Hösten 2018 är draperad i mjuk sammet och jordnära, fylliga färger. Ockra, burgundy och mörk petrol är säsongens viktigaste färger, som hos Ellos home matchas med med varmt askgrått, riktigt smutsiga pasteller och svart metall. Det är härligt mustigt och dekadent, engelskt propert med strimmor av guld som glänser till i detaljerna. Mönstren är diskret bladiga och sicksackiga.
Såväl Ikea, H&M Home, Åhléns och Zara home har släppt inspiration och höstens nyheter, och nu gör även Ellos home det.
Den sammetsklädda stolen och dagbädden är höstens möbler. Här syns dagbädden som en plats att slänga sig med skön läsning i vardagsrummet, och som lyxigare bänk i hallen eller en korridor som behöver lite mjuk möbelkärlek. Vi gillar!
Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!
orrtälje är en riktig småstadsidyll, långt från Stockholms storstadsstress, förutom geografiskt då. Det är inte konstigt att så många stockholmare har fritidshus här, och att en och annan även flyttar hit permanent.
En av dem är Let’s dance-profilen Tony Irving, även om han faktiskt bott i Nyköping de senaste åren.
– Jag trivs väldigt bra, mycket bättre än jag trodde att jag skulle, konstaterar Tony.
Namn: Tony Irving. Ålder: 48 år. Gör: Dansare, danspedagog och entreprenör. Aktuell med:Let’s dance på TV4. Danskryssningar med Cinderella varje onsdag. Egen show, Tony and friends, på Casino Cosmopol. Ny självbiografisk bok
på gång med arbetsnamnet Tonys tillbakablickar. Familj: Förlovad med Alexander Skiöldsparr, 43 (tillsammans gör de Bögparbloggen: bogparbloggen.hant.se) och hunden Rex av rasen petit brabançon (liten stallhund). Bor: I Norrtälje.
På sommaren är det här en perfekt sommarstad, och på vintern en väldigt lugn och skön plats att vara på. Att det blev just Norrtälje beror på att pojkvännen Alexander Skiöldsparr kommer härifrån. Han hade precis flyttat tillbaka från Stockholm till sin barndomsstad när Tony fick upp ögonen för honom. Men det var inte kärlek vid första ögonkastet, i alla fall inte från Alexanders sida.
– Jag såg den här trevlige killen i receptionen på hotellet jag bodde på under inspelningen av Let’s dance och kom med alla möjliga inviter, men han dissade mig totalt, berättar Tony.
Vad göra? Tony överrumplade helt enkelt Alex med en välfylld picknickkorg en dag när han slutat för dagen.
– Jag sa ”du kommer inte undan den här gången, så du kommer med mig och är du inte nöjd så ger jag upp”.
– Jag svarade ”okej, men bara för att få tyst på dig”, tillägger Alexander som också sitter med under intervjun.
Men ”klick” sa det inte förrän en liten tid senare då Tonys kollega Dermot Clemenger i hemlighet bjöd in Alexander till Let’s dance-finalen som en överraskning.
– Det slutade med att vi stack från efterfesten och i stället gick på promenad i Humlegården, där vi satte oss ner och pratade till klockan sex på morgonen, minns Tony och ler mot sin blivande man. De båda förlovade sig förra våren, och i augusti är det dags för bröllopet med storslagen fest för 200 gäster på Borgen på Gärdet i Stockholm.
– Det blir mitt tredje bröllop, men det första med en man, berättar Tony.
– Jag har varit gift med kvinnor två gånger på 80-talet, men jag har bestämt mig för att den dagen jag gifter mig med en man ska det vara för resten av livet.
Vi sitter i Tonys och Alexanders alldeles nyrenoverade kök i radhuset de köpte förra våren, beläget på en av Norrtäljes äldsta gator. Allt i radhuset är förresten nyrenoverat – från golv till tak.
– Man kan säga att vi tömde hela huset och bytte ut rubbet. Allt är ommålat och omtapetserat och vi har lagt nya golv överallt. Vi har också byggt om trappan, byggt väggfasta hyllor i biblioteket, gjort en walk-in-closet och ett badrum där det förut bara var ett förråd, och i köket är allt nytt.
Finns det då ingenting som är kvar som det var när de köpte huset?
– Inte inomhus. Innan var det väldigt damigt med mycket rosor och guld. Jag tyckte det var lite fint, men det tyckte inte Alex.
Det visar sig att det är Alex som har jobbat mest med att välja inredning till hemmet, bland annat för att Tony jobbar så mycket. Förra året hade denne mångsysslare hela 242 uppträdanden – som dansare, stå upp-komiker, föreläsare, radioprogramledare …
Innan Tony blev tv-kändis genom Let’s dance var han tävlingsdansare i England, USA och såklart även i Sverige efter att han flyttat hit 1993.
– Alex gav mig oftast två eller max tre förslag att välja mellan, och fick nog även det sista ordet för det mesta, fortsätter Tony och skrattar.
– Jag är mer intresserad av det praktiska än av det estetiska. Av oss två är det Alex som är den mer kreativa. Alex, vars smak alltså färgat hemmet mest, berättar om sitt inredningsideal:
– Jag tycker om när det är sobert. Grått, beige och svart är fint. Jag är lite av en anglofil och gillar engelsk kolonialstil. Här hemma har jag försökt blanda engelskt och svenskt. Och så har jag nog omedvetet inspirerats lite av Grand hôtel i Stockholm där jag jobbade i 16 år.
– Jag tycker att det känns lite som att vara hemma i England när jag kommer in här. Det liknar mina föräldrars hem lite, flikar Tony in. Hans inredningsstil är lite annorlunda.
– Inredningen i mitt gamla hus utgick helt från mina specialbeställda tavlor, men förutom två små i sovrummet är de borta nu. Var det beige och lila i tavlan köpte jag möbler och annat som matchade.
Visserligen är Tonys och Alexanders hem helt nyrenoverat men det är ändå rätt anmärkningsvärt hur ordningsamt allt är, här syns inte minsta spår av stök.
– Mina vänner har alltid sagt att jag är väldigt pedantisk och jag trodde själv att det var så. Innan jag träffade Alex vill säga …
– Så fort jag lägger ifrån mig något, försvinner det. En typisk fråga från mig på morgonen är: ”Var är mina nycklar, och har du möjligen sett min telefon?”
Alexander medger att hans pedantiska ådra bidrog till att han först var tveksam till att flytta ihop med Tony.
– Ja, lite faktiskt. Jag är ju typen som sorterar knappnålar efter färg …
– Han var livrädd för att flytta ihop med mig efter att ha sett hur jag bodde förut, säger Tony och skrattar.
– Då hade jag en städerska och lämnade bort all tvätt, men nu sköter Alex allt sånt.
– Jag tycker bara att det är roligt. Jag när ju en sorts längtan om att jobba som butler, svarar Alexander.
Jag prutar överallt! Och är vi på Ikea börjar jag på fyndsektionen.
Det mesta har blivit som de tänkt sig i parets första gemensamma hem, men det har också varit en del obehagliga överraskningar längs vägen som gjort att kostnaderna blivit större än planerat, berättar Tony, och tillägger glatt:
– Men jag är en snål jävel, så jag har prutat mycket. Jag prutar överallt! Det funkar, även om Alexander tycker jag är pinsam. Och är vi på Ikea, exempelvis, börjar jag alltid på fyndsektionen för att se om det vi behöver finns där, haha.
