Förhoppningsvis kan vi räkna de sista riktigt kalla vinterkvällarna på handens fingrar. Nu gäller det att krama ur det sista vintermyset. Sätt på dig de där raggsockorna du köpte i höstas, fram med boken du aldrig hann läsa, hämta resten av familjen och tänd en brasa!
2. Släpp in ljuset
De flesta kopplar ihop de olika årstiderna med färger. Höst och vinter är jordiga och mustiga toner, färger som skapar värme och djup. När våren kommer vill vi ha in mer ljus och skirare färger. Varför inte haka på vårens stora färgtrend: ljusa, hudnära toner? I brist på dagsljus kan ljuset från en kamin få ta över när solen börja gå ner eller under tidiga morgnar.
3. Inred med grönska
Knoppar och gröna blad utanför fönstret får vi vänta på ett tag till. Under tiden kan du låta grönskan flytta in. Smyg in vårkänslan med lökar av pärlhyacint, tulpaner på snitt och i kruka. Växter som trendar just nu är klöver och rexbegonia samt olika slags häng- och klätterväxter, till exempel en gullranka som får slingra sig ner från ett hyllplan i köket.
4. Öppna upp växthuset eller uterummet
Vänta inte! Redan nu kan du börja nyttja ditt uterum eller växthus. Där kan du börja förså och förbereda för vårens och sommarens växter. Skippa infravärmen som varken är tilltalande för ögat eller elräkningen. En kamin i växthuset gör säsongen i ditt uterum eller växthus längre och skapar en oslagbar mysfaktor. På med koftan och ta med dig en kaffekopp.
5. Håll värmen
”Svettas in våren”, brukar det ju heta. Och det ligger något i det. Ofta blir vi så ivriga när vårsolen tittar fram att vi genast kastar av oss vinterkläderna. Och blir nedkylda. Då kan det vara skönt att komma in i värmen igen och tända en sprakande brasa.
Som små drömde vi väl alla om den där kojan ute i skogen, och sedan ett par år tillbaka har makarna Kent och Britta omvandlat den drömmen till verklighet för äventyrslystna vuxna. Med utsikt över Luleälven reser sig trädkojorna 4–6 meter upp i tallskogen. Rummen, med namn som The mirrorcube, Bird’s nest och The ufo, är totalt sju till antalet och beskrivs bäst med orden lekfullhet, design och adrenalin. För dig som gillar att ha fötterna kvar på markplanet finns Treehotel guesthouse med nio rum. Det är hit, till det lilla pensionatet i byn Harads med 600 invånare, du kommer för att checka in. Om dagarna står naturen till ditt förfogande för en tur med skotern eller ett par timmars fiskande. Bären och svamparna runt omkring är dina att plocka, och när norrskenet lyser upp himlen är det svårt att tänka sig en vackrare plats att somna på. Restaurangen erbjuder en guidad tur i lokal och säsongsanpassad kokkonst, med enkla, genuina smaker som speglar den norrländska mystiken. En kreativ matupplevelse signerad erkända kocken Sebastian Gröndal.
Priser:Se webbplatsen för detaljer och alternativ. Kontakt:Treehotel.se
2. Upperud 9:9 – sov sött i silon
Upperud är en naturskön plats vid Dalslands kanal där tiden tycks ha stått stilla. Ett klassiskt gammalt bruksamhälle som såg silon och den gamla kvarnen brann ned 1912. Silon byggdes upp igen men rymmer i dag inte längre spannmål utan ett spektakulärt hotell som drivs av mor och dotter. På Upperud 9:9 bor du i de gamla silofacken: Kvarglömda rågkorn i springorna mellan väggarnas liggande plank skvallrar om ställets historia. Hotellets designer Charlie Davidson har värnat om enkelheten utan att ge avkall på det moderna. Alla fem rummen är designad compactliving i två etage med stege eller trappa upp till sovloften. Den tillhörande restaurangen ligger så nära vattnet du kan komma utan att bli blöt om fötterna. Här komponeras gastronomiska höjdare där traktens odlare bidrar med ett ekologiskt skafferi av råvaror i säsong. Ofta i form av en njutbar buffé uppdukad på den långa baren. Insidertipset är att lämna plats för de hembakta tårtorna innan du kryper upp på sovloftet. För den som gillar en aktiv semester väntar den natursköna Pilgrimsleden utanför hotellet. Att vandra på egen hand bland stock och sten och tillbringa natten på Upperud 9:9 är en svårslagen kombination för alla sinnen.
Pris: Från 1 500 kr/natt (alla fem rummen har fyra bäddar). Kontakt:070-749 87 79, Upperud.se.
Gotland har flest soltimmar om året i Sverige så det är inte att undra på att fullsatta färjor går i skytteltrafik på Östersjön om somrarna. På senare år har området längst norrut och längst ut på nordöstra Gotland blivit snackisen för alla som vill vara först med det senaste. Där ligger Bungenäs kalkbrott som senare blev övningsplats åt militären, för att nu fungera som en avskild plats att tillbringa en dag eller två på. Avskilt, inte bara för att det ligger bortanför stora vägen utan lika mycket för att området är helt bilfritt. Inhägnaden som omslöt det före detta militärområdet är kvar och här inne råder ett lugn och en avskildhet som tillsammans med bryggan vid vattnet och de många goda matmöjligheterna skapar känslan av ditt alldeles eget lilla paradis. Ta sikte på de gamla kalkugnarna som sträcker upp mot skyn, följ grusvägen ner mot havet, och bli inte förvånad om lammen kommer och möter dig. Nere vid vattnet har den gamla lanthandeln blivit ett himmelrike av hembakt bröd, kakor, bullar och ett svårslaget utbud i den lilla chark- och ostdisken. Den före detta kalkladan erbjuder luncher i toppklass och middagar i kvällsolen. Vad många inte känner till är att huset där matsalen ligger även är ett mikrohotell med fem rum i olika storlekar. Enkelt men smakfullt inrett, direkt vid havet. Webbplatsen visar inte mer än en mejladress vilket skapar viss mystik och känslan av ett eget hemligt krypin. Hit kommer du för en totalupplevelse där rummet blir platsen dit du gärna drar dig tillbaka efter en dag bland kalksten, badbryggor, utvalda viner och smakbomber på tallrikarna, i väntan på en hotellfrukost av sällan skådat slag. Tips: Om inte apostlahästarna orkar finns cyklar att hyra.
Priser: Kontakta Bungenäs matsal & boende för detaljer och priser. Kontakt:Bungenas.se.
4. Vox hotel – när hotellet är stjärnan
Även mellanstora svenska städer kan erbjuda extraordinära hotellupplevelser. När det gäller Vox hotel i Jönköping får man nästan säga att staden får birollen och att hotellet briljerar i huvudrollen. I november 2014 förvandlades den gamla SF-biografen till hotellentré och Vox slog upp dörrarna. För jönköpingsborna var det 25 år sedan ett hotell invigdes i staden. För hotellentreprenören Anne Sandstjärna var det möjligheten att uppfylla drömmen om ett boutiquehotell inom en, enligt henne, annars konservativ och traditionell bransch. Den erfarna hotellarkitekten Magnus Månsson, som även ligger bakom Avalon hotel och Clarion post i Göteborg, har tillsammans med Anne låtit bygga ett iögonfallande designhotell med obruten utsikt över Vättern, där en skandinavisk inredning fått sällskap av starka toner i purpur, cerise och guld. Hotellets restaurang korades av White guide till nummer 1, i Jönköping. En indikation på höjden av matkonst där just hotellrestauranger sällan kvalar in på listor över bra matställen. Ett totalt egenartat hotell, så svårt att kopiera att investeraren Petter Stordalen nyligen i stället köpte hela rasket.
