar Carina.
Då Baltzar är snickare i grunden och Carina är inredningsintresserad var förutsättningarna goda för byggandet. Huset levererades som ett huspaket med färdigkapad stomme, och är 225 kvadratmeter stort.
– Baltzar tog ledigt från jobbet i fyra månader, köpte till snickarhjälp i 600 timmar och anlitade elektriker och rörläggare. Grunden göts i januari 2011 och vi flyttade in i juli.
Huset passar fint in i omgivningen, och känns som om det stått på platsen mycket längre än bara några år. Det som från början var ren åkermark har nu förvandlats till en stor gräsmatta, komplett med hönshus, stort dubbelgarage med en separat lägenhet ovanpå, och en gruslagd gård.
– Huset har en själ fast det är nybyggt. Det vilar ett lugn över vårt hem. Här sover alla gott, säger Carina.
Julstämning får man nästan av bara farten här, men Carina hjälper den gärna på traven med grankvistar, mossa, blommor och annat naturnära pynt.
–Jag älskar att pynta inför julen, och startar gärna redan i oktober! Vi tar in granen tidigt så att vi hinner njuta av den innan jul för sedan ska den helst dansas ut innan nyår, säger Carina.
– Julhelgen firar vi med släkt och vänner, och knytkalas med mycket mat och gemenskap. Kvällen innan julafton brukar vår äldste son klä ut sig till jultomte och vandra förbi huset med en lykta, så att de mindre barnen kan se att tomten är ute och spanar. Det är en mysig tradition.
Extra nöjd är Carina, och resten av familjen också för den delen, med den stora, amerikanska verandan som löper runt huset och bjuder på utsikt mot hagarna. Vintertid är förstås också den öppna spisen i köket, och kaminen i vardagsrummet, självklara favoriter och stämningshöjare hemma. Trots att huset är nytt har familjen anammat en äldre stil i valet av detaljer. Skafferiet stängs med en dörr från 1920-talet, och det vita brädtaket och kaminen i vardagsrummet ger känslan av en svunnen tid.
– Då vi också är ett familjehem är hemmiljön extra viktig för oss. Man ska ha lätt för att känna sig hemma här, -säger Carina. ν
Frossa i julgranspynt! Julgranskulor glänser vackert i julgranen – men är precis lika vackra i långa band i julfönstret, hängande på en sirlig gren i vas eller som dinglande julsmycke i vintrinskåpets beslag.
Här är våra favoriter bland julgranskulorna 2018:
Vackra julgranskulor av sammet
Röda sammetskulor ger en både trendriktig och klassiskt stilfull gran. Till fyndpris hos Bondeco – läs mer och köp här.
Söt nöt
Julgranskulor i form av två guldfärgade ekollon från Åhléns. Läs mer och köp här.
Julkulor med pärlor och paljetter
Dekorativ julgranskula prydd av guldfärgade pärlor och paljetter, Åhléns. Läs mer och köp här.
Klassisk julkrans
Guldfärgad juldekoration i sammetsband från Bloomingville. Läs mer och köp här.
Fjäderprydd julgranskula
Dekorationsfåglar med clips, 2-pack, Clas Ohlson. Läs mer och köp här.
Julgransdekoration av vackert vikt papper Jewel julgranshänge i färgen dusty rose. Läs mer och köp här.
Glamourösa julgranskulor
Guldiga julkulor Big Glamie i 2-pack av hårt papper med glansig finish från Ellos. Läs mer och köp här.
Djupt röd julgranskula av vikt papper Onion julgransdekoration från Nordstjerne. Läs mer och köp här.
Fem nya nyanser av rött
Set med fem julgranskulor i munblåst glas i olika nyanser av rött. Kommer i en fin presentförpackning.Läs mer och köp här.
Strålande toppstjärna Tredimensionell stjärna från House doctor av metall. Läs mer och köp här.
Midnattsblå sammetskulor Julgranskulor i sobert mörkblå sammet från House doctor. Läs mer och köp här.
Prima ballerinor
Balletdansöser i milda toner av silver och vitt från Jotex. Läs mer och köp här.
Mistel i granen Julgransdekoration formad som en mistel, H&M home. Läs mer och köp här.
Klassiker bland julgranskulor Svenskt Tenns klassiska julgranshänge i form av en lök är handblåst i guldfärgat glas och dekorerat med mässingsdetalj. Läs mer och köp här.
Glittriga stjärnor
Glittrig grön pappstjärna från Åhléns. Läs mer och köp här.
Geometriska julgranshängen Julgranskulor i olika geometriska former från H&M home. Läs mer och köp här.
Spegelblanka julgranskulor
Munblåsta julgranskulor i silver, 6-pack från Granit. Läs mer och köp här.
Ängel i mässing
Julhänge med geometrisk design från Stelton. Läs mer och köp här.
Röda kupolkulor
Julgranskulor i glas med strukturmönstrad insida. H&M home. Läs mer och köp här.
Handbroderat spetshänge Gyllene julgranshänge skapat av formgivaren Sophia Edstrand för Svenskt Tenn inför julen 2018. Läs mer och köp här.
Droppformad blå julkula Handmålad, lyxig julgranskula i glas från Newport. Läs mer och köp här.
Krans med bjällror En liten krans med bjällror och rosett av velourband från H&M home. Läs mer och köp här.
Skira skridskor
Vackra julgranshängen i form av två gyllene skridskor från Oscar & Clothilde. Läs mer och köp här.
Näpen nostalgi – vikta pappersstjärnor
Guldstjärnor att hänga i granen eller dekorera paketen med. Från Granit. Läs mer och köp här.
5. Sitt fint och skönt. Fåtölj Malawi i barnstorlek, höjd 50 cm, Afroart. Läs mer och köp här.
6. Grrrymt gångbar leopardmatta i ull, 118 x 160 cm, Ferm living.Läs mer och köp här.
7. Gult är inte fult! Påslakanset Rabbit i ekobomull, av den japanska formgivaren Mogu Takahashi, 2-delsset i storlekarna 150 x 210 cm och 50 x 60 cm, Fine little day. Läs mer och köp här.
