En korg med små tvålar och ihoprullade gästhanddukar ger härlig hotellkänsla och gör badrummet redo för gäster på besök. Tips på gästhanddukar Små handdukar som passar att rulla ihop. Från Åhléns, läs mer och köp här
Handdukar i ekobomull med våfflor på ena sidan och frotté på andra. Från Gripsholm, läs mer och köp här
2. Förvara på bricka och fat
Förvara, flaskor, tuber, tvål på en bricka eller fat så ser det genast mer ordnat och inrett ut. Tips på brickor och fat Marmorfat från Ellos home, läs mer och köp här
En lyxig tvålpump och en fin handkräm får gästerna att känna sig extra välkomna precis som i det här badrummet.Tips på härlig tvål och handkräm Set med tvål och handlotion från Naturally European, läs mer och köp här
Bunkra upp med mjuka och fluffiga handdukar och låt dem gärna gå i samma färgskala. Har du en mustig färg på väggarna? Låt textilierna matcha väggfärgen som i det lantliga drömbadrummet på bilden. Tips på fina handdukar Handduk från Himla, läs mer och köp här
En ny spegel kan göra underverk för badrummet! På en gästtoalett behöver du inte lika mycket förvaring som på en vanlig toalett, så passa på att låta en ensam spegel pryda platsen över handfatet istället för ett skåp. Och var inte rädd för guld, sirliga detaljer eller varför inte en rustik favorit som i hemmet på bilden? Tips på badrumsspeglar
Ett exklusivt doftljus, doftpinnar och färska blommor… vilken gäst uppskattar inte det? Enkelt och genialiskt. Tips på doftljus
Doftljus från Björk & Berries med en jordig doft av trä, citrus och bärnsten, läs mer och köphär.
Doftpinnar från Victor Vassier som doftar verbena och citrongräs, läs mer och köp här
7. Lyxigt med tapet
En enda rulle av den exklusiva drömtapeten räcker till en eller ett par väggar på gästtoaletten. Och et bli genast mer livfullt och ombonat.Tips på fina tapeter till badrum Tapeten Siri från Sandberg Wallpaper, läs mer och köp här Tapeten Morris original, från Gaston y Daniela/Stiltyger.
8. Morgonrock
Vill du ge gästerna en lyxig spa-känsla när de kliver in i badrummet? Häng in gästmorgonrockar i badrummet. Tips på fina morgonrockarBadrock i tvättat linne, från Åhléns, läs mer och köp här
Ett stilleben i badrummet får hela rummet att kännas mer genomtänkt. Utgå ifrån en personlig pryl som du tycker om och sedan är det bara fantasin som sätter gränser.Tips på fina prylar till stilleben
Vad sprider mer påskstämning än blommande påskliljor? Vill du skapa fina arrangemang till påskbordet eller i krukor är minipåskliljan ett riktigt vackert alternativ. Minipåskliljan fungerar bra både ute på trappan, i uterummet, eller på fönsterbrädet.
Så tar du hand om minipåskliljan ’Tête-à-tête’
Blommar april – maj
Påskliljan är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på sort. ’Tête-à-tête’ eller minipåskliljan är en relativt låg, småblommig sort med näpna blommor som är lätt att göra fina arrangemang med.
Trivs bäst utomhus
Minipåskliljor trivs bäst utomhus eller i ett uterum där det är svalt. De fungerar även fint inomhus men undvik gassiga söderfönster och varma element. Ju svalare de står desto längre hållbarhet.
Tål minusgrader
Påskliljan är tålig för låga temperaturer så även om det är snö och någon minusgrad ute klarar den sig fint.
Sparsamt med vatten
Vattna sparsamt och undvik stående vatten.
Plantera ut efter blommning!
En bonus med minipåskliljorna är att när de väl har blommat över kan de planteras ut i trädgården eller på odlingslotten, där de lever vidare och bjuder på vårblomning år efter år.
Det är något helt förtrollande med naturhus, alltså hus som placerats inuti växthus. Öppna dörren och kliv ut bland åretruntblommande rosor, mandelträd, aprikos, fikon, vin och persika. Alla vi som inte har ett helt naturhus kan alltid leka med idén att bygga orangeri längs med husets fasad. Som en extra varmt välkomnande entré, kanske?
2. Orangeri med prunkande värmebänkar
Snyggt och smart! Njut av säsongens första primörer några veckor tidigare än alla andra, eller låt ömtåliga blomster sola sig mot väggen.
3. Våga rejäla möbler i orangeriet
Maffiga bokhyllor och generösa soffor klarar sig väl i skyddet från minusgrader. Inred gärna med material och toner från naturen för att få mer av den härliga utekänslan än bara ett till vardagsrum. Tänk läder, trä, sten, betong, lin och drivved.
4. Orangeri i vacker färg
En fin färg får alltid hjärtat att klappa dubbelslag. Det här engelska orangeriet i ljust, ljust oxidgrön mot röd tegelmur och naturens rika grönska får blicken att stanna extra länge.
5. Låt ditt orangeri lyfta huset
Gör ditt hus drömmigt vackert. Här får samma röda färg på orangeriets vackra trästomme lyfta husets smäckra fönsterbågar – så ljuvligt. Att plocka upp husets detaljer i trädgårdens växthus, bodar och orangerier binder ihop trädgården på ett effektfullt vis.
6. Orangeri – perfekt som utekök!
Orangerier behöver verkligen inte rymma såjord och sticklingar. Under strålande sol eller tända stjärnor är det varma orangeriet perfekta, skyddade platsen för middagsbjudningar som övergår till spontana fester. Med plats för ett rejält långbord och ett utekök vill gästerna (förhoppningsvis) aldrig gå hem. Här kan du bygga uteköket precis så lyxigt som du drömmer om! (Guide: 15 bästa tipsen när du ska bygga utekök)
7. Njut av en ny del av tomten i ditt orangeri
Blåsigt? Klippigt? Kallt? På den lilla ön Lavön, i ett karjt och väderbitet landskap, står det här nätta orangeriet på en del av tomten som inte kunnat användas tidigare. Tegelväggarna i bränt danskt tegel värms upp under dagen och glasväggarna ger lä mitt i naturen, även när havet utanför stormar.
8. Upphöjd odling smart i orangeriet
Mmmm, tomatplantor i långa rader. Ett vackert sätt att visa upp sina läckerheter är platsbyggda odlingsbänkar längs med orangeriets inre väggar. Slingrande krasse att nypa ner i salladerna, bifftomater, grillmiddagens salvia. – en snygg växtfond, och smakfull!
9. Smycka orangeriet med vackert golv
I ett hus av glas är golvet den enda ytan att verkligen mönstra loss på. Vackert klinker eller marktegel lagt i fina formationer för tankarna till Italiens och Frankrikes gamla orangerier. Ihop med smyckande detaljer som takkrona och marmorbord, kan det inte bli härligare?