Inte mycket fick följa med från parets tidigare separata hem, Tony gav bort det mesta till välgörenhet och till vänner. I stället har de köpt nya möbler och inredning, mest i butiker i Norrtälje.
– Jag tycker det är viktigt att stödja det lokala näringslivet. Vi har handlat en hel del hos Akeba och Väddö möbelaffär. Då vet jag att jag stöttat svenska jobb och att det är lite bättre för miljön. Jag är ju själv egenföretagare så jag tycker sådant är viktigt.
Paret har lagt in heltäckningsmatta, inte helt vanligt i svenska hem.
– Det finns många fördelar, säger Tony. Framför allt isolerar den bra, så man drar ner värmekostnaden betydligt. Och så är den ju väldigt skön att gå på. Vi har förstås valt ett svenskt märke, Kjellbergs, som är allergivänligt och av bra kvalitet.
Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!
römmer du om oemotståndligt mjuka sängkläder i tvättat linne? Eller vill du krypa ner mellan svala och krispiga lakan som på lyxhotell?
Hösten 2018 bäddar vi gärna enfärgat i mustiga färger som ockra, rost, indigo och mossgrönt, uppblandat med mycket grått och naturnära bladmönster och penslade fläckar. Varmt och lekfullt. Flera svenska märken poppar upp i höst med sängkollektioner av hög kvalitet – extra roligt tycker vi!
1. Kanelfärgat påslakanset ”Candice” i tvättat, franskt linne, 2 delar. Påslakanet (150 x 200 cm) har tryckknappar i nederkant och örngottet (50 x 60 cm) vinge på kortsidorna. Ellos home, 999 kr.
2. Mönstrat påslakanset ”Percale Citrin” från Gripsholm i slätt, kammat bomullsgarn med dubbelsöm på örngottet. Trådtäthet 200. Påslakan (150 x 210 cm) + örngott (50 x 60 cm), 599 kr.
3. Stentvättad tuskaft gör ”Wilted” från nystartade, svenska Midnatt krispigare och mjukare. Bäddset i 100 % ekologisk bomull med ett påslakan, 150 x 200 cm, och ett örngott, 50 x 60 cm, 600 kr.
4. Höstens trendfärg rost från H&M home! Påslakanset i tvättat linne. Påslakanet knäpps nedtill med dolda tryckknappar i metall. Trådtäthet 104. Påslakan, 150 x 200 cm, örngott, 50 x 60 cm, 699 kr.
5. Leopardmönstrat påslakanset i bomullskvalitet med dolda tryckknappar i metall nedtill. Trådtäthet 144. Påslakan 150 x 200 cm + örngott 50 x 60 cm, 249 kr.
6. I höst satsar Shyness på en enkelfärgad vit kollektion. Påslakan i Oeko-Tex certifierad bomull med en påsydd och genombruten spets upptill, 150 x 210 cm, 1 195 kr, örngott 50 x 60 cm, 295 kr.
7. Påslakan i ljusgrå, rutig flanell av bomull och kashmir. Knäpps med gummiknappar. Lexington, 150 x 210 cm, 2 495 kr, matchande örngott, 50 x 60 cm, 495 kr.
8. Höstens hetaste ruta! Den stilrena ramen syns hos många märken just nu. I Mille Nottis silkesglansiga ”Novula” är rutan en mörkgrå dekorationssöm. Vit, kammat bomullssatin och öppning med knytband i trådtäthet 800. Påslakan, 150 x 210 cm, 2 495 kr, örngott, 50 x 60 cm, 550 kr.
9. Vackert bladmönstrat påslakanset ”Poplar june bug green”från Gant home i satinvävd bomull. 150 x 210cm påslakan + 50 x 60cm örngott, 1 299 kr.
10. Mjukt havsgrönt påslakan i ekologisk bomull med detaljer i ljusare pistageton från svenska Reva. I kollektionen finns flera mönstrade lakan att mixa och matcha med. 150 x 200 cm. 1 600 kr, örngott 50 x 60 cm, 700 kr/2-pack.
11. Bäddset ”Shadow grey” från nya Stockholmsmärket Aska i percale av egyptisk bomull, vävt med trådtäthet 400 och stentvättad för matt finnish. Set för 90-säng, 1 enkelpåslakan, 1 underlakan, 1 örngott, 1 495 kr.
12. Gripsholms småmönstrade påslakanset ”Lovis” i satin med dubbelsöm på örngottet. Satin är mjukt mot huden och vävtekniken ger den karaktäristiska lystern. Trådtäthet 200. Påslakan 150 x 210 cm + örngott 50 x 60 cm, 599 kr.
13. Vändbart, grönt/ljusgrönt påslakan i en mix av bomull och bambu från Urban collective. Bambu är naturligt anticseptiskt och andas bra. Påslakan 150 x 210 cm, 1 595 kr, matchande örngott 50 x 60 cm, 350 kr.
14. Djupaste indigoblå är ny färg i svenska Dirty linens signaturkollektion ”Animeaux”. Påslakan i 100 % linne, 150 x 210 cm, 2 295 kr. Matchanse örngott 50 x 60 cm, 495 kr.
15. Zara home satsar på vattenfärgseffekt i sina höstmönster. Blommigt påslakan i bomullspercale med dålda knappar, 150 x 220 cm, 499 kr. Matchande örngott, 139 kr/2-pack.
Drömmer du om oemoståndligt mjuka och lena sängkläder Eller svala och krispiga?
Det går inte att säga vilket material på sänglinnet som är bättre än det andra, det är väldigt individuellt vilket man tycker känns skönast.
Vilket material passar dig bäst?
Bomull
Vanlig bomull är tåligt och lättskött, och passar därför perfekt i vardagen. Bomull finns i alla prisklasser, från budget till lyxkvalitet. Bomull kan vävas på olika sätt som ger tyget unika egenskaper; som glansig satin, sval percale och mjuk jersey.
Percale
Lyxigt och svalt. Percale vävs av extra tunna, finkammade bomullstrådar. Ytan är väldigt slät och mjukt mot huden. Percale är svalkande och lättskött. Lystern är inte densamma som i satinlakan, men percale håller sig däremot mjukt längre.
Satin
Mjukt med lyster. Vävteknik som ger tyget en vacker yta med sidenmatt lyster. Sängkläder i satin är extra mjuka, faller snyggt och skapar en lyxig hotellkänsla hemma. För att hålla satinets look länge krävs att du stryker eller manglar dina sängkläder.
Linne
Svalt och luftigt. Ett levande tyg med en äkta, naturnära känsla som bara blir vackrare och mjukare med åren. Sängkläder i linne har den praktiska fördelen att värma när det är kallt och svalka när det är varmt. Svårare att tillverka än bomull, och därför dyrare.
Flanell
Mysigt och luddigt. Mjuka sängkläder med hög mysfaktor oftast gjorda av bomull. Tyget ruggas för att få fram den den där karaktäristiska luddiga flanellkänslan, därför är flanell ett relativt ömtåligt material som lätt kan noppa.
Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!
Tonerna ska inte vara för mättade, då blir effekten för stark. Välj såna som innehåller både svärta och en gnutta vitt.
Mörkt är INTE lika med svart
Blanda olika djupa nyanser som antracitgrått, indigo, bordeaux, mossgrönt och nötbrunt. Matcha gärna med mörkt trä.