8. Surf’s up! Jonas Claessons finstämda och kluriga illustrationer av djur och natur klär vilket rum som helst. Konsttryck Surfing unicorn, finns i flera storlekar, från 470 kr, shop.jonasclaesson.com.
9. Saccocsäcken har fått ett lyft med ny klädsel i sammet, Velvet slim finns i flera färger, Fat boy.Läs mer och köp här.
10. Bowlingset med sumobrottare, Muji.
Friskt friluftsliv & skön dekadens
Från fladdermushotell och osänkbara knivar till doftljus och lyxhantlar – leve ytterligheterna!
– Li Winther, redaktionschef.
1. Doftljus Old roller coaster ur Normann Copenhagens Tivolikollektion. Läs mer och köp här.
2. Kudde Wonderboy, 60 x 60 cm, Ardmore/Bucks and spurs. Läs mer och köp här.
3. Handsydda inneskor Tony cognac tassel i mocka, Frances and Fred.Läs mer och köp här.
4. Fladdermusholken Södervinge lockar myggbekämparna att bli dina nya grannar, Designtorget. Läs mer och köp här.
5. Perfekt till sjöss är Flytande kniven med handtag av kork, Morakniv.Läs mer och köp här.
7. Larvigt lyxiga träningshantlarna Ares finns i bland annat koppar, marmor och onyx – alla i samma form där materialet ger vikten, Giorgetti.Läs mer och köp här.
10. Ett vardagsföremål i så här elegant utförande skulle ju verkligen sätta guldkant på tillvaron och ge daglig glädje när man ser den glimma i ögonvrån under tandborstningen. En riktig guldjulklapp – toalettborste från Bloomingville. Läs mer och köp här.
en ljusa trean högt upp i ett hus på Södermalm i Stockholm är Sara och Andreas von Gegerfelts femte gemensamma hem. Familjen, där också dotternLeia ingår,letade efter en tyst och lugn bostad med balkong och öppen planlösning mellan vardagsrum och kök. För ett år sedan hittade de rätt och har sedan dess målat om hela lägenheten samt totalrenoverat köket.
– Andreas och jag har nog samma grundstil. Vi har en skandinavisk touch på allting men plockar gärna in någon oväntad detalj – något som sticker ut och man reagerar på. I stället för ett klassiskt soffbord har vi valt två små där det ena är knallgult, säger Sara och konstaterar att enda gången paret kan tycka olika om inredning är när det gäller Andreas impulsköp.
– Han kan bli sugen på att köpa en tavla på en resa eller ett udda kuddfodral och inte riktigt tänka igenom var det ska passa. Så står man där med bara en massa brokiga kuddar som hamnar på vinden, säger Sara med ett skratt.
Att det blev ett ljust, grönt kök i den nya lägenheten var dock inget impulsbeslut.
– Vi hade ett grönt kök i vår förra lägenhet också, men i en annan nyans. Däremot hade vi exakt den här tonen på våra garderober så vi hade verkligen känt på färgen ordentligt. Vi körde helt enkelt ”copy paste” eftersom vi visste att vi gillade den.
Andreas och Sara träffades i början av 2000-talet på en modeplåtning. Han jobbade redan då som fotograf och hon var stylistassistent. Nuförtiden är hon senior pr-konsult. Att paret arbetat många år i Stockholms mediavärld märks på väggarna där man hittar flera originalverk av kända svenska illustratörer som Liselotte Watkins, Lovisa Burfitt och Stina Wirsén.
– Vi har nog aldrig köpt en enda tavla. Allt på väggarna är antingen foton som Andreas eller någon kollega till
honom har tagit eller illustrationer som vi fått av konstnärerna själva i olika sammanhang.
Illustrationen av en kvinna iklädd trosor med Andreas namn på gjorde Liselotte Watkins åt honom under en period när de delade kontor. Ovanför matbordet hänger en illustration av Lovisa Burfitt. Den fick Sara när de arbetade tillsammans med en utställning för många år sedan.
Familjens stora rustika matbord är ett hembygge.
– Vi köpte ett vintagebord vi tyckte jättemycket om men det måste ha varit ett arbetsbord i någon verkstad eller liknande. Originalbenen var alldeles för höga så de skruvade vi av och så satte vi i stället dit nya ben från Pretty pegs.
Saras favoritrum i lägenheten har blivit sovrummet.
– Jag tycker att det är en så skön känsla att ligga i sängen och se upp på molnen. Eller att spana upp mot de gamla träkåkarna på Skinnarviksberget.
I sovrummet fungerar ett gammalt kylskåp som klädförvaring. Paret hittade det på Nacka byggnadsvård och har rustat upp det och satt in hyllplan.
– I det övre förvaringsutrymmet där man placerade isen lägger vi våra strumpor.
Vintage köper paret annars gärna på Bukowskis och Lauritz. Bland övriga favoriter när det ska köpas inredning finns Brandstationen på Hornsgatan, Dusty deco på Brahegatan och Nordiska galleriet på Nybrogatan.
– Och så handlar jag mycket på nätet. Jag är nog en -ganska typisk person som går och känner på saker i butik och sedan går hem och beställer online, säger Sara.
urrehus ligger på natursköna Nordsjälland, bara några kilometer utanför Helsingör. Här har många författare och konstnärer hämtat inspiration genom tiderna, bland annat H C Andersen och Søren Kierkegaard.
Marthe Høver, som ursprungligen kommer från Norge, älskar också den nordsjälländska naturen.
– Morgontimmarna är min bästa tid på dagen. Då älskar jag att sitta med mitt kaffe och lyssna på musik och se naturen vakna.
Gurrehus historia sträcker sig tillbaka till mitten av 1100-talet. Det finns ingenting dokumenterat om vem som byggde borgen och varför, men den användes som kungabostad och myntslageri långt in på 1400-talet. Runt 1720 byggdes Gurrehus slott byggdes intill den gamla borgen – i dag en ruin – och sedan 1779 har det haft många olika ägare. I slutet av 1800-talet byggdes slottet ut, med fasad i nyrenässansstil och rokoko inomhus, plus ett torn i gotisk stil.