10. Sprakande kamin hör till orangeriet
När sommarkvällarna blir allt svalare och hösten tar vid vill i alla fall duka upp afternoon tea i orangeriet. Lemon curd och scones till ljudet av en knastrande brasa gör höstdagarna mer än välkomna. I det gamla Italien var det braselden som höll citronträden vid liv inne i orangerierna när vinterkölden knäppte till. En kamin hör med andra ord orangeriet till.
11. Slumra i dagbädden – vilken orangeridröm!
Smattrande regn mot rutor är söver underbart. Orangeriet är en perfekt plats för en tupplur när skuren drar in. Här har en bedårande gammal järnsäng fått nytt liv som dagbädd. Skira gardiner i taket gör bädden lika behaglig solgassande dagar.
Känslan av ett städat förråd är oslagbar och under påskhelgen går svenskarna loss extra mycket och rensar sina källare och garage. Annandag påsk är faktiskt den dag på året då flest annonser läggs upp på Blocket. Det är även då säljsajten har flest besökare totalt – hela 1,5 miljoner.
Skälet till det höga antalet besökare är förmodligen att vi vill välkomna det nya i och med vårens intågande, och därmed göra oss av med gamla prylar som bara ligger och skräpar. Att det får oss att må bra är en härlig bonus.
– Vi har alltid vetat att begagnathandel är bra både för plånboken och vår planet. Nu ser vi att rensa hemma även kan bidra med lycka. Med tanke på hur många som planerar att rensa och vårstäda håller vi tummarna för ett nationellt lyckorus i påsk, säger Linnea Aguero, pressansvarig på Blocket.
Vi säljer saker på Blocket för tusentals kronor
Skälet till att svenskarna rensar är att de vill ha ordning och reda, färre saker och mer plats. Men det har även visat sig att folk sitter på riktiga guldgruvor. Enligt Blocket uppskattar svensken att den äger prylar som inte används till ett värde av 23 832 kronor. När det kommer till barnfamiljer är summan ännu större – de uppskattar nämligen värdet till 30 344 kronor.
Att slänga ut det gamla är ett enkelt sätt att ta till för att må bättre, menar Erik Fernholm, expert inom kognitiv neurovetenskap och lyckoforskning:
– Jag är inte förvånad över att vårstädning och rensning i hemmet kan skänka glädje. Ofta vill vi ha mer prylar och högre status, men studier visar att ju mer materialistiska vi är, desto olyckligare är vi. Med mindre fokus på prylar, ägande och status frigör vi mer tid till lyckofrämjande delar av livet, så som hälsa, upplevelser och att bidra till andras välmående.
De som sålde något på Blocket under 2015 tjänade i snitt hela 8 571 kronor. Det vi helst köper just nu är cyklar, vilket verkligen skvallrar om att våren är på väg!
et är hög tid att sätta händerna i jorden och göra fint på balkongen inför vårens stora flytt ut. Ett planteringsbord är en mycket praktisk och snygg arbetsbänk som dessutom kan stå för förvaringen av krukor och redskap. Placera invid husväggen i växthuset, på terass eller balkong. Vi listar våra favoriter i butik just nu.
Planteringsbord vi älskar
Odlingsbänk från Granit
Odlingsbänk i furu med zinkplåt-skiva från Granit, läs mer och köp här
Praktiska lådor
Planteringsbord med praktiska förvaringslådor. Från Bauhaus, läs mer och köp här
Favorit från Clas Ohlson
Planteringsbord från Clas Ohlson i grålaserad furu med tålig bordsskiva i förzinkad plåt. Läs mer och köp här.
Mycket förvaring
Planteringsbord med dubbla hyllor från Granngården, läs mer och köp här.
Stilrent bord i dansk design
Spira growth table är en stilren favorit från danska Skagerak. Läs mer och köp här
Fällbar budgetfavorit
Fällbart planteringsbord (perfekt för balkongen!) från Granngården, läs mer och köp här
Planteringsbord från Rusta Det lilla planteringsbordet Ebba från Rusta passar perfekt i växthuset eller på balkongen. Läs mer och köp här
Praktiskt plantbord på hjul
Planteringsbordet Chelsea från Bio Green är gjort i galvaniserat stål. Läs mer och köp här.
Fällbara, stapelbara eller lätta att flytta runt. Café-set i starka färger eller neutrala klassiker. Matplatsmöbler till balkongen ska vara lätta och smidiga, här är våra favoriter.
Staplingsbart i starka färger
Staplingsbara stolar från Fermob. Stolarna finns i en hel rad färger vilket gör det lätt att mixa och matcha olika färger. Läs mer och köp här
Stilren fällstol
Fällstolen Fold it från Housedoctor är en smidig och stilren stol för balkongen.Läs mer och köp här
Vackra detaljer
Stolen Lorette är formgiven av Frederic Sofia för Fermob och har ett detaljrikt mönster i ryggen. Finns i en uppsjö av färger med matchande bord till.Läs mer och köp här
Smidig stol i enkel design
Stolarna Copenhagen och bordet Drop från Cane-line är perfekta möbler för frukost på balkongen. Läs mer och köp här.
Klassiskt och fällbart
Klassiskt set med fällbara stolar och bord från Brafab. Läs mer och köp här
Modernt café-set i italiensk design
Hopfällbart bord och nätta stolar från italienska Ethimo. Läs mer och köp här.
Bord för den mindre balkongen
Den lilla balkongen är minst lika älskad som den stora. För att spara extra plats är ett hängande bord på balkongräcket ett utmärkt alternativ. Eller varför inte ett litet och lätt bord med handtag som du enkelt flyttar runt.
Hängande bord med blomlåda Hängande balkongbord med praktisk och snygg hylla för blommor och köksprylar. Från Fermob, läs mer och köp här.
Flytta med dig bordet Smidigt bord med handtag som du lätt flyttar med dig Från Cane-line, läs mer och köp här.
Hängande balkongbord från Granit Granits stilrena balkongmöbler passar utmärkt för den lite mindre balkongen. Pallen kan du med enkelhet skjuta in under bordet som hänger på räcket för att spara extra plats. Läs mer och köp här
Balkongmöbler i rotting, bambu och trä
Att inreda uteplatser och balkong med naturmaterial tröttnar vi aldrig på. Rotting, bambu och trä. Visst ger det lite extra härlig semesterkänsla… Bambu och rotting är dock känsliga material, de passar allra bäst på en balkong som har någon typ av ”tak”.
Fällbar trästol
Fällbar stol av eucalyptusträd, från Ellos Home, läs mer och köp här
Mysig fåtölj
Vill du hellre ha en fåtölj än ett café-set? Spana in den här i bambu från Lene Bjerre. Satsa på ett litet sideboard till så har du både sittyta och någonstans att ställa frukosten. Läs mer och köp här
Rottingstol från House Doctor
Den nätta rottingstolen från House Doctor ger en härlig naturlig känsla till balkongen. Läs mer och köp här
Liten rottingsoffa
Får du plats med en liten soffa på balkongen? Soffan Tobago är en budgetfavorit i rotting från Ellos Home (136 cm bred). Läs mer och köp här
Vad sägs om att ligga och gunga uppe bland takåsarna? Vill du ha en mer bohemisk känsla på balkongen är en hängmatta eller hängstol ett perfekt alternativ.