Priser: Från 895 kr/enkelrum. Se webbplatsen för detaljer och alternativ. Kontakt: 036-770 00 00, Voxhotel.se.
5. Stedsans in the woods – vildmarksliv med guldkant och komfort
2016 övergav danska paret Mette Helbæk och Flemming Hansen storstadspulsen i Köpenhamn för visionen om ”ett laboratorium för framtidens livsstil”. Hon, författare och matstylist, och han, berömd stjärnkock, fann platsen utanför det lilla samhället Hyltebruk i Halland. Genom insamling och volontärer blev visionen om ett liv nära naturen verklighet. I dag erbjuder Stedsans in the woods en hundraprocentigt unik helhetsupplevelse. Inspirerade av de enkla vindskydden som ofta ses ute i skogen, har man här uppfört sju arkitektritade trähyttor intill sjön. 12 kvadratmeter av granträ med glasfasad, spartanskt inredda med i stort sett endast en kingsize-säng, och utsikt mot stjärnorna och vildmarken utanför. Beduintält finns som alternativ, dessa är större och rymmer fler gäster. Toaletter, dusch, en flytande bastu och kanoter står till gästernas förfogande. Vid skymningen samlas man runt brasan där Flemming Hansen bjuder på en middagsupplevelse av högsta klass, som intas gemensamt med övriga gäster. Ingredienserna hämtas från skogen, sjön eller de egna trädgårdsodlingarna. Naturviner och hemgjorda alkoholfria drycker gjorda på naturens örter och växter väntar i glasen. Kom bort, och kom hem.
Priser: 430 euro per person, då ingår även snacks, eftermiddagsdrink, sexrättersmiddag med dryck, frukost och bastu. Se webbplatsen för detaljer. Kontakt:stedsans.org.
nrika amerikanska möbelföretaget Modernica har gjort sig kända för att skapa möbler skulpterade i fiberglas. Nu har deras fiberglas-stol med ben i trä fått ärva mönster av ett berömt accessoarmärke…
Just precis! De där schackrutorna tillhör givetvis Vans-skor. Vans och Modernica kommer båda två ifrån Los Angeles och samarbetet är inspirerat av deras soliga hemstad.
Modernica släpper tre varianter av sin stol i fiberglas prydda med klassiska Vans-mönster föreställande Hawaii-palmer, blommor och schackrutor. Skomärket släpper lika många skor i uppdaterad modell prydda med de ikoniska mönstren.
Vault by Vans x Modernica kommer att finnas tillgänglig hos Vans Vault återförsäljare runt om i Europa från och med den 23 februari 2019.
20 hetaste trendfärgerna 2019!
Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.
SE ALLA HÄR!
ackert prunkande blomstervärldar, rankor i slingrande trellismönster eller klassiska ränder? Fransk bistro eller lantligt?
Oavsett vilket stil du drömmer om i hemmet hjärta, finns en kökstapet för dig!
Här är moderna och tidlösa, pigga och härligt omfamnande tapeter som alla passar extra bra i kök.
2020 fantastiskt vackra kökstapeter
1. Klassiska blommor från mönstermästaren
Tapeten Pimpernel av William Morris från 1876 är ett av Morris bästa mönster, och antagligen en av hans favoriter då den finns i matsalen i Kelmscott House i Hammersmith. Läs mer och köp här.
2. Skandinavisk, rofylld tallskog
Sandbergs senaste kollektion Nippon är en nordisk tolkning av japanska wabi-sabi-traditionen. Vi faller för vackra tapeten Pine! Läs mer och köp här.
3. Linnekänsla på väggen
Pure linen med linnestruktur ger köket ett sobert skimmer och en mjuk, textil känsla. Från Boråstapeter, läs mer och köp här.
4. Ljuvlig för lantköket
Fint trellismönster i mjuka, blå toner – passar perfekt till bröstpanelen! Tapeten Leaves från Boråstapeter. Läs mer och köp här.
5. Frisk ginkgo
Nyhet från Sandberg! I Japan är ginkgon en symbol för långt liv och styrka, hopp och fred. Mönstrets grenverk ger en modern känsla och gör köket till en härligt grönskande lövsal. Läs mer och köp här.
5. Sobert och snyggt
Fängslande symmetri och subtilt lekfulla penseldrag. Tapeten Block print är designad av Emma von Brömssen för Engblad & Co, läs mer och köp här.
6. Tidlöst mönster med samtida twist
Nyhet! Tapeten Kimono ur Sandbergs kollektion Nippon har ett. Läs mer och köp här.
7. Morris älskade pilblad
Willow Boughs blue från 1887 är en av William Morris mest populära tapeter, med bakgrund i beige och blad- och grenverk i blå och bruna toner. Läs mer och köp här.
8. 500 år – och lika fager ännu
Tapeten Rosenvinge är en underbar renässanstapet i mjuka färger. Mönstret är snart 500 år gammalt och hämtat från Nordens äldsta papperstapet! Hos Boråstapeter, läs mer och köp här.
9. Blommande köksträdgård
Growing garden är en fototapet vars mönsterbild sträcker sig över flera våder – en sommaräng av realistiska blommor som växer över väggen! Från Sandbergs kollektion Flora Sandbergica. Läs mer och köp här.
10. Sirliga blomrankor
Cole & sons tapet Sweet pea med sina ljuvliga, frodigt klängande rankor av luktärt är plantryckt för att bevara de tjocka, taktila tryckmärkena från varje blomblad. Läs mer och köp här.
11. Vacker växtkraft
Herba från Boråstapeter är stormönstrad, men ändå rogivande med sina prunkande gröna bald. Läs mer och köp här.
12. Klassiskt jugendmönster
Lim och handtrycks art nouveau-mönstrade tapet Jugend finns i flera sobra färger. Läs mer och köp här.
13. Skandinaviska ränder
Tapeten William från Sandberg ur kollektionen Scandinavian stripes ger köket en modern och samtidigt tidlös look. Läs mer och köp här.
14. Svenskt tenns klassiker
Tapeten Eldblomman av Josef Frank för Svenskt tenn, fylld av vackra detaljer. Den grå färgställningen passar perfekt in i moderna köksinredningar ihop med trämöbler. Läs mer här.
15. Handtryckt lyx
Florian är en handtryckt tapet från Lim & Handtryck i dova, mjuka färger, tryckt på originalvalsar i den makalöst vackra ”Rosenmaskinen” från 1850-talet. Läs mer och köp här.
16. Lust och fägring för stora kök
Med Sandbergs Ava får du ett kök med slingrande blomsterprakt. Finns i fem färgställningar, läs mer och köp här.
17. Lövade ränder
Botanical Stripe är en diskret, randig tapet från Boråstapeter med ett näpet mönster av långa bladrankor. Läs mer och köp här.
18. Harmoniskt småmönster
Aberdeen är en ljuvlig småmönstrad tapet från amerikanska Thibaut med små blad i mjukt blå nyans. Läs mer och köp här.