1914 togs slottet över av prins Georg av Grekland, son till en dansk prins som valdes till kung av Grekland 1863. Prins Georg använde Gurrehus som sitt danska sommarslott och fick hjälp av arkitekten Gotfred Tvede med att bygga om huset. Nyrenässansen fick ge vika för barock, och mycket av utsmyckningarna togs bort.
Marthe Høvers man Anders Vestergaard-Jensen köpte egendomen 2009, och har sedan dess renoverat den tillsammans med arkitekt Lars Gitz. Marthes inredningsstil har inte ändrat sig så mycket genom åren, trots att hon numera har ett helt slott att möblera.
– Jag har fortfarande kvar saker från den gången jag flyttade hemifrån, inte minst julpynt.
Julen betyder mycket för Marthe. Hon längtar efter att få pynta huset, och att få välkomna släkt och vänner.
– Vi är ofta många här på julen. De senaste åren har hela min familj kommit hit från Norge för att fira jul här. Det är tur att vi har gott om sovrum!
Julfirandet på Gurrehus slott går till på samma sätt varje år.
– Det är som i Grevinnan och betjänten, ”the same procedure as every year”, säger Marthe och skrattar.
Hon har tagit med sig flera norska jultraditioner till slottet i Danmark.
– Det är all möjlig mat, till exempel fårfiol och pinnekjøtt, revbensspjäll som är saltade och torkade. Men vi blandar, och har både danska och norska rätter på julbordet. Och den som får mandeln i ris à la Maltan får en marsipangris med rött band runt magen som mandelgåva.
Marthes stil handlar mest om att göra det mysigt hemma.
– Det är inte så viktigt att ha en viss stil. Ett levande hus med skratt och god mat och dryck är det jag vill ha.
Julgranen är alltid en kungsgran, självklart med levande ljus. Och dansen runt granen blir till en ringlande långdans genom hela huset.
– På julen märks det extra mycket att det är liv och glädje på vårt danska slott, säger Marthe.
Av: LISABETH KRUSE/Glotti Press Foto: ANDREAS MIKKEL HANSEN
ina proportioner, ljusa rum i fil, spröjsade fönster och en rad mäktiga kakelugnar – helt enkelt ett oemotståndligt hus, byggt år 1899 med tidstypiska detaljer i nationalromantisk stil.
Villan i Saltsjöbaden uppfördes som ett sommarhus, möjligen ritat av Ferdinand Boberg som i alla händelser formgivit den turkosgröna kakelugnen i matsalen. Arkitekten bakom NK-varuhuset, LO-borgen, Rosenbad och andra välkända stockholmsilhuetter ritade även många hus i Saltsjöbaden.
Ett franskt mönstrat marmorgolv till varmt mullvadsgrå väggar
Familjen hade bott utomlands ett par år och tog i samband med flytten hjälp av en inredare, Mari Vattekar Markman som också tidigare arbetat med att sätta stilen i flera sekelskifteshus.
– Uppdraget här var att till det 117 år gamla huset skapa en tidlöst elegant inredning – med en personlig twist. De olika tidsepoker som huset genomlevt skulle också speglas i inredningen, med olika möbelstilar och en mix av gammalt och nytt.
Även kök och badrum, som totalrenoverades, skulle kännas sekelskifte.
I färgvalet ville Mari ha in naturens palett för att skapa ett djup i inredningen.
– Huset har en så färgstark fast interiör, att inredningen behövde lugnas ner. Därför valde jag gröna, grågröna och blå toner till väggarna, vilket också stämmer väl med de färgstarka kakelugnarna och glasinfattningarna i några av de spröjsade fönstren.
I samband med att ytskikt byttes ut och renoverades, passade man på att dölja sladdar och andra tekniska detaljer för ljud och ljus.
– Villan har en speciell karaktär och bra energi, kommenterar mannen i familjen. Tänk att vi har sex originalkakelugnar bevarade från tiden. Och vi är väldigt nöjda med den harmoniska inredningen, färgsättningen och den moderna tekniken.
Huset är rymligt med kök och stor sällskapsvåning på entréplanet, fyra sovrum en trappa upp och därtill en inredd vind.
– Så det finns plats för många och vi har ofta övernattande släkt och vänner här från tiden utomlands. Klart att vi stormtrivs.
Vitt och kristall ger extra vinterkänsla. Stick ned strutsplymer tillsammans med vit amaryllis och nejlikor.
Amaryllis 🖤 julkulor
Det är svårt att hänga julgranskulor i buketten. Gör ett arrangemang intill vasen med julens vackraste pynt. Här polkafärgade amaryllis.
Amaryllis uppochner!
Visste du att du kan hänga amaryllisen upp och ner – utan att den dör? Vattna i det ihåliga skaftet. Tejpa stjälken längst ner vid snittet, så krullar den inte upp sig.
Visa amaryllisens pampiga stjälkar!
På det här viset, med låga vänner, får amaryllisarna sträcka på sina smäckra halsar, likt svanar. Vackert!
Vita amaryllis
En maffig bukett mitt på soffbordet! Aftonen kan börja.
Amaryllis med gnistrande juveler
Amaryllis i två röda nyanser och en polkarandig, samt hortensia, klängliljor, nejlikor och eukalyptus. Lägg märke till juvelserna som hänger här och där i buketten.
Amaryllis & Co i skira nyanser
Kombinera rosa amaryllis med andra blommor som ros, anemon och ranunkel, varje sort i olika ljusrosa nyanser.
Glöggröd amaryllis + granris
Alla juliga dofter på en ch samma gång – glögg och gran.
Fällar, plädar och teddy bäddar in allt i en mjuk vintervärld. Detaljer i guld, exklusivt trä och mängder med kuddar – kika in i en fjällstuga de luxe. Men pynta inte ihjäl dig! Byt kuddar
och addera stjärnor – och vips har du en äkta jul på fjället.