Avslappnat blått
Inred med kuddar, mattor och låt en hängmatta hänga rakt över balkongen. Hängmattan kommer från Granit.Läs mer och köp här
Hängstol Svårt att få plats med en hängmatta? Satsa på en hängstol! Den här kommer från Åhléns. Läs mer och köp här
Belysning
För att göra balkongen extra mysig och ombonad, vira en ljusslinga runt räcket och dekorera med lyktor som skapar stämning om sommarkvällarna.
Mysbelysning runt balkongräcket
Ljusslingan från Lagerhaus ger hög mysfaktor, läs mer och köp här.
Rustik lykta i rotting House Doctors ljuslykta i rotting kan både hängas upp eller stå för sig själv på bord eller golv. Läs mer och köp här
Laddas med solceller
Rislampa som laddas med hjälp av solceller på dagen och lyser stämningsfullt om kvällarna. Från Åhléns, läs mer och köp här.
Stilren klassiker för kronljus Kristina Starks klassiska ljuslykta Lotus finns i flera färger, kan hängas upp eller stå på bordet eller golvet. Från Design house Stockholm, läs mer och köp här.
emton år har gått sedan Lina och Joakim den första gången åkte uppför den sörmländska skogsstigen för att titta på timmerhuset. På den tiden var huset ”nyinvandrat” från norra Finland och strängt taget bara ett tomt skal. Gamla timmerhus går ganska lätt att demontera och bygga upp igen, stock för stock.
– De förra ägarna hade fraktat hit huset och monterat upp väggarna när de bestämde sig för att sälja, berättar Lina. Till visningen kom spekulanter i högklackat som fick vända i
dörren eftersom det inte fanns några golv att gå på. Inga dörrar var monterade, och det fanns varken el eller vatten.
Spekulanter i högklackat fick vända i dörren eftersom det inte fanns några golv att gå på
Joakim:
– Men vi blev förstås förälskade och såg bara möjligheterna. Vi var de enda som bjöd på huset!
Från 2003 och 1,5 år framåt bodde Lina och Joakim i en barack på tomten, uppvärmd av en braskamin som de eldade med byggskrot. På vintern sjönk värmen till 13 grader, en behaglig temperatur för mössen, att döma av ljuden om nätterna. Båda hade heltidsjobb, men jobbade på huset varenda ledig stund.
– Vi flyttade in så fort köket, toaletten och det första sovrummet var färdiga. Och nio månader senare föddes vår äldsta dotter!
Klädskåpet inspirerades av Narnia, för att komma till sagolandet måste man passera genom en hemlig gång i ett klädskåp…
Vad visste de om timmerhus? Inte mycket. De fick bland annat lära sig att täta väggar med vitmossa, motverka kondens med luftspalter och – en glad upptäckt – att stockarna avger lagrad värme.
– I två rum har vi låtit stockarna vara trärena och mossan titta fram. Huset byggdes ursprungligen på 1800-talet så det är viktigt att känslan av svunna tider bevaras. Där det har behövts har vi förstås byggt funktionellt och modernt, som i våtutrymmena. Och vi har en hemmabio i källaren!
Medan huset stegvis fyllts med innehåll – boytan är 220 kvm i två plan – har det fötts ytterligare två barn. Den långdragna processen har sannerligen krävt en ängels tålamod.
– Utan tålamod, tydliga mål och en helhjärtad satsning går ett sådant här projekt inte att genomföra, säger Joakim. Bygget fick ta den tid det tog, både av ekonomiska skäl och för att få det precis som vi ville. Vi har gjort nästan allt själva, från att snickra skåpluckor, till att mura och kakla. Vi vet var varenda spik sitter i huset, det är en härlig känsla.
Vi vet var varenda spik sitter i huset, det är en härlig känsla
Lina:
– Joakim är bättre på form än jag, men det är jag som har gjort färgsättningen och letat runt på auktionssajter och Blocket för att hitta rätt inredning. Alla rum går i olika färgskalor. Utmaningen har varit att skapa harmoni mellan rummen. I några rum har vi även tapetserat i taket.
– Klädskåpet i sovrummet byggde vi med inspiration från Narnia av C S Lewis. Som det står i böckerna, för att komma till landet Narnia måste man passera genom en hemlig gång i ett klädskåp…
esign, säger Lisa Hilland, handlar både om att tolka omgivningen och att våga lyssna inåt och ocensurerat släppa fram vad som kommer. Två ord: lyssna och våga.
Juryns motivering:
”Skåpet Anno landar ett giftermål mellan svensk hantverkstradition och en varm, sensuell, helt samtida form, med raka enkla linjer och en lätthet i uttrycket. Årsringarnas dekorativa flätverk är en visuell påminnelse om tidens gång. Om tålamodet bakom att färdigställa en möbel som långsamt fått växa fram lokalt, från frö till faner till finish. Även insidan bjuder på en välarbetat vacker värme. Ett utsökt skåp förankrat i dåtiden, tillverkat för framtiden.”
– Feel the fear, do it anyway, som en gammal självhjälpsbok heter. Det är som att stå på toppen i slalombacken och vara livrädd. Så kastar man först iväg hjärtat och sedan störtar man efter.
Det Lisa lyssnade efter, och vågade, under det senaste året var att bli sin egen producent. Hon fortsätter samarbeten med både nya och befintliga kontakter, Svenskt tenn, Designhouse Stockholm, Ikea, Orrefors, Gärsnäs, Konsthantverk Tyringe, Gemla med flera. Men parallellt med detta förverkligar Lisa drömmen om ett eget varumärke, Mylhta, där Årets möbel 2019 ingår.
Anno är ett skåp med en vindlande vacker yta, bestående av furufaner som sågats för att visa fram årsringarna och som Lisa pusslat till ett dekorativt flätmönster. Anno – som i år och årsringar, som i tiden som berättar och passerar.
Till det arketypiska mönstret har hon en kär relation och det återkommer i flera av hennes produkter, som i stolen Torso där skinnet i ryggstödet är flätat, och i soffan Bow där det böjda, basade träet överlappar i en bågrörelse.
Medan pappa, mamma och morfar släpade stockar med hästen, lekte jag bland stubbarna
Anno är ett skåp med en vindlande vacker yta, bestående av furufaner som sågats för att visa fram årsringarna och som Lisa pusslat till ett dekorativt flätmönster. Anno – som i år och årsringar, som i tiden som berättar och passerar.