19. Fåglar och granatäpplen
Tapeten Bird & Pomegranate från William Morris med vackra fåglar bland bladverk och frukter. Läs mer och köp här.
20. Fyrklöver för lycka
Fyrklöver är spridda över lantliga tapeten Josefina i ljuvligt överflöd. Från Boråstapeter, läs mer och köp här.
on kallar sitt konstintresse för ett missbruk, och älskar handgjorda vardagsobjekt. I ett hus på ett av Stockholms bästa lägen på Östermalm bor inredningsdesignern Laurence Beysecker med maken Xavier och tre söner mellan 12 och 18 år. Våningen – i ett flerfamiljhus från 1920 – är på 250 kvadratmeter med kök, vardagsrum, matsal, tv-rum och fyra sovrum.
Laurence arbetar med inredning och design, och är enligt sig själv expert på att flytta. Hon växte upp i en stad några mil utanför Paris. Tidigt blev hon fascinerad av vackra föremål och drev under tolv år en egen designfirma. Hon ritade egna kollektioner, ställde ut på mässor och sålde till varuhus över hela världen. Laurence reste till Asien, besökte fabriker och jagade designidéer. Efterhand blev intresset för just inredning allt mer överskuggande och hon studerade inredningsdesign i Paris. Därefter hamnade hon på företaget Deem som inreder exklusiva hem och driver butik med galleri. Där inredde hon lägenheter i London, Paris, på franska rivieran och i Australien. Numera är hon frilans.
När vi träffade familjen bodde de fortfarande kvar i Stockholm men sedan dess har flyttlasset gått till Hongkong. Det har blivit en livsstil för den flexibla familjen att flytta med jämna mellanrum. Laurences man arbetar för The Absolut company, en del av spritkoncernen Pernod Ricard. Det innebär att han måste vara beredd att byta bostadsort. Allt detta sammantaget gör att hemmet, var i världen det än ligger, blir en oas, en trygghetsfaktor.
– Viktigt är att sätta mina egna avtryck i inredningen var jag än hamnar, det måste vara mysigt och ombonat, säger Laurence.
Hemmet är en inredningsmix med influenser från olika länder, här syns möbler från Europa och Asien liksom mycket konsthantverk och konst. Laurence har skapat sin inredningsstil med inspiration från fransk kultur och från alla de olika länder hon och familjen har bott i.
– Jag gillar färger och att fylla rummen med gardiner, mattor, plädar och kuddar för att få det att kännas välkomnande och göra det komfortabelt och trivsamt. När det gäller gardiner är det viktigt att de går hela vägen upp till tak, för att takhöjden ska maximeras, säger Laurence.
Konsten på väggarna är det hon fascineras allra mest av, ja, det har blivit mer och mer som ett missbruk, säger hon lite krasst.
– Jag köper ofta med mig konst från de länder jag besöker, och samlar på konsthantverk från mina resor och från olika platser jag har bott på. Det är som ett pussel att hitta rätt saker för att göra mixen komplett. Min favorittavla är en målning på aluminiumplåt av den italienska konstnären Matteo Sbaragli. Ett kvinnoporträtt som flera av mina vänner tycker liknar mig. Som fransyska i Sverige är jag förtjust i enkla och vackra vardagsobjekt. Jag är, till exempel, väldigt svag för handgjorda borstar av trä som man kan hitta på bland annat Iris hantverk.
Som alltid tar livet oss med på nya vägar och till nya världar. Livet i Hongkong skiljer sig markant från det i Stockholm.
– Jag trivdes fantastiskt bra i Stockholm men det var bara att hänga med när min man fick jobb, och se till att ordna med barnens nya skolor. Hongkong är en livfull och internationell stad. Här man får känslan av att allt är möjligt. Nu har jag fått ordning på möbleringen och fått till hemkänslan. Eftersom vi flyttar ganska ofta är det viktigt för mig att snabbt få in alla mina möbler och prylar för att vi ska känna oss hemma. Jag brukar göra en ritning av lägenheten och skissa in alla möbler och konsthantverk. Efter två dagar brukar allt falla på plats. Jag har till exempel blivit expert på att få gardinerna att passa trots olika takhöjder, genom att förkorta dem eller göra dem längre med antingen tyg eller band, säger Laurence.
Naturen är inte allestädes närvarande i Hongkong som den är i Sverige; Hongkong är tättbefolkat och trångt. Laurence ville få in en grön känsla i nya våningen, och nästan genast målade hon en vägg i en djup, skogsgrön färg. Vem vet vart det bär av nästa gång? Kanske blir det till Sverige igen, där grönskan och naturen är en så naturlig del av tillvaron. Inte Laurence emot!
År 2001 stod ett gästhus på 93 kvadratmeter med tillhörande bastu färdigt på en gård i Västra Karup utanför Båstad. Gästhuset var ritat av Gert Wingårdh och skulle komma att bli ett av hans mest omskrivna hus.
Österländsk arkitektur möter skånskt korsvirke. Insidan är prydd med ölandssten och massiv ek. Runtomkring den arkitektritade lilla pärlan sträcker sig en vacker japansk trädgård med porlande bäck.
– Det här är vårt mest publicerade hus och vi har fått mängder av förfrågningar på att göra likadana på Nya Zeeland, i Ryssland, i USA, i Indien… Det är förstås kul, men det är ju ändå väldigt platsspecifikt. Jag förstår att det drar igång och väcker en särskild känsla hos många berättar Gert Wingårdh för byggahus.se
Nu ligger alltså detta berömda gästhus även kallat Kvarnhuset/Mill House ute till försäljning tillsammans med huvudbyggnaden från 1903, en lada med festlokal samt en pool med tillhörande arkitektritat poolhus.
Prislappen ligger på 23 500 000, läs mer hos mäklaren Nadjafi Kristensen
När man färgsätter en inredning finns det olika verktyg att använda. Ett av dem är att jobba ton i ton med nyanslika färger. Ulrica Hansson, som är inredningsarkitekt och leder Sköna hems populära inredningskurser, berättar.
Om jag vill börja inreda ton i ton, vad ska jag tänka på då? – Det handlar mycket om ytornas storlek och var du väljer att placera färgerna. Man går från stora ytor till mindre ytor. På den stora ytan har man ljusare färg och på de mindre jobbar man med mörkare färger.
Men hur vet jag vilka färger man kan välja? – I färgsystemet NCS finns en färgcirkel som man kan utgå från. Välj en färg i färgcirkeln och gå sedan in i färgtriangeln som tillhör den (färgcirkeln och färgtrianglarna finns på ncscolour.com, red:s anm). Du kan använda alla färger som ingår i färgtriangeln. Gå från ljusa toner på de större ytorna till mörka på de små. Ju mindre detaljerna är, desto mörkare kan de vara. Du kan till exempel jobba med lampskärmar, stolar eller fotoramar. De mörka detaljerna förankrar rummet och ger kontraster. Om du bara jobbar med ljusa toner blir intrycket platt.
Om du vill inreda ton i ton, tänk på var du placerar färgen. Ljusare färg på stora ytor och mörkare färg på små ytor.
Men om jag vill ha en mörk vägg? – Om du börjar med en stor mörk vägg får du arbeta mer med mönster och struktur i de mindre detaljerna för att hitta balansen. Du kan till exempel ha en mönstrad matta. Om du har en mörk soffa ska du undvika att ha ljusa kuddar i den. Har du det blir det obalans och soffan ”försvinner”.