– Rebecca Kobus, inredare
Framför brasan omsluts man som av en teddybjörn
Julstil 2: ”Välkommen till en förtrollad sagoskog”
Här blinkas åt konstnärerna John Bauer och Hans Arnold. Och mysfaktorn är viktig; vackra tapeter och textilier i en uttrycksfull färgskala, kandelabrar med levande ljus, och sist men inte minst, en riktigt skön och vackert bäddad säng. .
– Marie Wärme, inredare
Julstil 3: ”Jag vill ha en glammig jul i år”
Alla klassiska attribut är på plats: stjärna, mistel, gran och bukett med amaryllis. Men här har rött fått bli rosa och det glimrar som av italiensk jul i guld och sammet. Och varför inte ställa hela inredningen lite på sniskan och vända den mot ljuset?
– Karolina Karlsson, inredare
Vad syns i bilden?
Rebeccas jul. Golvlampa i mässing Faringdon, 17 887 kr, Vaughan, soffa Valen i vit sammet, 18 000 kr, Sweef, kuddar från vänster, rutig kudde med fransband och tyg från Nina Campbell, Fontainebleau, 1 675 kr, Cadoro, sammetskudde Antique gold geometric, 395 kr, Classic collection, linnekudde ikat, 1 150 kr, William Yeoward/Walles & Walles, flätad kudde
i fuskskinn, 179 kr, Hemtex, på ryggstödet, renfäll, 999 kr, Åhléns, på armstödet, ullpläd, 2 595 kr, Libeco/Walles & Walles. Etiopiskt handgjort soffbord, hela bordet är skuret
i ett stycke, 28 000 kr, Dusty deco. På bordet, från vänster, bruna värmeljushållare i glas, 125 kr/st, Fat cat, kottljusstake, 129 kr, Hemtex, mässingsljusstakar Nattlight, 1 198 kr, 998 kr resp 898 kr, Skultuna, rödmönstrad värmeljushållare, 250 kr, Walles & Walles, handblåsta vaser Kolonn, 20 cm, 875 kr, 30 cm, 4 500 kr, glaskanna Balja, 799 kr, allt Carina Seth Andersson för Skrufs glasbruk/Tambur store, grytunderlägg i järn på fötter, 179 kr, Strömshaga, rund skärbräda i trä, 450 kr, Cook’n Bloom/Ironwood gourmet, glas med glühwein 23 cl, 49 kr/st, Variera/Cervera, liten ljuslykta i mässing Kin, 898 kr/5 i set, Skultuna. Puff i flätat skinn, 495 kr, Affari, renfäll, 999 kr, Åhléns, fåtölj Mahal, 5 999 kr, Jotex, stor grovstickad ullpläd, 1 998 kr, Strömshaga, lurvig ullmatta Shaggy, 14 900 kr, Layered. På väggen, ljuslampetter i mässing, 7 500 kr, Familjen Fogelmarck, tapet ur kollektionen Global style artnr: UE 80907, 698 kr/rulle, Carma & co, julstjärnor i rotting, 1 095 kr, 845 kr, resp 545 kr, PR home/Spiti, urna i trä, 1 795 kr, Love warriors, fat i mässing med ställning i metall, 249 kr, Wikholm form.
Maries jul. Tresitssoffa Holm i mörkgrå sammet, 6 999 kr, Sofa company, mönstrade kuddar 995–1 095 kr, Oscar & Clothilde, mossgrön sammetskudde, 809 kr, Hay, till höger, fåtölj Loafer från & Tradition, i den ligger sammetskudde med frans, 1 450 kr, House of Hackney/Oscar & Clothilde. Till vänster, generösa fåtöljen Carla, 7 900 kr, Melimeli, soffbord Amanda med grå marmorskiva, 80 x 80 cm, 2 495 kr, Mio, pall Plano i smide, 2 195 kr, Oscar & Clothilde, på bordet, från vänster, tekopp på fat, 199 kr, gröna ljuslyktor, 49 kr/st, Indiska, äldre silverkanna ”chocolatière”, 1 380 kr, äggkoppar med djurmotiv, 149 kr, små tennfat, 450 kr/2 st, smörkupa i tenn, 229 kr, kanna i form av ekorre, 649 kr, allt från Oscar & Clothilde, ljusstake Rakel i två höjder, 549 kr/3 st, glas, 89 kr, låga glas/burkar, 65 kr, bestick från 99 kr/st, presskanna, 999 kr, allt från Tambur, brödtång, 119 kr, bestick med rakt skaft, från 299 kr, skärbräda, 299 kr, allt från Hay, granen står i en ishink, 1 275 kr, Brandstationen, gran, 595 kr, krans, 625 kr, båda artflowers.se, julkulor, 30–47 kr, Wikholm form, grön- och blåfasetterade kulor, 29 kr/4 st, Åhléns. I fönstret, ljuslykta, 49 kr, Indiska, glasburk med lock, 349 kr, hare i form av sparbössa, 399 kr, och mönstrade ljuslyktor, 179 kr, alla Oscar & Clothilde, kandelaber, 950 kr, Evensen antik, grön urna, 419 kr, och tavla till höger, 500 kr, båda Tambur, skomakarlampa ø 25 cm, 1 425 kr, Byggfabriken, matta Nico, från 9 000 kr, Melimeli, lammskinn, 999 kr, mockaklädda boxar, 149–249 kr.
På pallen, grön ask i sammet, 129 kr, Hemtex, ripsband 40 kr/10 m, Bungalow. Till höger, spegel Ezra, 1 599 kr, Jotex. Tapet Forest-Silva-115/9028, 3 800 kr/rulle, Cole & son.