Sov djupt
Lugn och ro, svalt och mörkt – så vill vi ha sovrummet. Att satsa på ett mörkt sovrum är helt rätt!
Använd ljus och glänsande detaljer
Motsats behövs för att rummet ska bli levande. Lek med krispigt vitt som kontrast. Glänsande material som speglar, skimrande metaller, rökfärgat glas och blank kakel ger det mörka liv. Ljuset fångas fint med smutsiga pasteller, bleka toner av grått och beige, och ytor av ljust trä.
Duka med drama!
Mörka dukar, mattsvart porslin, rökfärgat glas och bestick i patinerad mässing eller tenn passar perfekt i stilen. Vackert upplagd mat blir oerhört snygg på svarta fat – det ger samma effekt som en svart ram runt en färgstark målning.
Gå hela vägen!
Måla väggar, snickerier, fönsterfoder, trappa – allt i mörka toner. Monokromt ger maffig effekt.
Mixa material
När färgerna är ton-i-ton fixar du kontraster med materialen i stället. Mjuk (vråltrendig) sammet, skrynkligt linne, blank metall, mönstervävda och broderade tyger, läder, trä, silkiga mattor.
ranz Sjöberg skulle lite tillspetsat kunna liknas vid en 1840-talets Donald Trump. Efter en framgångsrik karriär inom juridik och business slog han sig på politik och agiterade mot eliten och storkapitalet – för det röstlösa småfolket. 1849 startade han Folkets Röst, Sveriges första S-märkta tidning, som förutom dagspolitik bjöd på bilder och kriminaljournalistik.
En lowmarket-blaska, ansåg huvudstadens liberala medelklass. Följaktligen blev tidningen en braksuccé.
Rusig av framgången måhända, lät Franz Sjöberg 1859 uppföra ett överdådigt, italienskritat skrytbygge på en liten mälarö nära stan. Ett sommarresidens byggt på ofri grund. Marken uppläts av kung Oscar I som en uppmuntran till salongssocialisten Sjöberg att förbli en nagel i ögat på tidens antirojalistiska liberaler. Inget förenar som delad fiendskap.
Tyvärr vände lyckan efter två år på ön. 1861 tvingades Sjöberg göra sig av med både huset och Folkets Röst. Nödår följde och det är ovisst vem som tog hand om residenset.
I dag, cirka 160 år senare, vet vi att marken tillhör kungen – Drottningholms kungsgård – och att huset ägs och vårdas av bland andra Bosse och Lotten Serrander och Bosses syster Agneta. Och får Sköna hem besöka underverket!
På 1800-talet tog man ångbåten från Stockholm till ön. I dag gäller t-banan till en av stans finare förorter, och där kommer Bosse och hämtar med båt. Efter knappt en minut på sjön skymtar den vitreveterade fasaden mellan lövkronorna.
– Nu ska du få träffa en bedagad skönhet, säger Bosse med inte så lite kärlek i rösten.
Bosse och hustrun Lotten ingick i det kollektiv av orädda 26-åringar som 1981 slog till och köpte den förfallna fastigheten för ett smärre belopp. Förutom det vita residenset ingår ett litet gult trähus, ”gula paviljongen”, vilket sammanlagt betyder tre kök och cirka 16 rum, men inte ett enda badrum.
Vem behöver kommunalt vatten, det finns ju brunn, och hela ön är lika o-elektrifierad som på Franz Sjöbergs tid.
De första åren var en upptäcktsresa, vi utforskade rum för rum, läste kvar-lämnade kärleksbrev och insöp atmosfären.
– Vi är åtta hushåll på ön och vi klarar oss med stearin, fotogen, gasol, kakelugnar och några små solcellspaneler. Det är så vi vill ha det. Just i dag kan Lotten, som är attributmakare på Stockholms stadsmuseum, inte vara här, så Bosse, ex-krögare och mångsysslare, får ensam visa runt. Vi går in i huset via entrén på baksidan, och hade jag inte registrerat spetsgardiner, blomsterstilleben och kandelabrar, hade doften avslöjat att här har tiden stått stilla; doften av solvarmt damm, gamla textilier och kanske lite fukt… Men skönheten som slår emot en, arkitekturen och atmosfären, tar andan ur vem som helst. Vänjer man sig någonsin?
– Nej, det här är det vackraste skärgårdshuset i Stockholm. Jag vet, för jag har varit runt och installerat båtliftar till husägare i hela arkipelagen, säger Bosse.
Nästa rum, stora salen, vilar i hemlighetsfull halvdager. Tapeten från 1859 har spår av gamla fuktfläckar på sina ställen, kakelugnen glimmar matt och takstuckaturen bär rester av sot, fast Bosse med kompani försökt gnida den ren med hjälp av brödlimpor. Hur har huset kunnat stå emot fem
sex generationers renoveringsnit och makeover-lusta?
– En enda större renovering har gjorts och det var år 1900, då tillkom bland annat balkongerna. Annars har alla ägare, och de har varit många, haft förstånd att visa huset respekt. 1874 tog hovrättspresidenten Henrik Wilhelm Bredberg över, och den epoken varade ända in på 1950-talet. Bredbergs dottersonson var författaren och konstnären Gunnar Brusewitz, han tillbringade varje sommar här mellan 1925 och 1952, och skrev senare en fantastisk bok om ön, Björnholmen – historien om ett gammalt sommarnöje. Jag har flera ex, men hittar inte ett enda just nu. Alla gäster på ön vill låna den.
Berätta hur du blev ”björnholmare”?
– En mäklarkompis och jag hade fått nys om att stället var till salu, och när vi ändå var ute med vår båt åkte vi förbi och tittade. Det första vi såg var en älg som stod och betade. Trädgården var så igenväxt att man knappt såg huset. Det regnade in genom taket och rappningen släppte från väggarna. Det dröjde lite innan vi kom igång med renoveringsarbetet. De första åren var en upptäcktsresa, vi utforskade rum för rum, läste kvarlämnade kärleksbrev och insöp atmosfären. Det första vi gjorde när vi fått ändan ur vagnen var att laga taken och sanera tomten, här låg tonvis med sopor nedgrävda. Några gamla fina glasflaskor har fått ligga kvar som minnesmärken av dåtidens sophantering.
Men hur klarar ni er utan toalett?
– Vi har ju det schangdobla utedasset, som i sitt tidigare liv var bevakningstorn på Ålstens båtklubb. Där har hela societeten suttit och vaktat! En vinter såg vi hur de släpade ut tornet på isen för att bränna upp det, då gjorde vi en snabb utryckning och baxade hit det. Rinnande vatten finns bara uppe i huset, det drivs med en båtpentrypump. Inga problem.
Trettiosju somrar har Bosse, Lotten, deras barn (och numera två barnbarn) varit på plats på ön, från det att isen gått upp på våren och fram till september–oktober. Medan övriga delägare har kommit och gått. Huvudregeln för alla björnholmare är att lappa och laga det som kan räddas, annars ersätta det med gammalt återvunnet material.
Man brukar säga att människor präglar sina hus, men här är det huset som präglat oss.
Och alla soffor, bord, tafflar och tavlor?