Till det arketypiska mönstret har hon en kär relation och det återkommer i flera av hennes produkter, som i stolen Torso där skinnet i ryggstödet är flätat, och i soffan Bow där det böjda, basade träet överlappar i en bågrörelse.
Här och var i skåpets faner syns ett litet kvistmärke. Ett misstag?
– Nej, jag tycker så mycket om de där små hälsningarna från naturen. De finns också i de synliga betten efter mygg och knott på renskinnen jag använder till mina speglar, Gloria.
Det är fint med variation i alla material, menar hon och tycker inte att man behöver sträva efter perfektion i allt.
– Skåpet blir som en berättelse om ett träd som levt sitt liv ute. Ja, det är en personlighet, säger Lisa och skrattar åt sitt sätt att förmänskliga naturen.
Det första skåpet byggdes av studenter på Snickarakademin i Kristianstad där hon sedan flera år undervisar i design. Att plocka ut rätt bitar i rätt dimensioner, såga ut de tunna faneren, torka dem och sedan lägga pussel, var både roligt och lärorikt.
Flätmönstren syns på dörrarna och runt om skåpet, men också invändigt, vilket känns lyxigt och lite ovanligt i dag när många moderna skåp bara öppnar upp till vitlackad laminat. Stativet liksom hyllorna till Anno är i solid ek.
Sin förtroliga relation till naturen har hon med sedan barnsben. Uppvuxen i Lund tillbringade Lisa alla lov, sommar såväl som vinter, i familjens lilla timmerstuga i Jämtland.
– Jag var trygg och hemma i den miljön, och medan pappa, mamma och morfar släpade stockar med hästens hjälp, lekte jag bland stubbarna och räknade årsringar. I dag ser jag dem som en spegel av trädens själ.
Efter studenten for hon till London och utbildade sig till produktdesigner på välrenommerade Saint Martins. Här träffade hon sin blivande man och tillsammans blev de kvar i ett par år. Lisa arbetade på olika designbyråer, ibland som anställd, ofta som frilans.
– Jag arbetade med allt från ny inredning i Concordeplanen till penndesign för Montblanc, förpackningar och olika uppdrag för Tom Dixon.
Tillbaka i Sverige startade hon eget hemma i Malmö, och 2010 debuterade Lisa Hilland med sin första egna kollektion på möbelmässan i Milano. I de ungas mässhall visade hon möbler och föremål som bland annat fångade Sköna hems intresse. Tidningen rapporterade hem att ”hennes monter på unga salongen Salone Satellite tillhörde glädjeämnena på möbelmässan”.
Och författaren till detta porträtt kunde till hösten bjuda in Lisa att visa sin design också i Stockholm, i utställningen Rötter på Gallery Pascale.
Ringarna spred sig lyckosamt som på vattnet: Svenskt tenn fångade upp hennes skinnklädda puff och runda spegel, den senare ingår i dag i Mylhtas sortiment. Och skåpet My Grandmothers Cabinet, sattes i produktion av Gärsnäs och nominerades till Årets möbel av Sköna hem.
Att formge, är en långsam process där hon älskar att befinna sig. Skissa, lyssna inåt och vara öppen, att aldrig censurera impulsiva uppslag, inte tänka så mycket på hur formen ska bli, mer följa de intuitiva idéerna. Och så det handgripliga arbetet med verktygen i studion/verkstaden som hon delar med sina kreativa föräldrar, Margaretha och Mats Olsson, akvarellkonstnär respektive arkitekt.
– Ibland blir det flow och det är under-bart. För mig uppstår det oftast kring grundelementen, som spiralen, cirkeln – och flätan. De finns ju som ett dna i oss.
”Design är ett sätt att ge ett objekt en själ som kan älskas”, står det på din hemsida. Är du en romantiker?
– Som person, absolut! Och visst kan jag se kvinnligheten i min design och det är jag stolt över. Men romantiken är inget mål i sig, däremot fascineras jag av de dekorativa elementen i ingenjörskonsten.
Och din fascination för material?
– Den finns där hela tiden. Jag tänker på de tidiga modernisterna som tog materialen och maximerade deras egenskaper. Som Charlotte Perriand som bockade stålrören till funkisfåtöljer eller Alvar Aalto som formpressade fram en organisk träminimalism. Uttrycket är alltid en balans mellan funktion och estetik. Ett designat objekt ska vara en känslobärare och bli en positiv upplevelse.
Flow uppstår kring grundelementen, som spiralen, cirkeln – och flätan. De finns ju som ett dna i oss
Att bygga upp ett eget företag beskriver Lisa som en gammal längtan om att kunna kontrollera och stå för helheten kring sin design. Hon ser flera fördelar: Den direkta och personliga kontakten med de olika, ofta småskaliga, tillverkarna, snabbheten i beslutsprocessen och så närheten till kunderna med feedback på direkten.
– Alla möbler och produkter tillverkas i miljövänliga material som renskinn från ett lokalt garveri i Lappland, keramik från en liten familjedriven fabrik och svenskt trä från ett lokalt snickeri.
Hantverk och hållbarhet är grundpelare liksom lokal produktion när det är möjligt.
– Visst, säger hon, eget företag innebär en massa arbete. Jag har själv programmerat hemsidan och farit runt för att hitta rätt hantverkare och verkstäder. Jag ska hitta återförsäljare och tänka marknadsföring. Och till möbelmässan i Stockholm körde jag upp alla möblerna från Malmö i snöstorm och slet och byggde monter. Det var tufft och flera gånger har jag undrat vad jag gett mig in på. Varför ställa sig utanför den behagliga komfortzonen?
Men familjen peppade – och så fick hon en drömstart.
På chans gick hon upp till NK Inredning med sin portfölj, och efter en kort tid ringde ägaren Kadi Harjak tillbaka och ville ses. Resultatet av deras möte blev ett helt skyltfönster mot Hamngatan, och varuhuset som första kund.
På Stockholm furniture fair i februari prisades samtidigt både hennes monter och svarvade pall för egna företaget. Och nu är Anno utsedd av Sköna hem till Årets möbel 2019.
I april visades skåpet på möbelmässan i Milano dit Lisa och hennes företag bjudits in av Svensk form till utställningen Hemma gone wild.
Mylhta – mylta är hjortron på jämtländska – vill hon ska bli en plattform för olika form- och materialexperiment, och på sikt ser Lisa att även andra formgivare ska bjudas in. I den tänkta plattformen står graverat: Omtanke i designen både för människa och natur. Och så en viss lekfullhet.
3 nominerade får Årets möbels hedersutmärkelse
Fyra nominerades, en utsågs till Årets möbel och tre får Sköna hems hedersomnämnande, utan inbördes ordning och med lika hög klass. Här är form som både berör och förför våra sinnen.
• Kakbord av Front/Swedese
• Pall Avavick av Katja Pettersson/Swedese
• Soffbord Viklund av Josefine Alpen/Olby design
Detta är Årets möbel
Årets möbel, Sköna hems utmärkelse för god och nyskapande möbelformgivning, delades första gången ut 1993. Årets belönade möbelserie produceras av Mylhta. Utmärkelsen och ett stipendium på 30 000 kr, delas ut vid en ceremoni i Stockholm i april.