Karolinas jul. Sammetsfåtölj med träben Club rouge, 4 900 kr, Posh living, pläd Tokyo, 1 895 kr, Mimou, trådkorg Jax, 349 kr, Ellos/Jotex, matta Entrance, från 6 900 kr, Layered, oregelbundet trebent bord 1960-tal i rosenträ, av Johannes Andersen, 164 cm brett, 18 000 kr, Nordlings antik. Vinglas Into the woods, 499 kr, Målerås glasbruk, keramikskål, privat, glasskål och snapsglas av Olle Brozén, 250 kr och 175 kr, Glashyttan Högbo bruk, ljusstakar av Pierre Forssell, 1950-tal för Skultuna, 2 100 kr, Nordlings antik, ljusstake Nightlight, 200 kr, Born in Sweden, stol Nox delvis skymd, 1 499 kr, Ellos. Soffa Blanca, 16 900 kr, Melimeli, kudde Varazze med rutor och glitter, 3 425 kr, Missoni/Stiltyger, pläd, 1 498 kr, Posh living, roskudde, 795 kr, Welcome home company, gul linnekudde, 299 kr, Linum, blekrosa linnekudde, 745 kr, Posh living. Bänk under fönstret, 2 450 kr, Fat cat, ask Sana, 299 kr, Indiska, i fönstret, urna, 990 kr, Affari, vitrinskåp, 1 750 kr, Fat cat, rosa pappersstjärna, 449 kr, Watt & veke, vas, 549 kr, Posh living. Mistel, amaryllis, gräs och fröställningar från Floristkompaniet, bokstöd, 520 kr/2 st, Familjen Fogelmarck. Golvlampa, 4 300 kr, Day home. Tavla Sovande drottning, etsning av Roger Metto, 2 200 kr, Ed art. I granen hänger dekorationer från Bungalow och Wikholm form, smala julgransljus från Star trading. Lampa takkronan Monarque, ø 58 cm, 4 995 kr, By Rydéns. Tapet French panels,
295 kr/kvm, Rebel walls.
Namn: Isabella Löwengrip Ålder: 28 år. Familj: Sonen Gillis, 5 år, och dottern Sally, 3 år. Bor: Lidingö. Yrke: Entreprenör, författare, föreläsare och bloggare.
För entreprenören och bloggaren Isabella Löwengrip, 28, är smart och stilfull inredning ett måste. Här är hennes bästa tips på hur hon tänkt, när hon utrustat lyxvillan på Lidingö med den allra senaste – smarta – tekniken:
• Låt tekniken utgöra ”det lilla extra”
– För mig är det viktigt att inredningen i hemmet känns genomtänkt och stilren, därför är det ett stort plus om även tekniken passar in. Jag vill inte behöva gömma den i något hörn, högtalarna får gärna vara en snygg detalj som lyfter inredningen.
• Tänk på placeringen
– Mitt hus bygger på en öppen planlösning så jag har placerat högtalare i de rum där jag och barnen verkligen hänger. I lounge-delen och i köket tillbringar vi mest tid, men även i sovrummen och i min walk in-closet. Högtalarna nyttjas till olika saker i olika rum.
• Välj teknik efter funktioner
– Att välja teknik med funktioner som passar just mig är viktigt och att de ska vara enkla att använda – jag behöver inte en massa extrafunktioner! På morgonen får jag exempelvis veta vad det ska bli för väder och får mitt schema för dagen uppläst samtidigt som jag klär på mig.
Vare sig du har många små rum eller öppen planlösning finns det en högtalare som passar.
• Testa teknik som du kan röststyra
– Trådlös teknik som du kan röststyra sparar otroligt mycket tid. På morgonen, när det är full fart med barnen som ska äta och klä på sig samtidigt som jag ska förbereda mig inför jobbet, är det så enkelt att kunna lägga in påminnelser i kalendern eller lyssna in dagens schema. Högtalarna följer min röst från rum till rum och är duktiga på att ta upp vad jag säger. AI är fantastiskt och underlättar verkligen min vardag!
Det här är Harman Kardon Citation: • Har trådlös bluetooth-strömning. • Underlättar vardagen tack vare handsfree-hjälp med rösten via Google assistent. • Du kan parkoppla flera högtalare och få stereoljud i flera rum samtidigt. • Du har möjlighet att använda över 300 musiktjänster med musikströmning via wi-fi. • Välj mellan svart och grå.
Här får du se hur Isabella inrett med högtalare från Harman Kardon – och vilka funktioner hon använder mest: /film in/
et är här magin händer!
Ja, sovrum i all ära, men visst är det väl vid matplatsen som vi oftast får lysande idéer, blir förälskade eller tror oss förstå meningen med livet? Så, se till att sitta skönt! Sköna hem väljer ut favoriterna för matplats, köksbord och skrivbord just nu!
Trästolar – stolar med tydlig träsmak
Ta i trä! Dess struktur och ådring talar till våra sinnen. Genuint, levande och bara vackrare med åren. Inte undra på att trästolar är så trivsamma.
Carl Malmstens klassiska pinnstol Lilla Åland finns nu
i specialutförande i rökt oljad ek, i begränsad jubileumsutgåva med anledning av Svenssons i Lammhults 120-årsfirande. Läs mer och köp här.
Stapelbara Domo i pulverlackat stål fungerar både inne
och ute, Domo design. Läs mer och köp här.
Aluminiumstol av Marc Newson med sits och ryggbricka i mesh, Knoll. Läs mer och köp här.
Plaststolen Elementaire av Ronan och Erwan Bouroullec, Hay. Läs mer och köp här.
Yngve Ekströms klassiker Gracell från 1956 har återlanserats och uppdaterats med dekorsytt vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö, Gemla. Läs mer och köp här.
Sierra med kupad sits, rygg i sammet och pulverlackerade stålben, EM home. Läs mer och köp här.
Beetle av Gamfratesi finns i en mängd utföranden, nytt är ben i antikmässing, Gubi. Läs mer och köp här.
Stolar av mixade material
Textil stoppning och flätverk i rotting och rep skänker spänstig känsla åt både designen och kroppen. För stilsäkra långsittningar – satsa på lyckade materialmöten!
Lina Nordqvists Family chair, en modern tolkning av den traditionella pinnstolen, finns i flera varianter och har nu försetts med sittdyna. Stol i vitlackad björk, Designhouse Stockholm. Läs mer och köp här.