– Många tror att det har tillhört huset, men det mesta är saker som vi själva hittat på auktioner och loppisar. Det viktiga är att inget sticker ut, det ska smälta in. Lotten har ju som jobb att återskapa historiska miljöer, och min syster har också en fin känsla. Tillsammans är vi ett starkt team. Jag är emot massfabricerade material och använder oftast fogsvans, hyvel och kort pass. Det får inte vara perfekt räta vinklar. Man måste kunna se det sköna i spåren av tidens tand. Jag blir galen när jag ser alla gamla fina hus som renoverats sönder till vita, könlösa, anorektiska kopior. Hur känns det att förvalta detta kulturarv?
– Fantastiskt. Vi har haft våra liv här och har aldrig önskat oss någon annanstans. Man brukar säga att människor präglar sina hus, men här är det huset som präglat oss.
et som fick Daniella att redan innan visningen bestämma sig för att hennes nya hem skulle finnas i det här huset – en ståtlig byggnad i jugendstil från 1912 mitt på Kungsholmen i Stockholm – var skylten som skymtade fram om man skamlöst pressade näsan mot foajéns glasdörrar: ”E L Lagström Choklad och Konfektyrer”.
Hade byggnaden varit god nog att inhysa choklad och konfektyrer, skulle den även vara god nog åt Daniella – en 34-årig aspirerande författare med första boken nyss ivägskickad till förlagen.
– En sådan miljö måste ju bära på en del trevliga minnen och generera en positiv atmosfär, tänkte jag. Och det kan behövas när man sitter med skrivkramp och förbannar sig själv, säger Daniella.
Nöjd har hon all anledning att vara i sin smakfullt inredda tvåa, där hon nu, efter flera år som redaktör i London, bor och arbetar sedan en tid tillbaka. Det var först när hon flyttade in med endast en resväska full av pennor och ett gigantiskt antikt skåp, ”som rymmer alla städartiklar man kan tänka sig, en tv och 31 fårfioler” som hon upptäckte det ovanliga lugn som rådde i den 43 kvadratmeter stora tvåan. Märkligt nog, den ligger trots allt på en av Kungsholmens mest trafikerade gator. – Lägenheten är varm och tyst. Atmosfären är underbar: inspirerande, upplyftande och välkomnande. Mycket av det är nog min inredares förtjänst.
Det är siden, sammet, tofsar, fjädrar och en smula cirkus som gäller.
Inredaren, Sofia B Tretow, hittade Daniella på Instagram.
– Jag behövde proffshjälp för att skapa en plats där jag kunde få vara helt i min egen bubbla och bara skriva. Inredning
påverkar mig otroligt mycket, och en ful och oharmonisk miljö gör mig obalanserad.
Lägenheten fick en sammanhållen färgskala, lyxiga textilier och en varsamt uttänkt harmoni mellan olika material och mönster. Väggarna är vilsamt vita. Möbelvalen är klassiska med moderna inslag för kontrastens skull. Stilen är sparsmakad – men absolut inte minimalistisk.
– Här råder en maximalistisk balans. Inget spartanskt här inte; det är siden, sammet, tofsar, fjädrar och en smula cirkus med tältrandiga kuddar som gäller. Både Sofia och jag är anhängare av ”more is more”, men skillnaden mellan oss är att Sofia vet när det räcker. Hon förstod att jag behövde en balanserad kombination av dekadens, dramatik och återhållsamhet.
Trots att lägenheten ytmässigt inte är så stor har den inretts för att utnyttja alla ytor. Djupa fönstersmygar kan bli ”tänkarhörn” för författaren. Och all inredning går att flytta mellan rum, den kommer ändå att passa.
– Om jag fastnar i skrivprocessen ändrar jag nämligen gärna i min omgivning för att skaka igång kreativiteten. Nu kan jag få ett nytt sammanhang och ombyte utan att behöva köpa nytt. Det känns bra att tillämpa återbruk, säger Daniella.
Så snart hon har spikat storyline för nästa bok planerar hon att måla om.
– Jag vet redan att huvudpersonen kommer att bo här, i en sekelskiftestvåa på Kungsholmen som förr rymde mängder med choklad.
Arr: SOFIA TRETOW
Text: HANNA OSCARIA
Foto: ANNE NYBLAEUS
Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!
usannes och Fredrik Nyléns villa ligger i Höglandet, inbäddad bakom höga häckar. Det är grönt, lummigt och skyddat från insyn. Hit till Bromma i västra Stockholm började inflyttningen runt 1920, bebyggelsen är i varierad stil men givetvis har nationalromantiken som rådde vid tiden präglat stora delar av området.
Familjen Nylén – här ingår också Ebba, 14 år, och Filip, 11 år – bor i en klassisk Ornäsvilla från 1928 på 250 kvadratmeter. Typiskt för Ornäsvillan är bottenvåningens höga, putsade ljusa fasad och den övre utskjutande våningen med liggande panel.
– När vi flyttade hit för sex år sedan var fasaden målad i ljusblått. Tillsammans med måleributiken i Alvik bestämde vi oss för att måla huset i en ljust gräddig färgskala, kanske inte så klassiskt, men det blev verkligen fint. Taket lades också om och trädgården strukturerades upp, säger Susanne.
Huset består av fyra våningar. Den inredda källaren rymmer groventré, tvättstuga och garage. På första våningen finns hall varifrån en vacker ektrappa leder upp till andra våningen. Köket är rymligt och fick sitt nuvarande utseende när väggen mellan kök och jungfrukammare revs. En köksö agerar både mat- och arbetsplats.
– Jag hade en klar bild av hur stilen på köket skulle vara och vi landade till slut hos Järfälla kök. De tillverkar luckor på beställning till Ikeastommar. Vi älskar verkligen köket och rymden som blev när väggen revs. I samband med köksrenoveringen passade vi på att bredda passagen mellan kök och hall, samt flytta öppningen mellan hallen och vardagsrummet. Detta öppnade upp och skapade ett helt annat flöde mellan hall, vardagsrum, matsal och kök.
Vi älskar verkligen köket och rymden som blev när väggen revs.
Eftersom den andra våningen är utkragad och skjuter ut över huskroppen, är den följaktligen något större. Här finns en stor övre hall med öppen spis, fyra sovrum, klädkammare och badrum. Vinden är inredd och hyser allrum, teverum och gästrum.
– Vi har ingen brist på ytor precis. Det är väldigt smidigt med vinden, där får våra övernattande gäster vara ifred, säger Susanne nöjt.
På sommaren plockar hon bort saker, på vintern lägger hon till, och går in för en mer ombonad känsla.
Förtjust är hon också i allt det gedigna som finns i huset, som ekparketten och 20-talsfönstren. Susanne är utbildad dekoratör och har bland annat arbetat på NK och Svenskt tenn. Nu driver hon tillsammans med kollegan Sally egna inredningsbutiken Home market. Kreativiteten får hon utlopp för både hemma och på jobbet. Susanne brinner för att prata stil och vad som gör ett hem till ett ställe att trivas i. Hennes korta och raka svar är: blommor, belysning och personlig stil.
Hon älskar blommor och skapar stilleben och olika blickfång lite överallt.
– Jag ser allt i bilder och komponerar därefter. Mitt yrke och mina erfarenheter speglas i vårt hem. Jag älskar saker och inreder med arvegods blandat med modern design. Intresset för färg och form har alltid funnits där, och hon är mycket bestämd med hur hon vill ha det. För henne är det självklart att ändra om hemma flera gånger per år. På sommaren plockar hon bort saker, på vintern lägger hon till, och går in för en mer ombonad känsla.