Årets jury:
Björn Dahlström, formgivare Cilla Robach, förste intendent på Nationalmuseum Dan Gordan, designskribent Anna Ekdahl, redaktör Sköna hem
Belle, 6 år, bjuder på kafferep i sitt ljusa och harmoniska rum. Hon lägger gärna in en massa kuddar i tältet, från Granit, och har filmmys därinne. Rosa, runda förvaringsboxar från sprall.se, matta Crux, Asplund, bord, jollyroom.se, hissgardin, mywindow.se.
Att byta ut posters eller kuddar är en rimlig nivå i ett barnrum
Gott om plats för lek
Högt i tak, lätt och luftigt i Belles rum. Dörren i bakgrunden leder in till Matteos rum, i hallen emellan finns garderober och badrum. I båda barnrummen finns inbyggda garderober som rymmer mycket. ”Vi har absolut mer förvaring än leksaker!”, säger mamma Lisa nöjt. Taklampa Eos L, från Vita, på golvet mattan Crux, Asplund. Dockskåp, Minimi’s smått & sånt. Posters, Mrs Mighetto, dockvagn, Eurotoys.
En tapet måste fungera i både barn- och tonårsrum
Himmel, vad mysigt!
”Att byta ut posters eller kuddar är en rimlig nivå i ett barnrum. Och en tapet måste fungera i både barn- och tonårsrum”, säger Lisa Abefelt. Därför har sexåriga Belle fått en vacker och klassisk tapet från Christian Lacroix. Sängen med klädda gavlar kommer från Cubelie by Rose. Himmelssängen är Lisas eget verk. I frigolit har hon skurit ut en stuckatur, bakom den en skena som tyget är fäst i. Griffeltavla från Ikea har målats rosa, och skoltavelfärg från Beckers. Matta Crux, Asplund.
När förvaringen är i barnhöjd går undanplockandet ofta som en dans
Förvaring i rätt höjd
”Barnens leksaker stannar i de egna rummen, det är ju därför vi har barnrum. Annars skulle jag inte göra något annat än att städa …” Och när förvaringen är i barnhöjd går undanplockandet oftast som en dans (nåja). Förvaringsskåp med lucka från Ikea, är målad i samma färg som väggen, NCS 1000. Namngirland på väggen, bluebox.se.
Det är tillräckligt med färg på alla leksaker, därför har
jag valt att färgsätta så ljust och milt som möjligt
Bygg egen bokstav
Giraffen, från NK Lek & baby, vakar över hörnet. På enkla
vita konsoler står några av Matteos finaste leksaker.
”Om det finns ett tema i Matteos rum är det nog djur.” Bokstaven M har Lisa byggt av smala plywoodskivor med kant som hon borrat hål i och fäst små lampor i. Den grå fåtöljen med nitar är från Indori.
Djuriskt tema
Milt och ombonat i Matteos rum. Helst inte fondvägg eller en bilsäng om mamma Lisa Abefelt får bestämma. ”För mig är det viktigt att helheten ska fungera länge, att barnrummen är rum för växande.” Att det finns gott om förvaring är också självklart, under Matteos Ikeasäng finns två rejäla lådor. Luftballong i fönstret, från Newport. Vid skrivbordet står en Kartellstol i barnstorlek, matta från Ellos, leksaksbil, Blå elefant, posters, Lisa Bengtsson.
ärgstarka mönster, sandiga toner och naturliga material. Inför sommaren 2019 har H&M Home ställt in siktet på det marockanska landskapet och arkitekturen i Marrakech. Och visst får vi vibbar från Marrakech av sommarkollektionen.
Mönstren påminner om kakelklädda riader och säsongens nya sängkläder ligger uppbäddade i svalkande ökentält. Färgerna sträcker sig från smaragdgrönt och turkost till rosa, gult och orange. Och bland materialen hittar vi en hel del rotting, jute, strå och linne uppblandat med mässing och färgat glas.
– Vi har fokuserat på två huvudtrender, en färgstark med eklektiska mönster och eleganta accessoarer medan den andra är mer subtil och avslappnad med dammiga toner, rustik känsla och svarta detaljer, säger Evelina Kravaev Söderberg, designchef.
osse Rappne har aldrig flyttat hemifrån. Hemma är det ett stående skämt att den nu 53-årige trädgårdsmästaren faktiskt bor kvar i huset där han föddes.
Namn: Bosse Rappne. Aktuell: Ständig nestor i TV4:s Äntligen hemma och Nyhetsmorgon. Just nu även med egen webb-tv på rappne.nu med inslag från hans egna visningsträdgårdar. Ålder: 53 år. Familj:Hustru Mia och två döttrar. Bor: I en lägenhet på 130 kvm i Direktörsvillan, en k-märkt fastighet från 1730 i Ulriksdals slottsträdgård i Solna. Yrke: Trädgårdsmästare. Bakgrund:Bosse arbetade i tio år som snickare efter gymnasiet, men har i praktiken varit trädgårds-mästare i hela sitt liv. Som tjugoåring tog han i mitten av 80-talet över driften av Ulriksdals handelsträdgård.
– Jag ser mig själv som en bonde. Jag lever och verkar i en miljö som jag tar hand om och förvaltar för dem som kommer efter mig. Och precis som bonden måste jag vara kreativ och hitta vägar så att jag kan fortsätta bo här.
Kreativ är han. Han är tv:s mesta trädgårdsmästare och har synts i rutan i över femton år; lärt oss tänka trädgårds-”psykologi”, njuta mer av livet och att skippa de där blå kornen i gräsmattan. Bosses liv har inga tydliga gränser mellan arbete och privatliv, men hans hem, de 130 kvadratmetrarna i slottsträdgården på Ulriksdal, utgör ett undantag. Här släpper han görandet till förmån för icke-produktivitet. Helst lägger han sig i favoritmöbeln, den röda soffan i vardagsrummet. Som visserligen sett bättre dagar men vars komfort inte går att byta bort.
Vid det stora matsalsbordet kan tjugo gäster sitta när extraskivorna är ilagda, och här är det ofta fullsatt. Men sommartid är det tomt inne hos familjen Rappne, för då lever de i trädgården och inte minst i det egna växthuset.
I ett växthus möts alla trevligheter: du odlar din egen mat, vilar i värme och umgås på samma plats
– Alla som kan borde ha ett växthus. Här möts liksom alla trevligheter: du odlar din egen mat, vilar i värme och kan umgås med dem du gillar på en och samma plats. Sommarhalvåret blir flera månader längre, och den enda lilla nackdelen med ett växthus är väl att gästerna har en tendens att bli kvar till väldigt sent, säger han och skrattar.