PK 1 i rostfritt stål och handflätad rotting formgavs av Poul Kjærholm 1955 och återlanseras nu, Carl Hansen & søn. Läs mer och köp här.
Harbour chair i cognacsfärgat skinn på svarta stålben är formgiven av Norm architects, Menu. Läs mer och köp här.
Arv i oljad ek med flätad sits är framtagen av David Thulstrup för stjärnrestaurangen Noma i Köpenhamn, Brdr. Krüger. Läs mer och köp här.
Av: Li Winther
3 tips att tänka på när du väljer stol
Bordets mått! Har du redan ett bord som stolarna ska passa till – mät bordets storlek så att stolarna verkligen går att skjuta in under bordsskivan, och att du verkligen får in så många sittplatser som du tänkt dig.
Välj sköna stolar! Provsitt en gång extra. Du kommer att tacka dig själv när alla du bjudit till bords sitter kvar länge, pratar och umgås. Karmstolar och stolar med mjuk, stoppad sits är i regel lite mjukare och skönare.
Vad kräver materialet? Oljat trä är otroligt vackert, men behöver oljas om sisådär två gånger om året. Lack naggas (barnfamiljer tänk till) och rotting bli sprött om du inte duschar med vatten. Behöver stolarna du drömmer om omvårdnad?
Lyxigt doftljus av krämigt kokosvax som sprider en generös doft av aprikos och liljeblommor. Läs mer och köp här.
Skopåse från Bag-all Black organiserar garderoben eller resväskan – eller funkar som gå-bort-påse åt partypumpsen. Läs mer och köp här.
Perfekt för vårens tulpanbuketter! (Snart är det dags!!!) Elegant glasvas med ett diamantformat mönster från Bloomingville. Läs mer och köp här.
Nybäddad lyx. Ljust rosa påslakanset i ekologisk bomull från Bondeco – du får två set under 500-lappen! Finns i ett gäng trendiga färger. Läs mer och köp här.
Bladmönstrat är helrätt 2019! Snyggaste kuddfodralet i linne från Sköna hem collection. Läs mer och köp här.
Doftpinnar från danska Meraki som sprider milda och sensuella doften Scandinavian garden. Läs mer och köp här.
Härlig rund skärbräda i akaciaträ. För några goda ostar, som serveringsbricka till småplock eller nåt annat trevligt. Läs mer och köp här.
Alla hem ha plats för en fin stråkorg! Den här fina förvaringskorgen i sjögräs finns i fler färger, läs mer och köp här.
Len och vackert blommig kimono i bommulssatin från Essenza, läs mer och köp här.
Ge bort spakänlsa med en våfflade badhandduken Fresh Laundry i mjukaste lin från Himla. Läs mer och köp här.
tt flytta in hos någon som har bott länge på samma adress kan förstås vara en utmaning. Maja Højer och Ole Nielsen kom snabbt överens om att Oles 350 kvadratmeter stora sekelskiftesvilla i Helsingborg behövde en uppfräschning när de skulle sätta gemensamt bo. De var också helt eniga om att förändringen skulle ske med respekt för huset och alla dess unika, klassiska detaljer. Allra viktigast var förstås att båda skulle känna sig hemma.
Tillsammans har de låtit det klassiska uttrycket få vara kvar, men de har kompletterat med moderna möbler och roliga accessoarer. Det har blivit en mix av pampig Ralph Lauren-stil à la Manhattan, som Ole vurmar för, och en ljusare, skandinavisk stil, som Maja föredrar.
Och som en brygga för att förena deras olikheter använder Maja – som är inredare – eleganta tillbehör som färgad kristall, tonade speglar, velourkuddar och coffeetable-böcker. Och några rosa karameller till möbler.
I det grå vardagsrummet hålls interiören ljus och möblerna moderna med italiensk soffa och soffbord i glas. På väggen, klassiska målningar i guldramar sida vid sida med svartvit
fotokonst.
Genom eleganta skjutdörrar kommer man in till det gröna vardagsrummet som också hyser den viktiga eldstaden. Här hänger familjen i timtal under december, med glögg i glasen och hemlagat godis i skålarna. Interiören bjuder på klassiska howardsoffor från Parker Knoll och ett soffbord från Indiska.
I det här rummet har Maja skruvat till det lite extra för att skapa en riktig julatmosfär. Maja och Ole älskar julen; det är den enda tiden på året som de verkligen ser till att vara helt lediga och kan ägna sin familj och sina vänner full uppmärksamhet. Juldekorationer och gran kommer fram redan tidigt i december.
Julmiddagen förbereder man tillsammans i köket, som renoverades omsorgsfullt för några år sedan. Här härskar en nostalgisk, romantisk känsla med platsbyggt lantkök och fransk porslinsho. Stilen bryts mot det mer moderna med den nya gasspisen från Ilve tillsammans med den rostfria kåpan.
I köket äts julfrukost, men på kvällen slår familjen sig ner runt det gamla mahognybordet i matsalen som omges av Philippe Starcks Ghoststolar. Gammalt mot nytt! På bordet har Maja dekorerat med ett riktigt jullandskap av ljus, små rara djur och saker från naturen.
Hemma hos oss är julen uppåt väggarna romantisk. Och den förväntan, spänning och magi som uppstår inför julafton, hoppas jag kunna föra över till mina barn.
– Marie Wärme, Sköna hems inredare
Av: Marie WärmeAss: Rebecca KobusFoto: Wolfgang Kleinschmidt
I min fiktiva julvärld sitter jag bekvämt tillbakalutad i en generös sammetssoffa, dricker champagne och njuter av helgens överflöd.
– Charlotte Pettersson, Sköna hems inredningschef
Av: Charlotte PetterssonAss: Rebecca FaceyFoto: Johan Carlson
Inspiration julig inredning 3: Med purpur & glögg
Sammetsgardiner och mustiga färger – purpur och djupblått – står högt på listan när drömjulen planeras. Gärna
i sällskap av ett glas bubbel eller en mugg glögg.
– Karolina Karlsson, Sköna hems inredare
Av: Karolina Karlsson Ass: Rebecca Kobus Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Vad syns i bilden?