Vad ska jag tänka på när det gäller ljuset? – Ljuset i rummet påverkar färgerna enormt mycket. Vi måste tänka på vad vi har för ljusinsläpp, vilket väderstreck rummet vetter åt, hur ljuset faller in. I norrläge blir det kallare ljus, i söderläge varmare ljus, och det påverkar färgerna. Titta på bilden med den isblå soffan på föregående sida. Det rummet ligger i norrläge och ljuset förstärker den kalla tonen i färgerna.
Och lamporna, hur påverkar de färgen? – Artificiellt ljus i dag är ju i princip bara ledlampor. De har en tendens att slå åt det kallare hållet och alltså förstärka den kallare tonen. Det finns ännu inte ledlampor som kommer upp i den varma ton som de gamla glödlamporna hade. Men det finns ledlampor med dimmer i olika färger, och där kan man byta färg så att ljuset får en varmare ton.
20 hetaste trendfärgerna 2019!
Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.
SE ALLA HÄR!
ad göra, om man tröttnat på lövkrattande och äppelplockning, och det dessutom är dags för barnen att lämna boet? Victoria och Ola Andersson insåg att det var dags att lämna villakvarteren och flytta in till centrala Uppsala.
– Ola skojade om att, om vi flyttade in till city, ville han kunna se kyrkan och Slottet. Och så blev det också, säger Victoria med ett leende.
Fastigheten där parets lägenhet är belägen byggdes 1936 i funkisstil, och ritades av Gunnar Leche, stadsarkitekten i Uppsala 1920–54. Från början var här en vinkelvåning över hela våningsplanet på 270 kvm, men någon gång på 50-talet delades den till två lägenheter. Victoria och Olas del blev en fyra på 140 kvm.
– Så fort vi klev över tröskeln överväldigades vi av utsikten mot stan. Vi kände att det var här vi skulle bo, lämnade vårt bud på plats – och säljaren tackade ja direkt!
Förmodligen var det renoveringsbehovet som avskräckte andra spekulanter från att slå till. Trots utsikt över Fyrisån, Slottet, domkyrkan, Flustret och stadsparken hade lägenheten legat ute till försäljning ett bra tag.
Vi gillar den
luftiga känslan utan överskåp
Hur de skulle renovera stod klart redan från början. Planlösningen med tre rum i fil mot ån skulle återställas. Här skulle sällskapsrummen ligga så att de kunde njuta av den fantastiska utsikten.
En igensatt vägg till vardagsrummet öppnades upp och köket flyttades in i det gamla sovrummet; det lilla arbetsköket som uppfördes vid avstyckningen på 50-talet, kändes ändå felplacerat och trångt.
Sovrummet hamnade i lugnt läge åt öster, med morgonsol på balkongen och utsikt över en mysig innergård där det så kallade ”prinshuset” ligger – där bodde prinsarna förr i tiden när de studerade i Uppsala.
Hela lägenheten är totalrenoverad, varenda centimeter är vänd på. Man har tagit bort flera inbyggda garderober och skåp för att få en öppnare känsla. Blåst ut badrummet och lilla toaletten, båda original från 30-talet. Elen är omdragen och man har bytt ut glödlamporna i taket och bokhyllan till led-slingor. Och ”baren” i det tidigare herrummet – nu vardagsrum – är omgjord till klädkammare.
– Vi tyckte väldigt mycket om det gamla trägolvet och har lagat det med nya stavar då golvytan ändrades i samband med att vi ändrade planlösningen. Sedan har vi pigmenterat golvet mörkt och lagt på en vax. Det ger karaktär och skapar en varm fond åt den i övrigt ljusa inredningen, säger Victoria.
Favoritfärgerna är vitt, grått och beige och paret blandar gärna klassiker som String, Lamino och Trippobord med billigare möbler och inredningsdetaljer.
– Jag har jobbat som inredare i 13 år och min erfarenhet som inredare inom mäklarbranschen har gett mig en blick för enhetlighet – att färger, material och möbler kan återkomma flera gånger. Att försöka skapa lugn och harmoni och inte blanda för mycket. Jag tror att människan mår bra av att inte ha för många saker eller för rörigt runt omkring sig, säger Victoria.
Inför renoveringen tittade hon mycket på Pinterest och Instagram och bollade idéer med en kollega. Och såklart med Ola – som för övrigt är en sann bollexpert, med ett förflutet som allsvensk fotbollsspelare och expertkommentator i tv.
– Vi har planerat renoveringen och inredningen av lägenheten tillsammans. Ola ser mer de stora dragen och jag går in mer för detaljer, så vi kompletterar verkligen varandra, säger Victoria.
ia Holmqvist deltog för några år sedan i en av Sköna hems inredningskurser. Hon ville bättra på sina kunskaper och få verktyg att använda i sitt arbete med inredning och förädling av lägenheter. Kursledare var inredningsarkitekten Ulrica Hansson, och henne tog Pia kontakt med igen när det var dags för henne och maken Lars att skaffa ett andra boende i Stockholm. Paret åker ofta till huvudstaden både på arbetsuppdrag och för att hälsa på sina vuxna barn. Nu hade de hittat en härlig fyrarumslägenhet i ett sekelskifteshus i Vasastan och ville ha Ulricas hjälp med att arbeta fram färgsättning och en möbleringsplan.
En tidlöst klassisk stil,
kryddad med inslag av art deco
och etniska detaljer
Den stora tavlan över soffan i vardagsrummet fick bli utgångspunkten. Rummen är neutralt färgsatta ton i ton, och hemmets accentfärger är hämtade från tavlan, ett fotokonstverk av Isabelle Menin, från Lumas i London.
Pia hade först fallit för det färgstarka motivet när hon såg en version av den i en tidning, men hon lyckades sedan inte få tag på den. När Lars så var i London fick han plötsligt syn på tavlan, i ett skyltfönster.
– Vi skeppade hem tavlan till Stockholm. Och som tur var gick den precis att få uppför trapporna, med bara fem centimeter tillgodo, säger Pia.
Med undantag för den iögonfallande tavlan eftersträvar Pia och Lars en tidlöst klassisk stil de kryddar med inslag av art deco och etniska detaljer. En sorts stilbrott Ulrica gärna förespråkar för att miljön inte ska kännas platt.
Belysningen är också viktig, och efter konsultation med
Ulrica föll valet på led-ljus. Lister med led-ljus placerades som indirekt ljus och diffus allmänbelysning i vardagsrummet. Även övriga armaturer i lägenheten fick led-ljus – något som sänker elkostnaderna och dessutom inte påverkar miljön på samma sätt som traditionella ljuskällor gör.
I hallen placerade Ulrica måttbeställda speglar som fästes direkt på väggen, utan ram, och gör att hallen känns bredare och reflekterar det naturliga ljuset från kök och arbetsrum.
De luftiga rummen, med bevarade stuckaturer och takrosetter, klär i sin nya moderna inramning i klassiskt snitt – det har blivit ett andra hem där Pia och Lars känner sig riktigt hemma.
kapa sköna rum för vila, reflektion och samvaro. Skala ner på antalet prylar och satsa på få, utvalda saker med fokus på form och design. Materialen är textila och taktila. Stilen är mjukt modern, klassisk med en twist eller
naturnära minimalism. Här är 2019 års hetaste inredningstrend – hotellkänsla!