– Fredrik kan bli lite trött på mig, säger hon med ett skratt. Han tycker att jag ändrar om för ofta. Men mitt hem är min kreativa borg.
Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!
Du får koll på hela processen, slipper mellanhänder och grusade förväntningar
Att hitta rätt ”folk”, alltså projektledare, byggare, målare och inredare kan vara den mest tids- och energislukande biten i hela renoveringen. När du väl har hantverkarna på plats kommer nya utmaningar: Hur ska du förmedla din vision och kommer tids- och budgetram att hålla? Varför inte sätta på dig arbetskläderna själv nästa gång?
Du kommer veta ALLT om det senaste på inredningsfronten
Inför renoveringen plöjer du inredningsmagasin, följer varenda inredningbloggare, lär dig allt om trender och vilka material och färger som gäller just nu.
Du navigerar enkelt mellan butiker och leverantörer av allt från blandare till taklampor. Du blir ett riktigt proffs och det är dig dina vänner rådfrågar när de ska renovera köket eller måla om.
Du får ha på dig arbetskläder – hela dagen
Känslan som infinner sig när man drar på sig snickarbyxorna eller målarstassen går nästan att ta på. Det är som att kliva in i en annan roll och lämna vardagen bakom sig för en stund. Bekväma och följsamma arbetskläder gör det enklare att utföra ett smidigt och säkert arbete. De är anpassade och utformade efter de påfrestningar som till exempel en dag i trädgården kan innebära.
Du mår bra av fysiskt arbete
En av vår tids största hälsorisker är stillasittandet. Vare sig kroppen eller hjärnan mår särskilt bra av att spendera dagarna på en stol framför datorn. Ett renoveringsprojekt är därför den perfekta utmaningen. Många drar sig för att kavla upp armarna men när du väl är igång kommer du undra varför du inte gjort det tidigare!
Du utvecklar din kreativa förmåga
Att driva ett eget renoveringsprojekt från ax till limpa, där du planerat, målat och kanske till och med snickrat, har garanterat utvecklat din kreativitet. Du är en erfarenhet rikare och ja, rikare på alla plan.
Vill du bli din egen snickare? Börja med ett praktiskt kit av arbetskläder , sedan är det bara att sätta igång att förverkliga dina drömmar!
amiljen renoverade hela sin andel av parvillan från 1925 i Ålsten i Stockholm när de flyttade in för ett par år sedan.
– Då var den en dröm i 60-talsstil, med korkmattor och allt. Men vi har försökt återskapa hela huset som det såg ut från början, och hitta vårt 20-tal i modern tappning, säger Charlotta Ek som bor i huset med sin man Jimmy och barn-en Gustav, 7, och Anna, 4 år.
Köket är en sådan modernisering där familjen skapat mer plats men även gjort en blinkning bakåt i tiden stilmässigt.
– Det gamla köket var litet. Man använde ett rum innanför som matrum, så vi flyttade köket till vardagsrummet.
På så sätt fick familjen ett kök på hela 24 kvadratmeter.
– Som barnfamilj hänger man ju mycket i köket. Vi ville få plats med ett stort bord för pyssel, läxläsning och hemmajobb, och middagar förstås. Som mest har vi suttit 16 personer här på julen, säger Charlotta.
Från början funderade familjen på att ha en köksö, men det hade stängt av hela rummet, tycker Charlotta.
– I stället fick jag en idé från en Pinterestbild om att ha ett litet bord som avställningsyta. Jag hittade ett gammalt skrivbord på Blocket och lade en marmorskiva på det. Jättebra att till exempel duka fram frukost på, och känslan blir mycket luftigare än med en köksö.
Vi har hittat vårt 20-tal i modern tappning.
Köksinredningen är Ikeastommar med luckor och fronter från Picky living. Ett bra alternativ om man vill hålla sig inom en rimlig budget, tycker Charlotta. Men mest nöjd är hon med att det 3,20 meter långa matbordet fick plats.
– Det var därför vi ville flytta köket, det var vår drivkraft. Och det blev precis som vi önskade oss.
Vitrinskåpet har stommar från Ikea
och glasdörrar från Picky living.
Framför skåpet på den lilla avsatsen står udda glas med odlingskärl i porslin för kryddor och prydnadsväxer, Bucks and spurs. Mässingsbeslag, Byggfabriken,
stenfigurer, Love warriors.
Matbordet, köpt för många år sedan på Cervera, är familjens favoritplats. Stolarna är klädda i blårandigt linnetyg St Mawes, FW 102 01, William Yeoward/Designers guild. Sittbänkar Sigurd, taklampa Ranarp, båda Ikea. Bordslampa Lightshower, Lightwork.
Arr: PAMELA POMPLITZ
Text: JOHANNA ANKARCRONA
Foto: RAGNAR ÓMARSSON
ellandska gården mitt i Lindesberg är ett imponerande hus om 380 kvadratmeter från 1800-talets början. Huset har sett patroner, disponenter och byggmästare passera förbi under åren. 1947 såldes det till kommunen som drev museum där fram till för några år sedan. Men sedan fem år är gården hem för en barnfamilj: Elin och Tjodolf Sommestad med barnen Ebbe, Frede och Henny.
– Vi lämnade Stockholm för Lindesberg och slog oss ner i ett 20-talshus med vårt första barn. När Tjodolf flera år senare hörde att Tellandska gården skulle läggas ut till försäljning blev han intresserad. Jag var skeptisk, säger Elin.
Men när hon fick se interiörbilder från gården vände hon på en femöring. Hon såg möjligheten att förvandla huset till en fantastisk bostad. Det var en ganska utdragen process och alla intressenter behövde beskriva vad man ville göra med huset. I mars år 2013 vann Elin och Tjodolf budgivningen och deras vision för huset gillades av det kommunala fastighetsbolagets styrelse.
En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet.
Huset fick i princip blåsas ut. Spåren av museets tillfälliga innerväggar och fasta montrar har plockats ner. Masonitskivor har rivits bort och det lig-ande timret är synligt i flera rum, men har målats vitt. Tre kakelugnar och en kamin var inbyggda och dolda, och kom fram när de rev väggar. Eftersom gården inte varit ett hem utan ett museum fanns det varken tvättstuga, kök eller badrum. Mycket att göra, och dessutom måste renveringen ske med varsam hand.
– Vi insåg snabbt vilket omfattande projekt det skulle vara att förvandla huset till en familjebostad. Jag tog tjänstledigt från mitt arbete på stadsarkitektkontoret, där jag jobbade som fysisk planerare, för att kunna driva projektet på heltid och samtidigt ha tid över för familjen. Tillsammans med min svåger Per och hans byggfirma började vi att renovera gården, säger Elin.
Elin har så länge hon kan minnas varit intresserad av inredning. Som liten flyttade hon hela tiden runt möblerna i sitt rum. Till slut tröttnade hennes pappa på repiga golv och saker som skulle bäras in och ut i tid och otid, och gjorde en skalenlig ritning över rummet och möblerna som hon i stället kunde jobba med tills hon blev nöjd.
På så vis lärde sig Elin att planera och visualisera förändringarna innan hon genomförde dem. Och i den andan har hennes renoveringsresa fortsatt.