Maries blommande inredning. Digitaltryckt tapet Faded passion i form av Johanna Vestlin, mått 270 x 270 cm, 2 560 kr, Sandberg, dekorlister från Fredells. Dag-bädd med dyna och pölar, 18 900 kr, och stora kuddar med frans, 595 kr/st, utan innerkudde, Frejas boning, blockrandiglinnekudde, 60 x 60 cm, 599 kr, Himla by Sköna hem, grön småmönstrad kudde och kudde med broderad krans, 595 kr resp 795 kr, Lexington, vit kudde med silverbroderi, 299 kr, Åhléns, rundkudde, 920 kr, Bungalow, kudde med gröna ränder, 199 kr, Ellos, blommigkudde, 1 600 kr, Mulberry/Oscar & Clothilde, lammskinn, 1 499 kr, Ellos home. Långbänk, 11 900 kr, NK Newport, randig ullpläd,
160 x 220 cm, 2 695 kr, Lexington, rund kudde, 920 kr, Bungalow, fårskinn, 1 595 kr, In the mood. Golvlampa, 3 100 kr, Artwood. Fåtölj Bentley, 21 000 kr, och påfågelskudde, 660 kr, Oscar & Clothilde, blockrandigkudde, 599 kr Himla by Sköna hem. Småstålbord med virade ben, 1 250 kr, Born collector/Fat cat, bordsgran från Blomsterlandet i kruka, 299 kr, vitstorkruka Vippa, 4 000 kr, Paradisverkstaden, bärgirlanger, ca 100 kr, Mr Plant, och munblåsta glaskulor, 150 kr/st, Åre glashytta. Vägg-spegel med runt glas, 345 kr, och litentavla med lacksigill, 1 395 kr, båda Oscar & Clothilde. Äldre pelarbord, 1 200 kr, Artnstuff, ljuslyktor i glas, 49 kr/st, Frejas boning, äldre franskt glasfatpåfot, 2 500 kr, Garbo, handgjort stearinljus från Dlight, höjd 50 cm, 125 kr, i mindrejulgransfot, 298 kr, Hannakaffepanna. se. Vinglas, 295 kr, Scanglas, spegelbricka, 695 kr, In the mood. Äldre skåpmedglasdörrar, 12 500 kr, Artnstuff, porslin från Pottery Jo, kottkrans, 295 kr, Housedoctor, halmbock, 1 250 kr, Hemslöjden, äldre terrin i tenn, 3 200 kr, Oscar & Clothilde, litenspegel,
2 500 kr, Garbo, oljemålningOktober av Monica Holm, 5 900 kr, Vardagsrum. Kelimmatta, 186 x 243 cm, 9 100 kr, Posh living.
Charlottes glamourösa inredning. Djuphäftad rund pall, 18 475 kr, soffa Manhattan i sammet,
ca 55 000 kr, båda från Jio möbler/Gåvan. Lammskinn, 1 499 kr, Ellos home, kritstrecksrandigsammetskudde, 780 kr, Slettvoll, cremefärgadsammetskudde, 599 kr, Posh living Mood, vitlinnekudde med mässingspaljetter, 2 995 kr, Jonathan Adler, grönsammetskudde, 845 kr, Designers guild, vit mohairpläd, 1 400 kr, Foxford, beige kudde med svart pärlbrodyr, 1 099 kr, Posh living Mood. Gardinlängd Dalsland i linne, 999 kr/st, Himla, bordslampa med glasfot, 11 900 kr, Vaughan, grön vas, 4 190 kr, Oscar & Clothilde, julstjärna Kandy, 265 kr/st, Markslöjd. Förgyllt soffbord, 31 995 kr, Vaughan, på bordet smala ljusstakar i polerad mässing, från 899 kr, Posh living, konformademässingsljusstakar, från
429 kr, och liten mässingsskål, 469 kr, alla Funky Doris. Kupol-formade ljuslyktor i mässing, 399 kr/st, Indiska, champagnekupor
i glas, 289 kr/st, och vit mässingsskål, 668 kr, alla Fyrklövern, mässingsbricka, 2 319 kr, Bo concept. Handvävd matta i bamb-u-silke, från 5 200 kr/kvm, Glowb. Litet svartträbord, -10 000 kr, Oscar & Clothilde, ljusstake, 1 150 kr, Pierre & Peter’s, fågelkranium i keramik, 1 195 kr, Posh living Mood. Gustaviansk 1800-talsbänk i svart och guld, 7 995 kr, Oscar & Clothilde,
på bänken: kudde, 759 kr, Ceannis. Väggspegel med strålande
fingrar i mässing, 16 500 kr, från Jonathan Adler. Fåtölj i svart bomullssammet, 26 095 kr, Slettvoll.