Trend 1: Lyxigt hotellrum
Skapa elegant look med drapering från golv till tak och mjukt rundade sammetsmöbler.
Nischen bakom sängen rymmer förvaring som döljs av gardinlängd i dovt rosa sammet, som samtidigt bildar en elegant fond till sängen.
Så skapar du stilen:
Mjuka mattor
Glamourösa material som sammet och metall
Mild färgskala
Få men noga utvalda saker
Harmoni för kropp och själ
Trend 2: Vilsam retreat
Ett rum för vila och återhämtning, att återvända till när som helst under dagen. Asketiskt men välkomnande. Här står tekokaren alltid laddad och yogamattan är redo att rullas ut.
Skulpturala blickfång och lampor i grupp fulländar denna internationella stil.
Draperade väggar behöver inte bli mer kostsamt än ett tyg av finare slag. Satsa på takfästa skenor och rätt tygkvalitet för ett vackert fall.
Så skapar du stilen:
Textila väggar
Runda former
Färger från naturen
Armaturer i grupp
Föremål som lockar blickarna till sig
Trend 4: Bold boutique
En urban och personligt utformad scenografi där du själv spelar huvudrollen. Tidlöst och klassiskt, javisst, men alltid med en twist. Rum för en dramaqueen!
En bekväm karmstol till skrivbordet och var sak på sin plats, är inspiration vi gärna tar med oss hem från hotellvärlden.
Så skapar du stilen:
Uttrycksfullt & dramatiskt
Klädda sittmöbler
Färg och mönster i djärva kombinationer
Typiska hotelldetaljer som papperskorg och skrivbordsunderlägg
En känsla av historiens vingslag
Av: Marie Wärme & Rebecca Kobus Foto: Martin Cederblad
Gör så här: Med spegeln som utgångspunkt målade vi upp en ”sänggavel” med hjälp av formbar maskeringstejp.
2. Lampa av Ikeas bordstabletter
Gör så här: Så häftigt Ikea-hack! Lampan består av 14 bordstabletter, ihopsydda var och en med två stygn och sedan limmade på en cylinderformad lampskärm. Materialet vi använde var tre provburkar färg à 55 kr, Caparol, 14 bordstabletter, 10 kr/st, Lagerhaus och lampskärm med upphänge, 85 kr, Myrorna.
3. Spraymåla loppisvasen
Gör så här:Här har vi inspirerats av illustratören Liselotte Watkins vaser (se dem och hennes hem här). Vaser från Myrorna sprejades först helt vita och har sedan fått dekor av svarta fält i organiska former. En mjuk pensel är att föredra när man målar på fri hand. Vi har valt en halvblank lackfärg från Caparol.
4. Väggkonst av papp och kartong
Gör så här:Pappersark från Kreatima klippte vi till i former vi gillar. Distansen till väggen fixades med hjälp av kartongbitar.
5. Underbara glasdekorationer av loppisvasar
Gör så här: Glaskonsten är resultatet av en tur till Myrorna där vi fyndade glas och keramik för 200 kr. Några delar sattes ihop med snabblim för glas, och vips blev ett gäng ganska mediokra saker härliga blickfång. Den höga vasen sprayades i rött och fick ett knippe rottingstrån som dekor.
6. Måla på lampskärmen
Gör så här: Ikeas enkla vita lampskärm Jära har fått ett lekfullt djuriskt mönster med hjälp av två kulörer, maskeringstejp och miniroller. Lampfoten är Ikeas Rodd.
7. Måla glasdörrarna på Ikeas Bestå
Gör så här: Den enfärgade lampskärmen blev djuriskt mönstrad med hjälp av två kulörer, maskeringstejp och miniroller. Skåpets glasdörrar har fått fin figurativ dekor på insidan av glaset när vi målat två ansikten med väggfärg; det finurliga här är att färgen enkelt tas bort med glasskrapa om man tröttnar.
8. Lampfot av träskålar
Gör så här:Lampfoten skapade vi av fem fyndade svarvade träskålar. Dessa limmade vi ihop och sprayade i kleinblått. Skärmen har vi klätt i självhäftande flockad kontaktplast från Kreatima.
9. Personlig spegel
Gör så här: Två ovala speglar, 495 kr resp 1 295 kr från
Betonggruvan, placerade ihop med två randigt målade speglar, Drömmare, 39 kr/st, Ikea. Vi maskeringstejpade och målade med liten roller och vanlig väggfärg.
10. Häftig skåpsvägg av Ikeas Lixhult
Gör så här:Ikeas skåp Lixhult finns i olika färger, vi valde att köpa lika delar röda och blå för att sedan kunna
skifta dörrarna dem emellan. Den vita triangeldekoren sprayades på luckorna, men kan lika gärna göras med matt
vit självhäftande film som köps per kvm på exempelvis Kreatima. Var noga med att fästa överskåpen i väggen!
Matta, mörka luckor, rutigt klinkergolv och tvättställningar i trä. Den här tvättstugan är en dröm för den som är svag för lantlig stil! De rustika bänkarna med öppen förvaring i stora korgar är ett enkelt och snyggt knep för att kopiera stilen.
2. Förvara städprylar på knopplist
Jo, städ och tvättprylar kan vara fina! Särskilt om man förvarar dem så här. Stilrena knopplister i olika längder på olika höjder blir både praktiskt och snyggt. Iris Hantverks knopplister är dessutom lätta att bygga ihop till en lång list om man är ute efter shaker-stilen.
3. Tvättstuga under snedtaket på vinden
Tvättstugan behöver inte ligga i källaren. Vad sägs om att utnyttja vinden till tvätt- och duschrum? Inspireras av det här fina rummet där varenda millimeter är snyggt utnyttjad. Ljusinsläpp från fönsterkupor, snedtak, platsbyggd förvaring och enhetliga färger och material gör att bekvämligheten är maximal på liten yta. Vitt är basen och mot grått klinkergolv och de mörka träskivorna blir intrycket både varmt och modernt.
4. Tapetsera i tvättstugan!
Tvättstugan behöver inte vara stel och steril. Sätt den där tapeten som någon i familjen förnekar dig i ett annat rum, men som du bara älskar till döds i tvättstugan! Här gör en blomstrande tapet, kombinerad med grön glasmosaik ur serien Glas från Konradssons, miljön vardagsrumsligt hemtrevlig.
5. Mörkblå väggar och öppen förvaring
De blå tonerna på väggar och klinkergolv skapar en snygg helhet och gör verkligen den här tvättstugan till ett rum man vill spendera tid i. Vedums klassiskt vita luckor blir dessutom en snygg kontrast till det blå och den öppna förvaringen med lite lagom skrynkliga sängkläder ger härlig sekelskiftescharm.
6. Dölj tvättmaskinen bakom skjutdörr
Känns tvättmaskinen som en tråkig detalj? Dölj den bakom en skjutdörr! Ett annat knep är att hänga ett snyggt duschdraperi framför maskinerna. Eller förstås ett litet tygskynke om man vill skapa en lite mer gammaldags romantisk stil.