– Jag tycker att det är viktigt att se till bostadens ursprung. Bor man i ett 70-talshus funkar det kanske inte att sätta in ett lantligt kök. Jag tycker att man ska försöka hålla sig sann till husets anda i den fasta inredningen. Sedan kan det vara svårt om man som vi gör, bor i ett 1800-talshus. Hur inreder man ett sådant kök och badrum? Viss modernisering är oundviklig. Men när det gäller övrig inredning behöver den inte vara tidstypisk. En stol från 60-talet kan absolut trivas vid ett slagbord från 1800-talet. Det är ju så det uppstår spänning, säger Elin.
Och visst har hon lyckats med sin intention att bevara gamla detaljer och lyfta fram nya. Vackra plankgolv breder ut sig, men i hall och badrum ligger stengolv. Ett stort fönsterparti med spröjs skärmar av mellan kök och vardagsrum, det öppnar upp, men rumsindelningen behålls ändå. Fönsterfoder, lister och fönsterbrädor är alla original. Möblerna harmonierar med huset, det här är inte ett museum utan ett funktionellt hem. Och överallt mängder med gröna växter.
Tjodolf har under alla år de har bott i Lindesberg fortsatt att arbeta i Stockholm, han veckopendlar och bor hemma tre av veckans sju dagar. Elin har startat eget inom det område hon kan bäst: inredning. I det stora huset har hon plats för både kontor och lager. Elin driver webbutiken tellandska.se där hon säljer sina handplockade favoriter både för stora och små inredare.
land nyheterna finns ”Lidhult”, en ny soffamilj att sjunka ner i ritad med en stor, fluffig gräddtårta i åtanke. ”Rund, mjuk och inbjudande”, förklarar designern Henrik Preutz. Soffan har extra hög rygg och nackstöd, perfekt för höstens binge-watching av tv-serier.
Nyhet på lagerhyllan är också ”Havsta”, en helt ny förvaringsserie för vardagsrummet med skåp och bord med smarta finesser som skjutdörrar för att passa små utrymmen extra väl.
Stillasittandet på jobbet har blivit en allvarlig hälsorisk. För att bidra till en friskare jobbvardag har möbeljätten tagit fram en ny serie arbetsmöbler med ergonomiska stolar, kontorsförvaring och fler sitt-/ståbord.
Dessutom dyker det upp ett gäng mönstrade kuddnyheter, kaxiga prydnadsföremål, industrilampor och nya mattor vävda av mjuk och komposterbar lyocell.
Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!
tt sekelskiftesrum möblerat i skandinavisk, samtida stil. Med ljus och homogen färgskala och naturliga material för hela slanten – linne, ull, bast, trä.
För att ta vara på ljuset och utsikten är sängen placerad mittemot fönstret.Med den högre gaveln vänd ut mot rummet, som här, fungerar den dessutom som herrbetjänt eller, draperad med tyg, som rumsavdelare.
Sängen är bäddad med påslakanset i linne, The strip, 1 990 kr, örngott, 50 x 60 cm, 349 kr, linnekuddar, 60 x 60 cm, 599 kr, allt från Himla. Bäddsetet finns att köpa här hos Bondeco.
Avskalat och minimalistiskt, men ändå varm och ombonat. Trä och linne gör tricket.
Klämspot Cornet av glaserat porslin, ca 1 570 kr, Tse-tse.com.
Överkast Carla av bomull, 1 790 kr, Himla. Köp här.
Linne blir bara vackrare och skönare med åren.
Hängare av metall, 49 kr/par, Åhléns, bomullssjal, 375 kr, Afroart.
latsen är Söderbokhandeln på Götgatan i Stockholm. – Jag gillar allt som är på riktigt, säger Camilla Thulin och gör en gest som inkluderar hela inredningen: bokhyllor ända upp till taket och utmed väggarna. – Söderbokhandeln har bevarat det gamla och inte renoverat sönder butiken. Sådant gillar jag. De har ett fantastiskt bra sortiment av böcker, och trevlig personal.
NAMN: Camilla Thulin, 56 år.
GÖR: Kostymtecknare, stylist och kreatör. Designar damkonfektion i eget namn och har ett damskrädderi. Har skrivit fyra böcker om stil, bland annat Gör om mig – finn din stil med Camilla Thulin.
FAMILJ: Maken och skådespelaren Johan Rabaeus och hunden Musse, en engelsk Staffordshire bullterrier.
BOR: På Södermalm och i turkiska Bodrum.
AKTUELL: Gör scenkostymerna till musikalen Camera på Östgötateatern och till musikalen Pippin på Malmö
opera. Skriver på en ny bok med arbetsnamnet: Vem vill du gestalta?
Vi förflyttar oss ett stenkast därifrån, till Camilla Thulins och maken Johan Rabaeus våning i ett hyreshus från 1894 på Södermalm.
Kakelugnar, stuckaturer, träpaneler och överallt tunga antika möbler i den stora lägenheten. Stilen är klassiskt traditionell. Ärvda möbler och ting mixas med saker från parets resor i Afrika och Turkiet. Afrikanska masker på ena väggen och orientaliskt porslin på en annan.
Golven i lägenheten har slipats, lackats och målats med hjälp av mönster från 1800-talet. (Det är dekormålaren Lotta Hammar på Karla design & dekorationsmåleri som ligger bakom det konststycket.) – Johan och jag är inga slit-och-slängmänniskor. Vi har mest gamla möbler. Tar man tillvara det klassiska i ett hem behöver man aldrig göra om det. Johan inreder och gör fint medan jag röjer, lagar mat och tvättar. Han sköter belysningen och jag städar.
Vi står i vardagsrummet. Camilla Thulin är klädd i en snygg figursydd klänning (Camilla Thulin design), har tonade glasögon och klarröd mun.
Hunden Musse, en engelsk Staffordshire bullterrier, vilar i en grön sammetsfåtölj. Det är oväntat tyst från gatan, trots att Götgatsbacken ligger precis nedanför balkongen.
Johan inreder och gör fint medan jag röjer, lagar mat och tvättar.
– Jag gillar att bo i stan och ha nära till allt. Även om man riskerar att bli ihjälkörd av cyklister på Götgatan. På parkettgolvet ligger buntar av de amerikanska modemagasinen Vogue och Allure från 90-talet. På omslagen syns den tidens toppmodeller: Claudia Schiffer, Naomi Campbell och Cindy Crawford. Camilla har rensat i bokhyllorna: – Tidningarna ska iväg till Auktionsverket. Det finns nog någon ung människa som kan vara intresserad av dem. Det är roliga och fina tidningar men jag är för gammal för det där. Förresten måste jag ge plats åt alla böcker vi har.
Runt knuten ligger blomsterbutiken Just us. Där köper Camilla Thulin kryddor och krukor. Maken överraskar med röda rosor från samma butik.
– Mitt hem är min borg och min fristad. Helst är jag i köket. Jag älskar att laga mat, men det ska göras på riktigt, inga halvfabrikat.
Köket är platsbyggt av Byggfabriken i sekelskiftesstil, med ljust grå köksluckor och paneler, för att passa ihop med serveringsgången som är original.
– På helgerna planterar jag om blommor och lyssnar på P 1:s nyhetssändningar i köket. Jag är något av en nyhetsknarkare och tittar gärna på BBC World, medan jag fixar med något annat.
Mellan uppdragen som kostymtecknare och designer på landets teatrar är hon ofta på resande fot. Helst enbart med ett handbagage, men ska hon vara borta mer än en vecka blir det resväska. ”Men tre klänningar räcker, mer behövs inte”.