Karolinas röda inredning. Franskt matbord, 19 000 kr, Garbo, teakstolar av Johannes Andersen, 18 000 kr/6 st, Dusty deco. Ljusstakar: låga i mässing,
815 kr/st, höga svarta, 1 195 kr, och hög i mässing, 915 kr, alla Oscar & Clothilde. Tallrik i benporslin med rand i äkta guld, 495 kr/4 st, Aida, assiett, 239 kr, Anita Schulman, servetter, 479 kr/4 st, Axlings linne, bestick, Myrorna. Vin-, vatten– och champagne-glas, 129 kr, 59 kr, resp 99 kr, Indiska, champagne Fourny Vertus Brut Nature. Vas, 695 kr, Oscar & Clothilde, mässingsstjärna,
359 kr, H Skjalm P. Sidobord Illusion i Infinity blue med ben Slender high, 5 635 kr, Superfront. Fåglar, 1 650 kr/st, Franks mood, lampa, 3 650 kr, Frejas boning, skärm, 565 kr, och blå vas, 2 695 kr, båda Posh living, grön vas, 303 kr, Housedoctor/royaldesign.se, vinrödklotvas, 495 kr, Cooee design, bärnstensfärgadvas, 449 kr, Jotex. Etsning av Max Papart, 7 600 kr, Art & form. Spräckligmatta handknuten i bambusilke, 250 x 350 cm, 30 000 kr, Knut. Sammetsgardiner Theo, 1 090 kr/m, Colefax & Fowler/Cadoro, pappersstjärna, 185 kr, Bungalow. Fåtöljer Carla, 7 900 kr, Melimeli, blå kudde, 245 kr, lilaochrödkudde, 299 kr/st, alla Bungalow, prickigochturkoskudde, 480 kr resp 450 kr, Nordiska galleriet. Bord Layer, 7 395 kr, NK Newport, bordslampa, 1 595 kr, Posh living, skärm, 480 kr, Frejas boning, ljuslyktor, 295 kr/st,
In the mood, värmeljusstake, 69 kr, Ikea, sköldpadda, 395 kr,
NK Newport, mockaboxar, mellanstorlek, 299 kr, stor, 349 kr, Nordstjerne. Matta Damask, 21 645 kr, Dis. Julgransdekorationer Chandelier, 185 kr/st, Bungalow, stjärna, ca 100 kr, Strömshaga/baldershage.se, julgransbelysning, 189 kr, Star trading. Väggarna är målade med färg Radicchio, Farrow & Ball/Stiltyger
re och ett halvt sekel efter det rysliga Stockholms blodbad (1520) flyttade Linda Perini till Stortorget i Gamla stan – Stockholms äldsta, mest historiskt bevingade plats. Som tur är har hon bara ett fönster mot gatan, en gränd där turisternas förtjusta utrop ekar i kör mellan väggarna.
Låter namnet bekant? Med en fil mag i statskunskap och restaurangdrift i ryggen, det senare tillsammans med italienske exmaken, växlade Linda Perini vid 40-plus över till inredare, stylist och nu senast, butiksägare. Sedan i våras driver hon Bosa store på Sibyllegatan – Bosa som i det anrika keramikföretaget norr om Venedig, med husdesigners som Jaime Hayon och Luca Nichetto.
– Inredning var mitt sidointresse och med åren blev det slitigt med krogjobbet sent på nätterna. Bosakeramiken såg jag första gången i ett italienskt magasin. Wow, jag föll direkt.
Linda besökte Bosas fabrik i Borso del Grappa och fick agenturen för Sverige. Detta som en förklaring till att hennes efter-skilsmässan-trea på 79 kvm i Gamla stan är full med hästhuvudsvaser, superdollskulpturer, guldbubbellampor, illröda monster och apmasker.
Här ska dock Linda främst berätta hur hon – varannan vecka – får plats med fyra barn, varav två tonåringar, och en cane corso-hund fast hon krympt sitt boende med cirka 150 kvm. Utmaningen: att budgetrenovera lägenheten så ljus, rymlig och luftig som möjligt.
– Jag målade allt kritvitt, det gjordemycket för ljuset, och bytte till mindre möbler. Takhöjden på 3,30 meter har varit min räddning. Ibland längtar jag ihjäl mig efter större rum, men det är mysigt med compact living också, man kommer närmare varandra. Och det är bra att barnen får se att livet inte tar slut för att man inte bor på 200 kvm och har egna rum.
Arr: LINDA PERINI Text: GISELA FRIDÉN Foto: ANNE NYBLAEUS
HC Andersens saga Snödrottningen förvandlades för några år sedan till Dinseysuccén frost. I väntan på uppföljaren klär vi julbordet i Elsa-gnister.
2. Söt juldukning med tryffel
Alla får paket! I slutet av 1800-talet blev färgen röd – tillsammans med pepparkakor och glögg en viktig del av den svenska jultraditionen. Varm, lyxig och högtidlig. Här en tryffel med pepparkakssmak.
3. Juldukning i mässing & purpur
Bombastiska, vinröda nyanser är det nya julröda. Förföriskt vackert ihop med mässingsblänk.
4. Juldukning vit som snö
Snöbär och enkelt vitt porslin i lager ger en krispig midvinterdukning.
5. Klassisk juldukning i rött & glimmande guld
Över bordet hänger röda amaryllis på snitt. Häll vatten i den ihåliga stjälken så håller sig blommorna fina i veckor.
6. Saffransgul juldukning
Gyllene saffransbullar, öl och dekorationer – guldigt gult passar lika fint i julsäsong som till påska.
7. Traditionell juldukning som knyter ihop helgen
Röda linneservetter, grå duk och granris och halmbockar ger festbordet en härligt traditionsenlig stämning.
8. Trendig juldukning med isiga, blå toner
Efter skridskoturen.Ett isande vackert
bord i blått står uppdukat i stugan.
9. Juldukning i silver & vitt
I sällskap av en pampig vinkylare och silverljusstakar får det vita porslinet festlig glans.
10. Krydda juldukningen
Doften av kanel väcker alla julkänslor till liv – och knytes enkelt fast i linneservetten.
11. Juldukning med doft av skog och kåda
Notera de lena kottarna som ger hela juldukningen ett fint sammanhang. Granskog och naturens mystik.
12. Starta med en värmande soppa
Vilka ljuvliga dofter göms under locket? Håll förrätten varm tills alla gäster fått chans att slå sig ner till bords.
13. Juldukning med älskad, blåvit dekor
Tidlöst vackra porslinet Musselmalet från Royal Copenhagen är äldre än de flesta svenska julbordstraditioner.
14. Juldukning med skogstokiga kontraster
De röda bären lyfter den gröna juldukningen lite extra.
15. Sober juldukning i grått och silver
Olika nyanser av grått och silver ger liv åt en stilren dukning som låter maten stjäla showen.
5 saker att ha hemma för vackra dukningar
Klassisk, röd linneduk i tunt vävt och vackert hellinne från Himla. Läs mer och köp här.
Stilfull men ändå ledig servettring som passar alla dukningsstilar, Himla. Läs mer och köp här.
Underbar servett i ljust beige med hålkant om bryter mot den vita duken. Halvlinne gör den lätt att hålla snygg. Från Himla. Lär mer och köp här.