5. Snygga luckor
Att satsa lite extra på en elegant lucka i sober färg lönar sig. Ingrid från Vedum döljer tvättmedel och strykjärn, och gör att rummet både ser ut, och är, genomtänkt. Vikta handdukar och fina tvättmedelsflaskor får gärna stå synligt i vitrinluckorna.
6. Praktisk förvaring från Ikea
Hyllsystemet Algot från Ikea rymmer såväl flyttbara torkställningsdelar att hänga tvätt på, som vanliga släta hyllplan för allt annat. Tvättkorgar på hjul som blir lätta att flytta runt huset och sparar ryggen är också fiffigt!
7. Retrosnyggt med mintgrönt
Mintgrön förvaring tillsammans med det vackra cementgolvet. Ja, här vill man verkligen stå och vika tvätt hela dagarna! Smarta tvättkorgar på hjul och extra snygg förvaring för småsaker och tvättmedel höjer intrycket några snäpp till.Bildkälla
8. Liten och kompakt tvättstuga
Trärent tillsammans med vitt är elegant och sobert. Det här är verkligen en kompakt tvättstuga där allt du behöver ryms föredömligt på en liten plats.Bildkälla
et tog inte lång tid för makarna Mighetto att bestämma sig på husvisningen av treplansvillan i Älvsjö utanför Stockholm.
– Vi gick runt och tittade i tjugo minuter, på vägen ut tittade vi på varandra och bara nickade, säger Malin. Även om väggarna var tapetserade med vävtapet, det låg plastmattor på golven och inget gjorts åt badrum och kök på 30 år fick vi direkt rätt känsla.
Paret, som då bara hade dottern Märta (i dag finns även sonen Olle), fick huset och började genast renovera övervåningen där ett barnrum och föräldrarnas sovrum finns.
– Vi tog fram trägolven och målade om. Men sedan tog vi det lite lugnt med renoveringarna. Vi ville bo in oss och ta det steg för steg, säger Malin.
Och det visade sig vara en bra idé. Det gav bland annat familjen tid att inse att de ville flytta köket till det gamla
biblioteket. På det sättet hamnade kök, matrum och uteplats i fil, och man kan dessutom lätt se ut i trädgården där barnen leker, när man står och lagar mat.
Vi kan inte inreda cleant,
vi förmår helt enkelt inte
Förra sommaren var det dags för fasaden. Malin och Martin ville ta fram den gamla putsytan. Samtidigt byggdes även ett trädäck. De väntar nu på att bokharabinda, silverregn, humle och skogsklematis ska växa upp och skapa ett grönskande krypin alldeles utanför verandadörrarna från matrummet.
– Med lite tur blir det ett grönt hav, säger Malin.
Det märks att Malin och Martin älskar gröna växter både inne och ute. I trädgården är uppdelningen sådan att Malin mest gillar att planera och Martin är den som sticker händerna i jorden.
Namnet Mighetto, som ursprungligen är italienskt, är inte bara familjens utan sedan några år även namnet på Malin och kollegan Anna Sylvans varumärke Mrs Mighetto. De gör huvudsakligen postrar men också andra inredningsdetaljer, tapeter och, i begränsade upplagor även möbler i samarbete med exempelvis Prettypegs. Mrs Mighettos värld är drömsk och fantasirik, och kunderna finns numera runt om i hela världen. Malin och Anna har sitt kontor och sin studio i det ombyggda garaget i husets bottenvåning.
När det gäller inredningen är det, inte överraskande, Malin som brinner starkast. Det är hon som går på loppisar och hänger på nätauktioner.
– Martin är också intresserad, men ibland förstår jag inte hur han orkar med mig och mina infall. Jag kan plötsligt få för mig att jag vill måla om en vägg och då ska det ske omedelbart, säger Malin.
Föränderligheten är påtaglig i hemmet.
– Vi har just målat om i matrummet men jag har redan börjat fundera på att tapetsera där i stället, säger Malin men konstaterar samtidigt att det inte handlar om att köpa nytt, nytt, nytt.
– Vi handlar mycket vintage och älskar gamla möbler med en historia. Jag tycker de är mycket vackrare. Vi har en ganska nedtonad färgskala, men vi kan inte inreda cleant, vi förmår helt enkelt inte, säger hon med ett skratt.
Till dubbelsängen adderade vi en extra 90-säng
och byggde en sängram för att
få till en helhet. Man måste ju få sova
Familjens hem är fullt av smarta och unika lösningar anpassade för detta hus.
– En av de saker jag är mest nöjd med är köket. Tack vare en kombination av Ikeaskåp och platsbyggda hyllor, som en snickare hjälpt oss med, känns det som att det alltid har stått där.
I föräldrasovrummet har hon och Martin också hittat lösningen på frågan som många småbarnsföräldrar ställer sig; hur får man egentligen sova när barnen hamnar i dubbelsängen varje natt?
– Vi köpte en extra 90 cm bred säng och adderade till vår 160-säng. Sedan byggde vi en sängram för att få till en helhet. Man måste ju få sova!
itt är vitt. Så är det bara. Även om den stora trenden just nu är kök i djupblå kulörer, åskgrått och jordiga pasteller, så är det ändå vita, stilrena kök vi oftast väljer när vi bygger vårt nya drömkök. Tidlöst, hållbart och lätt att kombinera ihop med färger och material i resten av hemmet.
Här kommer 17 fantastiska, och väldigt inspirerande, vita kök!
I det här minimalistiska köket från Ballingslöv får de matta luckorna köket att smälta in härligt mjukt mot väggar och sekelskiftesvåningens vackra trägolv. Ett kök utan beslag lämnar gott om utrymme för andra utsmyckningar i rummet att poppa fram. Som takrosetten och de fina ådringarna i stenskivan.
Minimalistiskt med smarta ytor
Hela det här köket genomsyras av smarta lösningar på liten yta! Höjden är utnyttjad till max med en extra luckrad och köksön agerar både arbetsyta, matbord och öppen hylla som exponerar favorittingen. Avskalade luckan Arkitekt plus från Marbodal i vitbetsad ek får köket att kännas både lugnt och jordat.
Trendigt lantkök
I det här luftiga lantköket har man skippat överskåpen och istället satsat på en förlängd bänk fylld med förvaring. Känslan är härligt platsbyggd och 10 x 10-kaklet ger lantköket en frisk bistrovibb. Ramluckan Gastro från Ballingslöv har fått kromade handtag klädda i svart läder. Trend och tradition i snygg kombo.
Traditionellt och elegant
Innanförliggande luckor är ett fantastiskt knep när du vill ge det nybyggda köket atmosfären att vara original från sekelskiftet 1900. Öppna hyllor och pärlspont sätter sen stilen. Här syns luckan Broby från Kvänum handmålad i färgen Kalk på ask med synliga gångjärn. Mässingskran och knoppar tar in köket i nutid.
Mjukt monokromt
Med inspiration hämtad från årets trender med jordnära och dämpade toner släpper Marbodal nu en ny ljust beige kulör som är ett mjukare alternativ om du inte önskar vitt-vitt. Här har bröstpanel, väggar och tak målats monokromt, alltså i samma nyans, vilket får hela köket att kännas, stort ljust och harmoniskt. Första köket som släpps i nya kulören är Arkitekt plus.
Vitt shakerkök
Senaste tiden har shakerköken, som karaktäriseras av funktion, gediget hantverk och avsaknad av krusiduller, gjort sig omåttligt populära. Detta härliga vinkelkök från Skandinaviska shakerkök är målat i kulören Vintermossa (NCS S-1005-G40Y).