Camilla Thulin växte upp i Saltsjö-Duvnäs. Pappa var tandläkare och mamma, som från början var illustratör och fotomodell, var en kort tid hemmafru under de tre syskonens uppväxt. Den 600 kvadratmeter stora villan i Saltsjö-Duvnäs var en värld av böcker, modern konst och antikviteter. Begäret efter vackra gamla kläder vaknade tidigt. Det började med farmors festblåsor och mammas 1950-talsklänningar. – Jag satt tidigt vid symaskinen och inspirerades av filmstjärnor som Mae West, Greta Garbo, Rita Hayworth. Proggen tilltalade aldrig mig, jag gillar glamour. Det är inte kvinnoförnedrande, jag gillar när det glittrar på karlar också. Hade jag råd skulle jag gärna klä mig i modehuset Dolce & Gabbanas design från topp till tå. Christian Dior
är också makalös, säger hon.
När var svensk design som bäst? – På finskrädderiernas tid. Men vi har aldrig haft något banbrytande mode i Sverige. Inte som modehusen Dolce & Gabbana, Chanel eller Gaultier. I Sverige gör vi framförallt streetwear, vilket innebär att normala människor har råd att bära plaggen. Som exempelvis från Acne, Rodebjer, Filippa K och även mitt eget märke Camilla Thulin. Och det är inte alls dåligt, tvärtom, understryker hon: – Jag gör klänningar för kvinnor som vill se traditionellt kvinnliga ut. Men det är egentligen inte mode.
Vad är då mode, menar du? – Något som förändrar! Något som vi, småpluttar och stora jättar typ H&M, kopierar. Jag menar Prada, Margiela, Yamamoto, Armani, Tom Ford – de stora modehusen helt enkelt.
Själv bär hon alltid klänning. Och nästan alltid sin egen design. Det är bekvämare än byxor, säger hon och förresten vill hon kunna göra processen på toaletten så kort som möjligt. – Jag går på herrmuggen för jag orkar inte stå i kö till damernas, säger hon.
Butiken Colours of Africa på Östgötagatan är ett av hennes favoritställen. Här finns kläder, tyger, väskor och andra accessoarer i afrikansk design.
– Här finns inga fejkprylar. Allt är handgjort och man har använt sig av det som finns på plats. Jag är uppvuxen med afrikansk kultur och har alltid gillat det. Snyggt, vackert och numera mycket recycling.
När hon gick på Beckmans designhögskola på 1980-talet, väckte hon uppseende med sina underkläder som gjorde kvinnan yppig och kurvig. Hellre en bra behå än bantning, tyckte Camilla Thulin.
Under samma period lärde hon känna artisten och musikproducenten Alexander Bard. Tillsammans skapade de bandet Army of Lovers. Bandets stora framgångar tog dem ut i världen: USA, Europa, Sydamerika, Ryssland och hela Östeuropa. Thulin är fortfarande delägare i bandet och gör emellanåt nya kostymer till deras framträdanden.
– Det var en fantastisk tid, vi var ute och åkte jämt och hade hur kul som helst. Jag har egentligen aldrig haft några starka ambitioner. Men jag har haft ett driv. Inte väntat på att saker ska hända. Jag tänker snarare att vad som helst kan hända. Jag kanske byter bana i morgon. Om jag hade varit yngre hade jag gärna blivit sjuksköterska, veterinär eller kirurg. Men det är såklart bättre att samhället betalar utbildning för någon som kan arbeta ett helt yrkesliv.
Restaurang Il Tempo på Högbergsgatan har varit Camilla Thulins och Johan Rabaeus kvarterskrog i många år. – De har god mat och det är trevligt att gå hit, i synnerhet om man jobbar sent och inte har tid att laga mat. Dessutom kan vi ta med vår hund Musse hit. Det är inte alla krögare som tillåter det. Jag äter alltid både förrätt och varmrätt till middag. Jag står inte ut om jag inte får äta en god middag varje dag.
Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!
ed sina vackra fönstervalv och listverk på väggarna, är rummet som gjort för romantik, med material sköna att röra vid – sammet, siden, ull.
Men vi har också stramat upp känslan med lite sten, mässing och järn. På samma sätt balanseras de varma rosa färgerna av sobert gråmålade väggar.
Inga gardiner? Det vore synd på så vackra fönster. I stället är sängen placerad så att morgonljuset smyger in så skonsamt som möjligt. Bordet, med gott om plats för askar, armatur och blomster, ger extra liv.
Rosa ansågs vara en manlig färg långt in på 1900-talet …
Gardiner är hemmets smycken, och gör otroligt mycket för helhetskänslan. Med färdigsydda längder är det busenkelt att ge rummet en snygg quickfix, eller byta känsla efter årets säsonger.
Hösten 2018 är gardinerna lyxigt långa och ofta i tung och mörkt skimrande sammet. Säsongens nyheter är sobert enfärgade med fokus på material och ljusgenomsläpp. Antingen skira och luftiga, eller drypande tunga och mörkläggande.
Sammet. Lyxigt tunga sammetsgardiner är här för att stanna, och får gärna vara så långa att de lägger sig bylsigt ut över golvet. Årets färger är rost, burgundy, ockra, åskgrått, mossgrönt och djupblått.
Vägg till vägg, golv till tak. Ju mer textil desto bättre. Med gardiner som hänger ända uppifrån taket får du känslan av högre takhöjd och rummet upplevs större.
Skirt och luftigt. Här får det enkla och avskalade ta plats. Tunna gardiner silar det naturliga solljuset och gör rummet ljust och rofyllt.
15 fina gardiner vi vill hänga upp just nu!
1.
”Dalsland Optical White” i linne är Himlas tunnaste och mest transparenta voile som silar ljuset fint. 1 190 kr, 145 x 290 cm, hos Bondeco.
2.
Dubbel bredd. Mönstervävd gardin med osynliga sidofållar och dubbelt upplägg nedtill för vackert fall. 290 x 250 cm, 2 695 kr. Finns hos Mimou.
3.
Stentvättade, mörkblå linnegardiner från franska Caravane, 180 x 290 cm. Finns hos Artilleriet.
4.
Blommig sammetsgardin ”Fiorenza” ”i höstens heta färger, 135 x 240cm, 399 kr. Finns hos Hemtex.
5.
Ockragul, tunn gardin i bomull och polyester med små fina pompoms längs med sidorna, 120 x 250 cm, 249 kr. Finns hos Indiska.
6.
Gardinlängder med tryckt blockmönster i puderrosa och rost. 120 x 250 cm, 299 kr/2-pack. Finns hos H&M home.
7.
Vi får inte nog av ockra i höst! Gardinlängder i tvättat linne med tungt fall. 120 X 250 cm, 700 kr. Finns hos H&M home.
8.
Skira gardinen ”Cocoon” i krinklad och förtvättad polyesterbomull som ger gardinen en mjuk look. 158 kr/2-pack. Bredd 140 cm. Finns hos Jotex.
9.
Modern tolkning av klassisk design. Broderad gardin med vågad kant i polyester, 160 x 220 cm, ca 1 590 kr. Finns hos Lene Bjerre.
10.
Lyxig och tung puderrosa sammetsgardin med smock och glansigt foder från franska Le monde sauvage. Tyget är 180×300 cm, men med gardinens sydda veck är den ca 110 cm bred i överkanten. 4 400 kr. Finns hos Spiti.
11.