Grunden till huset, som kallas Direktörsvillan, lades på 1700-talet. Det ligger på kunglig mark och är k-märkt och stomskyddat, vilket innebär att Bosse och frun Mia, som är kökschef på Ulriksdals trädgårdskafé, inte får bygga ut sitt kök. Men det är ett pris värt att betala om man får bo i ett kulturarv. Köket moderniserades senast på 70-talet och det är endast med varsam hand man får göra förändringar.
Hemtrevnaden är påtaglig och Bosse berättar att de nästan dagligen har någon gäst. Då sitter man i köket och umgås med kocken, som oftast är Mia.
– Jag lagar inte så mycket mat, oftast bara till min yngsta dotter med kompisar. Men Mia är fantastisk i köket!
Bosses drivkraft är att skapa visuellt välbalanserade miljöer, där harmonin går på djupet, i kombination med ett vittomfattande ekologiskt tänkande. Det som är vackert för ögat i dag, ska vara vackert för världen i många generationer efter oss. Hållbarhet, ekologi och miljöansvar är viktigt i allt han gör. Just nu bygger Bosse visningsträdgårdar för allmänheten att besöka och inspireras av ute på Ulriksdal, och han passar då på att göra webb-tv som läggs ut på den egna webbplatsen.
Efter 15 år med Äntligen hemma och åtskilliga år på TV4:s Nyhetsmorgon, vet han hur han ska förmedla sina kunskaper. Med den egna tv-produktionen kan han fördjupa sig och ta sig tid att lära ut långsamt. Precis som en trädgård tar tid att växa behöver man ibland våga vila i ett långsamt berättande, lite ”slow-tv”. Inslagen på webbplatsen blir som kapitel i en levande bok om trädgård.
Bosse har drivit slottsträdgården Ulriksdal i decennier. Hans far började verksamheten på 60-talet, och varje sommar och alla lov var Bosse i trädgården och lärdes upp. När fadern dog i förtid började Bosse på Willys blommor, en liten butik på Östermalm vars innehavare blev som en fadersgestalt och mentor. Här föddes också Bosses fascination för det visuella. Förutom de vackra blomsterarrangemangen, fängslades han av den konstnärinna som varje vecka kom och skyltade om. Han tror att det var där och då fröet såddes till hans eget konst- och fotointresse.
– Jag var bara tjugo när jag tog över Ulriksdal. Efter att pappa dog drevs det av Axel Johnson-gruppen i tio år, men sedan tog jag och mamma tillbaka verksamheten. Jag hade massor av idéer, men inga pengar och funderade på hur jag skulle kunna locka hit folk. Jag ville bort från det industriella och erbjuda något mer småskaligt, personligt igen.
I samma veva kontaktades han av konstnären Monica Lundegård som inför en utställning på konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde ville ha hjälp att skapa en klänning av levande material. Bosse lyckades bygga en växtkreation som modellen till och med kunde röra sig i, och det blev en omedelbar succé som genererade mycket skriverier.
Jag har ägnat mig åt gerilla-marknads-föringför att bygga upp Ulriksdal
– Jag förstod att jag måste ägna mig åt någon typ av gerillamarknadsföring för att bygga upp Ulriksdal och skapa nyfikenhet och press. Sedan dess satsar jag alla pengar det skulle ha kostat att annonsera, på att skapa upplevelser både härute och på mässor. När man kommer hit ska man upptäcka nya saker varje gång. Här ska finnas gott att äta och mycket vackert att titta på. Personalen ska må bra, och mina gäster och kunder ska kunna gå härifrån och berätta för vännerna om sina upplevelser.
Bosse Rappne är trädgårdsmästare och entreprenör, men beskriver sig gärna själv som trädgårds-”psykolog”.
– Om vi mår bra i våra hem och i våra trädgårdar orkar vi ta oss an den stora världen. Vår tids stora folksjukdom är stress, men genom att skapa en trädgård där du kan njuta, skapas en motvikt till det höga tempot. Den som förstår hur odlande fungerar och är intresserad av jorden och växandet, kommer att vidga sitt tänkande till att omfatta världen utanför det egna staketet. Man vill inte bespruta sina egna grödor utan kunna plocka tomaten direkt från plantan och äta den. Ekologi, miljötänkande och reducerad stress följer alltid med den som har en trädgård att sköta. Trädgården får aldrig i sig utgöra en stressfaktor. Se till att ha ett uterum med tak så slipper du ta in och ut dynor utan kan slänga dig där på direkten och ta en liten siesta när du kommer hem från jobbet, råder Bosse.
Den stora hängsängen i hans trädgård är ett exempel på det tänkandet.
– Jag ville få samma vackra ljus som man får i en pergola och en viloplats som inte krävde några förberedelser.
Hängsängen byggde han först till sig själv, men idén togs upp av Äntligen hemma och blev en tittarsuccé. När Bosse vill ha ordentligt med vila tar han den egna båten ut i skärgården – med ett obligatoriskt stopp på Fjäderholmarna och middag hos vännerna som driver krog där. Ofta blir kvällen sen innan färden går vidare. Livet ska njutas och tanken stillas, det är då nya idéer kan födas – eller planteras, om man pratar trädgårdsspråk.
öddra, skumma, bubbla, njut – sätt guldkant på tillvaron med ett eget hemmaspa. Mjuka handdukar, praktiska korgar och vackra attiraljer sätter stilen. Och glöm för allt i världen inte borstarna. Skrubba din bleka vinterhy ren och len!
Diverse borstar, med flera utensilier, priser från 75 kr, allt Iris hantverk. Läs mer och köp här
ille Crafoord är mannen som satte svensk hiphop på kartan på riktigt. Bandet Just D rönte stora framgångar med trallvänliga texter förpackade i dansvänligt, lite bluesaktigt fodral. Vi sitter i köket i Willes och hustrun Karins etagevåning på Södermalm och pratar – nej, inte turnéminnen eller festkvällar utan inredning och vad det är som gör ett hem trivsamt.
– Köket är ett av hemmets viktigaste rum för mig. Mitt första jobb var på min systers krog, och sedan dess har jag alltid tyckt om att laga mat. Det var den öppna planlösningen jag föll för när vi tittade på den här lägenheten.
Med många barn i familjen – fem totalt – var storleken av största betydelse. Att alla ska kunna vara hemma tillsammans och ändå få ha sin egen vrå när de önskar det. Wille är ingen inbiten Söderfantast, han har vuxit upp i Bromma, men tillbaka till sina rötter längtar han icke.
– Nej, det är inte min grej. Jag tycker om att åka ut till Bromma och hänga på Solviksbadet, men bo på samma plats hela livet känns fantasilöst. Vi letade efter en stor lägenhet och att det blev Söder är främst för att barnen gick i skola här och att vi fick den till bra pris. Den hade stort renoveringsbehov och mäklaren var usel, vilket vi tackar för!