Minimalistiskt med släta ytor
Det här strama köket är ritat helt utan bänkar. Den rejäla skåpväggen har vitvarorna integrerade och köksön rymmer både induktionshäll och arbetsytor. Arkitekthurtsen fixar småförvaringen. De breda metallbeslagen ger hela köket ett snyggt, stramt intryck.
Klassiskt kök 2.0
Rymden! Det här drömköket har så mycket härlig förvaring och slukar allt en sann gastronom kan tänkas vilja ha till hands. Ramluckor för klassiskt snitt – industriblandare och rostfritt för en uppdaterad feeling.
Sobert och möblerat
Köket Prato x från Kvik har skarpt designade detaljer i trä, mörk inredning och skjutluckor med sofistikerade luckgrepp. Allt för att passa in i den moderna, öppna planlösningen där köket får en mer möblerad look.
Vitt med värmande inslag
Så här ritas ett modernt kök, med mycket smartness men allt onödigt bortskalat. Bänkskivan i den stilrena köksön är förlängd och bildar ett bord. Köksinredningen här är Mano från Kvik.
Lantliga köksdetaljer
Nytillskott hos Ikeas är Tornviken, en serie detaljer som hjälper till att skapa karaktär i lantköket. Vinhyllor, smålådor och öppna skåp med snidat snitt fixar stilen. Snitsigt!
Vitt kök med platsbyggda sittplatser
Vedum firar 100 år i år med köket Alice Anno 2019, ett traditionellt kök med vitrinluckor och bänkskiva i kompositsten. Här har man valt att skapa platsbyggda sittplatser med förvaring under. Praktiskt när hela familjen och vänner samlas för att umgås i köket.
Klassiskt kök gediget träbord
Nyhet från Kvänum är det här raffinerade köket i kulören Mandel med ett intagande träbord som ö. Vitrinskåpen bakom skjutdörrar med linjeglas är på en gång moderna och traditionella, strama och sirliga. Snyggt!
Vitt bistrokökBild: BallingslövEn köksö som solitär mitt i rummet skapar en självklar pol att röra sig kring. Matlagning, sällskap och småprat hamnar i centrum på ett naturligt sätt. Här syns bistroköket System 10 från Ballingslöv.
Vitt kök med färgstänk
Ett klassiskt vitt kök kan såklart färgas med karaktär på många sätt – som här med en frisk grön kulör målad på väggen och ljuvligt mönstrad matta som matchande färgstänk.
StudiokökJobba hemma, eller som hemma på jobbet. Det här snygga, förlängda studioköket från Ikea är en kreativ oas för både matlagning och konstnärligt skapande. Vilken dröm!
Luckor i mixade material Träkök är årets största trend. En perfekt kombo är just träpartier ihop med vita i köket. Trä är varmt och skapar liv med de naturliga, vackra ådringarna, samtidigt som det vita tänder upp och känns fräscht.
Svenska köksföretaget Picky Living har gjort sig kända för att skapa snygga luckor till Ikeas köks-stommar Metod. Och den här gången har de satsat på något riktigt exklusivt…
Ikea-kök i guld
Med ambitionen att skapa världens mest exklusiva Ikea-kök har Picky Living i samarbete med Triss tagit fram köket med guldglänsande luckor samt knoppar och ben i 24 karat äkta guld.
Luckorna i guldfärgad rostfri plåt och finns att beställa till både IKEA:s kök METOD och sideboard BESTÅ.
Är du sugen? Guldnyheterna går att beställa från 4 mars.
ånga har svårt att se potentialen med husen byggda på 70-talet. Men Linda och Fredrik Hallgren, som redan hade en renovering av just ett 70-talshus i bagaget, visste att de hade idéerna och kapaciteten att förvandla även denna villa till ett trivsamt hem åt sig och barnen Matilda och Walter.
De satsade på ett master bedroom utöver det vanliga åt sig själva
– Vi letade efter något större för cirka fyra år sedan. Det här huset ligger bara en gata från det vi redan ägde. Eftersom det här hade ett bättre och mer avskilt läge, och dessutom var större till ytan, slog vi till, säger Linda.
Och de var på det klara med 70-talshusens eventuella fel och brister. Renoveringen började således med att rätta till husets byggkonstruktion.
– Viktigast var att få bort det tryckimpregnerade uppreglade källargolvet, som orsakade dålig lukt. Därefter installerade vi ett nytt uppvärmningssystem, satte in nya fönster, ett nytt kök och två nya badrum. Allt, stora utgifter till sådant som inte syns så mycket, vilket gav en ganska liten budget till det estetiska, säger Linda.
Linda, som är vd och en av grundarna av inredningsbyrån Heads and tails, arbetar med färg och form hela dagarna. Därför är hon van att tänka både design och funktion, även då hon planerar sitt eget hem.
– Dock tycker jag att det är mycket svårare att inreda åt sig själv än till andra. Jag ber ofta vänner och andra inredare om råd.
Det är helt underbart att se naturen så tydligt från sitt badrum
Hon och Fredrik visste däremot att de ville ha ett master-bedroom utöver det vanliga. Ett kombinerat sovrum, walk-in-closet och badrum, med både badkar och dusch. Med ett stort fönster med utsikt mot skogen fick rummet den eftersträvade wow-känslan.
– Det är helt underbart att se naturen så tydligt från sitt badrum. Vi har ett gäng rådjur som ofta går runt här ute och strosar, säger Linda.
Stora glaspartier ger ett härligt ljusinsläpp i hela huset. Betonggolvet med golvvärme tillsammans med den homogena inredningen i sobra färger ger ett mjukt och harmoniskt intryck. Basen i hemmet är vit och grå, accenter i rosa, rost och lila tillför färg, och med detaljer i naturmaterial kommer värme.
– Jag trivs inte med för mycket saker omkring mig. Inredningsmässigt är jag mer intresserad av att låta arkitekturen komma fram. När vi renoverar lägger vi mycket energi på linjer, ljus och den rumsliga utformningen. Inredningen kommer faktiskt sist för mig.
Linda är en riktig hemmakatt som älskar sitt hem – men planerna på nästa hus finns redan där. Det tredje och sista.
– När barnen blir lite äldre ska vi bygga ett hus från grunden, vi ritar faktiskt redan på det. Det kommer inte att vara särskilt stort, men väl genomtänkt. Det ska ha långa siktlinjer, vara i ett plan och ha hållbara genuina materialval.
Speglar är ett av de bästa sätten för att få ett litet utrymme att se och kännas mer öppet och större. En stor statement-spegel funkar super, men något som vi ser mer och mer är även spegelväggar där många mindre speglar får ta plats på samma vägg.
2. Fyll upp rummet
I ett litet rum kan det kännas läskigt att ta in stora möbler, men det är det inte. En stor hörnsoffa som kramar väggarna ger dig ett rum som gör plats åt många personer, och som känns välkomnande och mysigt.
3. Färgexplosion
Ett knep för att undvika att tänka på att vardagsrummet är litet är att hela tiden hålla ögonen i rörelse. Satsa på mycket mönster och färger så man hela tiden har något nytt att upptäcka.