Jag måste ge min fru en eloge för vårt hem
Vi pratar om det magiska läget på Mariaberget snett ovanför Slussen, enligt Wille har det nästan en avskräckande effekt på människor på bostadsjakt.
– Det är otroliga karaktärer som bor här på berget. Folk kommer nästan inte hit på visningar, det anses liksom ”beyond” tillgängligt för många. Vårt hus byggdes på 1920-talet med Konserthuset som förebild, bygget är så gediget att det är helt knäpptyst genom väggar och golv. Kompakt, rejält och genomtänkt. Inga yviga gester, det tilltalar mig.
Willes svarta flygel har hedersplatsen i vardagsrummet som ligger i öppen planlösning med köket.
– Musiken är central i mitt liv, och den möjligheten skulle jag vilja ge mina barn också. Att ha instrument nära till hands, samma sak med målarfärger och papper, som bäddar för skapande och kreativitet. När min son Dorian ville titta på något på sin Ipad häromdagen, gav jag honom papper och penslar och sa att han först skulle måla av vår häststatyett. Sedan Ipad. Han blev så klart helt tagen av målandet och glömde bort allt annat.
Ingen av Willes föräldrar är musiker (fadern Clarence är känd psykiater och psykoanalytiker) men när han växte upp på 70-talet stod rockstjärna högt i kurs.
– Man lyssnade på musik jämt, MTV var största tv-kanalen och till jul önskade man sig alltid en ny skiva. Nu vill alla bli youtubestjärnor.
Wille lyckas ha dottern Jojo på höften, servera kaffe och svara i telefon samtidigt. Van att ha många bollar i luften både i och utanför jobbet. Vi sitter vid matplatsen där familjen så ofta som möjligt äter middag tillsammans – vilket betyder sju personer runt bordet.
– Vi har möjlighet att ge alla barnen varsitt rum och det är såklart bra, men å andra sidan gillar jag kollokänslan också, när syskon får tränga ihop sig och dela rum. Här har tonåringarna en egen del och småbarnen hänger i sitt lekrum där uppe.
Karin och Wille har gjort om mycket sedan köpet men utan att renovera sönder våningens karaktär och ursprung, vilket Wille gärna återkommer till.
– Jag tilltalas av att huset är byggt med så mycket andakt och tid. Det känns verkligen i väggarna.
Inredningen är behaglig och varm med mjuka färger och material. Övre planet med sovrum och lekhäng för de yngre, det nedre med sociala ytor för de äldre. Wille har gott om eget utrymme, både en målarateljé och en musikhörna med trumset och gitarrsamling.
Lägenheten hade stort renoveringsbehov och mäklaren var usel, vilket vi tackar för!
– Jag tycker att det är roligt med inredning, men måste nog ändå ge min fru en eloge för vårt hem. Det är Karin som hitt-ar godbitarna, soffbordet av glas och mässing köpte hon precis på Bukowskis market. Det väger bly och var lite krångligt att få upp till vår våning högst upp, men allting går. Karin har sytt gardinerna och målat och fixat alla fönster själv. Vi har nästan inga nya möbler alls, det mesta här bär på en historia.
På väggarna hänger många av Willes tavlor, mestadels familjeporträtt.
– Målning har blivit en stor del av mitt liv på senare år, men det är svårt. Hittills har jag bara målat för mig själv. Jag tycker om att ta med mig staffli, färger och penslar och stå nere i Olle Adolphsons park, runt hörnet, och måla. Utsikten över Stockholm ger en sådan harmoni.
Detta känns kanske långt ifrån Just D-Wille, men faktum är att Just D lever och frodas och repar som bäst.
– Det är så inihelvete roligt att man bara inte kan sluta! Vi lever ju annorlunda liv i dag. Det är inte bara att slänga sig ut på turné när man har familj och barn, men vi spelar när vi känner för det och när vi får bokningar. Vi har en podcast där vi släpper en singel i veckan. Och vi är givetvis originalbesättningen – Peder, Gustave och jag.
Jag har ett sjukligt stort intresse för det gamla Stockholm
Willes tredje passion, historia, får han utlopp för i populära podcasten Våra drömmars stad, ”en hisnande tur bland hårdfakta och skrönor”.
– Jag har ett sjukligt stort intresse för det gamla Stockholm. Min ingifta morfar, Gunnar Hultberg, ordnade stadsvandringar här som han orerade om. Då var jag för liten men det han berättade satte sig ändå i mig. När man bor så här går det inte att undvika Stockholms historia – den ligger utanför porten åt vilket håll jag än går.
Podcasten gör han tillsammans med Olle Adolphsons son Linus Eklund Adolphson och Staffan Lindfors.
– Jag gillar att folk lyssnar, det auditiva som en podcast ger. Det fångade mig direkt och jag blir oerhört stimulerad av arbetet. Det är tidskrävande, herregud så mycket tid jag lägger ner, men det är väldigt roligt.
Wille tar oss på en promenad för att visa sina älsklingsställen i kvarteret, och det tar inte många sekunder innan fotografen och jag är djupt indragna i vår huvudstads arkitektoniska och historiska skatter.
ellandska gården mitt i Lindesberg är ett imponerande hus om 380 kvadratmeter från 1800-talets början. Huset har sett patroner, disponenter och byggmästare passera förbi under åren. 1947 såldes det till kommunen som drev museum där fram till för några år sedan. Men sedan fem år är gården hem för en barnfamilj: Elin och Tjodolf Sommestad med barnen Ebbe, Frede och Henny.
– Vi lämnade Stockholm för Lindesberg och slog oss ner i ett 20-talshus med vårt första barn. När Tjodolf flera år senare hörde att Tellandska gården skulle läggas ut till försäljning blev han intresserad. Jag var skeptisk, säger Elin.
Men när hon fick se interiörbilder från gården vände hon på en femöring. Hon såg möjligheten att förvandla huset till en fantastisk bostad. Det var en ganska utdragen process och alla intressenter behövde beskriva vad man ville göra med huset. I mars år 2013 vann Elin och Tjodolf budgivningen och deras vision för huset gillades av det kommunala fastighetsbolagets styrelse.
En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet.
Huset fick i princip blåsas ut. Spåren av museets tillfälliga innerväggar och fasta montrar har plockats ner. Masonitskivor har rivits bort och det lig-ande timret är synligt i flera rum, men har målats vitt. Tre kakelugnar och en kamin var inbyggda och dolda, och kom fram när de rev väggar. Eftersom gården inte varit ett hem utan ett museum fanns det varken tvättstuga, kök eller badrum. Mycket att göra, och dessutom måste renveringen ske med varsam hand.
– Vi insåg snabbt vilket omfattande projekt det skulle vara att förvandla huset till en familjebostad. Jag tog tjänstledigt från mitt arbete på stadsarkitektkontoret, där jag jobbade som fysisk planerare, för att kunna driva projektet på heltid och samtidigt ha tid över för familjen. Tillsammans med min svåger Per och hans byggfirma började vi att renovera gården, säger Elin.