4. Satsa på linjer
Försök implementera geometriska och linjära prints. Det ger ett litet utrymme en känsla av struktur medan det också adderar en illusion av längd och bredd.
5. Gör det bästa av osymmetriska vinklar
Har ditt vardagsrum en sned vägg? Dra uppmärksamhet till den vägg som istället är rak, men hjälp av exempelvis en fondtapet eller en tavelvägg.
6. Strunta i ben
Tv-bänk är en typisk möbel som finns i vardagsrum. Det, och andra förvaringsutrymmen runt väggarna, kan du med fördel välja benlösa. Häng istället upp dem direkt på väggen. Svävande, stora möbler som en tv-bänk lurar ögat att tro att mindre utrymme använts eftersom golvytan är fri.
7. En vägg av böcker
Varför inte förvandla en vägg i vardagsrummet till en inbyggd bokhylla.?Det kommer att ge massor av förvaringsmöjligheter, samtidigt som det ger lyxfaktor. Det är dessutom perfekt om du läser mycket och behöver mer förvaring för dina böcker.
8. Gardiner från tak till golv
Gardiner är det snabbaste sättet att addera höjd till ett rum. Häng gardinerna precis där väggen möter taket, och låt de gå ända ner till golvet.
9. Glöm inte bort oanvända ytor
Har du fönster i vardagsrummet som det bara står en liten växt i? Utnyttja fönsterbrädorna mer! Ställ dit böcker, prydnadssaker eller ett helt gäng växter.
alö prästgård ligger i kyrkbyn Valö någon mil från Östhammar i norra Roslagens gamla bruksbygder. Körtiden från Stockholm är cirka 1,5 timme, vilket brukar räknas som smärtgränsavstånd för ett fritidsställe. När man i dag bedåras av fridfullheten i den lilla byn ska man veta att Valö en gång var en central plats i kraft av sin sockenkyrka, prästgård, kantorsgård och klockargård. Och detta var långt innan Svenska kyrkan började sälja av sina fastigheter. För Valö prästgård var klockan slagen år 2002.
Många tror att interiören är
autentisk, men det är jag själv med hjälp av vänner som har gjort allt
Plötsligt låg den ute på Hemnet, gul och grann.
Christer Holmström, art director på varumärkesbyrån Grow i Stockholm, var bekant med trakten eftersom hans föräldrar hade sommarställe i krokarna. Prästgårdens byggår, 1786, var helt i hans smak. Och ytan på 300 kvm skrämde inte.
– Tyvärr fanns det inte så mycket kvar från 1780-talet, efter en totalrenovering på 1940-talet liknade prästgården mest en vanlig villa. Det satt papp över de ursprungliga grå brädtaken, det låg plastmattor och gulnad parkett på golven, de flesta snickerier var utbytta och vitmålade. Man fick ha mycket fantasi för att se något bortom det där.
Vad såg du?
– Starka färger och fullt med saker! Jag har alltid varit intresserad av stil-historia, och sprungit på auktioner och loppisar. Plus att jag gått en ettårig utbildning i möbelrestaurering och en kurs i imitations- och ådringsmålning. Många som kommer till prästgården i dag tror att interiören är autentisk, men det är jag själv med hjälp av vänner som har gjort allt.
Christer blev ägare nummer två av prästgården, som under seklerna i kyrkans ägo sett otaliga prästfamiljer flytta in och ut, och människor födas, döpas, giftas och dö.
– Jag har fått tillgång till längder över familjerna som bott här genom åren och folk i trakten har berättat mycket, så jag kan nästan se framför mig människorna som levt här. Det har inspirerat mig när jag inrett huset.
Totalt handlar det om tio rum. På bottenvåningen: hall, kök, bibliotek (tidigare pastorsexpedition), sal, matsal och ”papegojrummet” (uppkallad efter en antik kinesisk keramikpapegoja). På övre planet en jättehall och fyra sovrum.
Används alla rum?
– Ja, det enda rummet som inte har någon egentlig funktion är papegojrummet. Det lär ha varit prästfruns rum, förmodligen var det där hon tog emot församlingens kvinnor och hade sy-förening.
Lämnade sista prästen kvar några möbler?
– Här fanns några gamla bänkar som visade sig vara likbänkar, och i en av ladorna hittade jag en stor hög med originallister som rivits bort under 40-tals-renoveringen. Dessa tog jag vara på och satte tillbaka. Det mesta i huset är återvunnet eller hemgjort med små medel. Från att ha haft en säng, två stolar och ett köksbord, har jag fyllt på med auktions- och loppisfynd. Och då menar jag fynd, är priset för högt så avvaktar jag.
– Jag gillar saker som man kan se har en historia, som lagats för att de ansågs värdefulla. Mattorna får gärna vara lite felknutna och ojämna så det syns att det är handgjort. Ett tips om man vill ha ett bra resultat är att möblera i långsam takt. Jag hade inget val, i början gick alla pengar åt till byte av yttertak och borrning för bergvärme. Ärligt talat har all min energi och vartenda öre jag tjänat gått till prästgården de senaste sexton åren.
Får du plats med fler saker i huset?
– Tanken är att kunna fylla på lite grann, utan att det blir för rörigt. Gamla tavlor kan jag inte låta bli att fynda, men de bör samlas i grupp så att det finns tomma väggytor kvar. På loppis kan man hitta fantastiska ramar som går att använda till andra motiv. Har man bara en tryckt bild kan man ge den liv med några lager lack. Men helheten får inte kännas som scenografi och på låtsas.
Du har ett hektar trädgård också.
– Och sju uthus! Drängstuga, matkällare, utedass, stall, vedbod och två tiondelsbodar – det var där böndernas säd förvarades, den tiondel de avstod till kyrkan. Senaste tillskottet är ett växthus där jag driver upp trädplantor: lind, kastanj, fikon, tulpanträd, ginkgo med flera. När gamla fina träd blåser ner vill jag kunna fylla på med nytt, här ska inte bara vara fint under min livstid, utan för kommande generationer också.
– Gården är som ett eget litet Skansen. Utan mina vänners hjälp hade jag aldrig klarat det. En vän brukar åka hit på egen hand och fixa, och han har sitt eget rum. Senaste påsken var tio man här och jobbade i trädgården. Vitsen med ett så här stort ställe är ju att dela det med nära och kära. Det är perfekt för stora släktjular och midsommarfester. En gång sov 22 personer över, men då fick någon sova på den inredda kattvinden också.
Spökar det på loftet?
– Vi har faktiskt ett spöke, ibland hörs det oförklarliga ljud både inne och ute, men hon är ganska lugn så det känns inte obehagligt. Gäster brukar påpeka att energin i huset är ovanligt positiv, och barn blir lyckliga över att det finns så mycket uppstoppade djur och annat att titta på. Även om man är här ensam så känner man sig aldrig ensam.
– Ibland när jag åker ut över helgen känns det som jag jobbar oavbrutet, knappt är huset uppvärmt innan det är dags att åka tillbaka till lägenheten i stan igen. Men får jag bara en timme att njuta så är den timmen mödan värd. Jag har varit nära att sälja några gånger, funderat över vad jag skulle kunna göra för pengarna i stället … Men jag landar alltid i att behålla gården. Det något speciellt med att ha en plats där man känner varje sten.
Stylist: ANNIKA WARBERG Text: GISELA FRIDÉN Foto: ANNE NYBLAEUS