Elin har så länge hon kan minnas varit intresserad av inredning. Som liten flyttade hon hela tiden runt möblerna i sitt rum. Till slut tröttnade hennes pappa på repiga golv och saker som skulle bäras in och ut i tid och otid, och gjorde en skalenlig ritning över rummet och möblerna som hon i stället kunde jobba med tills hon blev nöjd.
På så vis lärde sig Elin att planera och visualisera förändringarna innan hon genomförde dem. Och i den andan har hennes renoveringsresa fortsatt.
– Jag tycker att det är viktigt att se till bostadens ursprung. Bor man i ett 70-talshus funkar det kanske inte att sätta in ett lantligt kök. Jag tycker att man ska försöka hålla sig sann till husets anda i den fasta inredningen. Sedan kan det vara svårt om man som vi gör, bor i ett 1800-talshus. Hur inreder man ett sådant kök och badrum? Viss modernisering är oundviklig. Men när det gäller övrig inredning behöver den inte vara tidstypisk. En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet. Det är ju så det uppstår spänning, säger Elin.
Och visst har hon lyckats med sin intention att bevara gamla detaljer och lyfta fram nya. Vackra plankgolv breder ut sig, men i hall och badrum ligger stengolv. Ett stort fönsterparti med spröjs skärmar av mellan kök och vardagsrum, det öppnar upp, men rumsindelningen behålls ändå. Fönsterfoder, lister och fönsterbrädor är alla original. Möblerna harmonierar med huset, det här är inte ett museum utan ett funktionellt hem. Och överallt mängder med gröna växter.
Tjodolf har under alla år de har bott i Lindesberg fortsatt att arbeta i Stockholm, han veckopendlar och bor hemma tre av veckans sju dagar. Elin har startat eget inom det område hon kan bäst: inredning. I det stora huset har hon plats för både kontor och lager. Elin driver webbutiken tellandska.se där hon säljer sina handplockade favoriter både för stora och små inredare.
könt grönt med naturmaterial eller kärt skärt med Marie Antionette-tvist? Låt friska vårvindar svepa
genom vardagsrummet! Sköna hems inredare guidar till två underbara stilar med trendiga nyheter.
Vardagsrum i grönt med trä, linne och silke
Grönt i både kalla och varma temperaturer tillsammans med mängder av organiska material som linne och trä. Skogen blir en vacker bakgrund med fototapet.
nredaren Anna von Waldburg har hittat hem – i ett
klassiskt edvardianskt townhouse i Londonstadsdelen Fulham. Efter en tillvaro som inneburit en hel del flyttar, från Sverige till bland annat Madrid och Köpenhamn, har en eklektisk och elegant inredningskänsla utkristalliserat sig. Stilen i det tre våningar höga, 120 kvadratmeter stora huset beskriver hon som ett slags intuitiv blandning av antikviteter, modern design, konst och textil.
– Det personliga uttrycket är viktigt, både i mitt eget hem och åt dem jag inreder. Jag renoverar och klär om för att få ett nytt uttryck på äldre möbler, säger Anna.
Takfönster låter dagsljuset nå längre in i bottenvåningen, som efter renoveringen fått en öppen planlösning mellan vardagsrum, kök och matdel
Jag renoverar och klär om för att få ett nytt uttryck på äldre möbler
Färgteman håller ihop rummen och de olika möbelstilarna. En älskad ockragul återkommer, ofta tätt intill en mustigare orange som gör helhetsintrycket varmt och klassiskt elegant.
Intresset för form, färg och funktion har funnits långt innan Anna började arbeta professionellt med inredning.
I släkten finns många konstnärer, livsnjutare med talang för att skapa vackra hem
– Jag är präglad av min bakgrund. I släkten finns många konstnärer, livsnjutare med talang för att skapa vackra hem med vilda blandningar av möbler från olika epoker, kinesiska mattor och engelska mönstrade textilier.
Huset i Fulham tog ett år att renovera och återställa i en traditionell byggnadsstil, samtidigt tillkom en utbyggnad med franska, spröjsade glasdörrar ut mot den lilla trädgården i söderläge på baksidan.
Utvalda detaljer, starka accentfärger och en tidlös bas är nycklar till konceptet.
– Det var ett stort arbete att göra om huset så att det passar en modern barnfamilj. Skylight och en öppen planlösning har gjort det både ljusare och mer praktiskt, säger Anna.
Annas bästa designtips i London!
• Lillie road: ”Här finns många fina antikaffärer uppradade, där priserna är överkomliga.”
• Pimlico road, Sloane square: ”En gata med många gallerier och exklusiva antikaffärer.”
• Sir John Soane’s Museum, lincoln’s Inn Fields: ”John
Soane var en av Englands framgångsrikaste nyklassicistiska arkitekter. Hans hem har bevarats som museum.”
tomhusmattor har fått ett rejält uppsving den senaste tiden. I dag finns nämligen en hel uppsjö av olika material, färger och mönster.
Mattor av återvunna pet-flaskor, jute eller plast som känns lika mjukt som bomull. Mönster från äkta mattor, grafiska ränder eller sliten sammetslook? Vi har valt ut 12 favoriter i olika stilar och material. Låt din favorit rama in uteplatsen, dölja balkonggolvet eller bli ett riktigt härligt blickfång.
1. Budgetfavorit från Ellos Home
Utematta av jute med vävt mönster. Från Ellos Home, läs mer och köp här
2. Mjuk som bomull
Vattenavvisande matta från PAD som är enkel att rengöra men lika mjuk som en matta i bomull. Finns i flera olika storlekar och färger. Läs mer och köp här
3. Grafiskt mönster
Balkongmatta med grafiskt mönster i gult och vitt. Från Jotex, läs mer och köp här 4. Återvunna pet-flaskor
Matta tillverkad av polyester från återvunna pet-flaskor. Från Dixie, läs mer och köp här
5. Juteliknande kvalitet
Tålig utomhusmatta i tjock, juteliknande kvalitet gjord av återvunnen polyester. Från Ellos Home, läs mer och köp här 6. Handvävd och hållbar
Handvävd utomhusmatta tillverkad av återvunna petflaskor. Från Classic Collection, läs mer och köp här
7. Mjuk matta med ränder
Mjuk sandfärgad utomhusmatta med vita linjer från PAD, läs mer och köp här
8. Sliten look
Utomhusmatta med sliten sammets-look. Skapad av plast som känns som textil. Från Brafab, läs mer och köp här.
10. Handgjord i rutmönster
Handgjord utomhusmatta i turkos och grå från Cane-line, läs mer och köp här
11. Svensktillverkad plastmatta
Vävd plastmatta från svenska Pappelina, läs mer och köp här
12. Stora runda mattor
Runda utomhusmattor med diskret mönster. Perfekt för tt rama in matplatsen eller varför inte lägga flera omlott som på bilden. Från Brafab, läs mer och köp här