Veckbandslängder i tvättad, mjuk kvalitet av bomull och lin med garnfärgade, vävda ränder. 145 x 220 cm, 699 kr. Finns hos Ellos home.
12.
Tungt fallande gardin ”Whales” med dubbel uppläggning och matt yta som ser ut som ull. Perfekt framför garderober och andra ställen där du drar gardinen ofta. 250 X 290 cm, 1 250 kr. Finns hos Mimou.
13.
Lyxig gardin”Simone” i tungt fallande sammet med en vacker lyster. Bredd 140 cm, 458 kr/2-pack. Finns hos Jotex.
14.
Prunkande ”Leavy” ger hemmet naturnära vibb. Tunn kanallängd i polyester, bredd 140 cm, 358 kr/2-pack. Finns hos Jotex.
15.
Gardiner ”Blålilja” med blåvitt mönster som släpper igenom dagsljuset, 145 x 250 cm, 149 kr/par. Finns hos Ikea.
öket i den gamla skärgårdsvillan har gått igenom så många renoveringar och uppfräschningar att ägarna Mari och Christian inte längre kan hålla räkningen. Inte så konstigt eftersom Mari Strenghielm själv är inredningsstylist, flitigt anlitad av bland andra Sköna hem. I hennes kök får kreativiteten ständigt utlopp.
– Här har ingenting varit heligt, och det som har gått att göra om, tro mig, har jag testat. Jag har bytt ut speglarna
i skåpluckorna till klövergaller, och jag har bytt knoppar ett otal gånger.
Möblemanget är också utbytt ett antal gånger, men just det här är jag faktiskt nöjd med, det får nog vara kvar ett tag, säger Mari.
Jag vill ha det mysigt och ombonat. Jag har svårt för öppna planlösningar, jag älskar rum!
Familjen har valt att sätta in ett enkelt Ikeakök och i stället lägga pengarna på mer exklusiva detaljer i kakel och blandare. Eftersom köket är litet får man utnyttja takhöjden och bygga förvaring ända upp. Ovanpå kylen och frysen förvaras till exempel sådant som används varje dag. På hyllorna ovanför förvaras saker som används lite då och då. Färgschemat har också ändrats otaliga gånger.
– Jag har haft vita väggar, i ett antal olika toner, och de har till och med varit tapetserade. Just i dag har väggarna en mineralfärg från Jotun, säger Mari.
Hon eftersträvar det mysiga och ombonade och vill inte trolla med utrymmet i sitt lilla kök.
– Folk snöar in på att man ska måla vitt för att ett rum ska se större ut, men varför ska det göra det? Jag vill ha det mysigt och ombonat. Jag har svårt för öppna planlösningar, jag älskar rum!
Text: JOHANNA ANKARCRONA
Arr: MARI STRENGHIELM
Foto: LINA ÖSTLING
ed lite gör-det-själv-anda, färg, tapet, symaskin och häftpistol har Olivias rum blivit lekvänligt och ombonat. Vid pysselbordet finns plats för allt som en sexårig tjej behöver för sina alster. Sängen som fått en sänghimmel fylls på dagen med kuddar och blir en mjuk koja.
Pastelltonerna i tapeten med blommor i oversize-format plockas upp på övriga väggar och snickerier, och gör rummet levande men också harmoniskt mjukt.
På väggen intill spegeln, prydd med en ljusgirlang i filmstjärnestil, finns gott om plats för både utklädningssplagg och vardagsfavoriter. Tystnad, tagning!
öteborgstjejen Josefina Källberg landade i huvudstaden efter studier i ekonomi och marknadsföring. Jobb hade hon, nu skulle hon bara gå iland med bostad också. Som nyexaminerad är budgeten aningen begränsad. Hon gick grundligt tillväga och ställde två krav: Hon måste gilla kvarteren, och även om ekonomin bara tillät en liten lya skulle den ändå rymma bra kök, gott om förvaring och kännas ”vuxen”. Studentboende var hon klar med.
– Jag gillar Vasastan, det är ett lugnt område. Nu bor jag mittemellan Odenplan och Hagaparken. I en liten lägenhet där alla komponenter finns på plats. Helt perfekt, säger Josefina.
Enrummaren ligger på femte våningen i ett hus från 1914. Trots att den bara är 35 kvadratmeter ryms ändå allt som behövs för att göra ett boende till ett hem. Och detaljerna som skänker det lilla extra: plankgolv i original som målats ljusa, spröjsade fönster och enkla takrosetter. Takhöjden på 3,10 meter bidrar förstås till rymden. Liksom de höga fönstren som släpper in mycket ljus.
– Jag tyckte om vyn från hallen rakt in köket direkt. Och att lägenheten inte är avstyckad utan känns genuin. Jag har bott in mig, renoverat långsamt och ändrat mycket, men det fina plankgolvet har jag inte rört.
Vita väggar fick bli grå, även taket har målats i samma grå ton. De vita inslagen står golv och garderobsväggar för. För att öppna upp mellan kök och vardagsrum/sovrum satte hon in dubbeldörrar.
– Öppningen gjorde att det blev en mer social känsla här hemma. Jag kan lägga i en skiva i bordet och då kan vi sitta sex personer i köket. Jag gillar att ha kompisar på middag.
Att möblera smart på få kvadrat är alltid en utmaning. Det ska finnas plats för säng, matplats och umgänge. Och ändå inte kantra åt det övermöblerade hållet. Hur tänkte då Josefina?
– Jag valde bort soffa. Först hade jag en, men tillsammans med sängen såg det inte klokt ut. Två stora möbler i ett litet rum, nej det går bort. Nu står min mormors gamla NK-fåtöljer Lilla Eva av Kerstin Hörlin-Holmquist framför fönstret. Så nätta och fina, i grönt manchestertyg som färgklickar i det grå.
Teven har Josefina också sålt. Det är på datorn det händer ändå. Eftersom köksbänken är hela tre meter lång har hon lyckats få in både disk- och tvättmaskin där. Det förenklar livet. En garderob i hallen och fyra i det kombinerade sov- och vardagsrummet gör att hon inte behöver sakna plats för kläder, skor och städattiraljer.
Inredningsmässigt blandar hon gärna in lite nytt bland kärt arvegods. Som en Gubilampa över matbordet – som har stått i familjens sommarhus i Bohuslän. En Le Klint-skärm på Carl Malmstens golvlampa Staken. Dessutom kryddar Josefina med inköp från sina resor. Hennes stora sur intresse har tagit henne till bland annat Bali, Sri Lanka och Costa Rica.
– Jag stortrivs här, med ljuset, lugnet och alla trevliga grannar. Men det är klart, får jag drömma så skulle ett litet torp eller kolonilott sitta fint som kontrast till livet i stan.
Av: MYRICA BERGQVIST
Text: CECILIA VON MENTZER
Foto: PATRIC JOHANSSON
Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!
rets jul hos Ikea är inbjudande i mjuka material, dova färger, klassiska flanellrutor och massor av lysande dekorationer.
Efter att julen 2017 var sober och avskalad i nyanser i grått gör nu möbeljätten en helomvändning och omfamnar en lekfull, sagojul extra allt. Alice i underlandet-inspirationen som syns i Ikeas oktobersläpp kommer igen i julkulor och dekorationer – festklädda kaniner, klockor, färgdrypande plysch och stora fång av pampiga amaryllis. Snövita detaljer och glänsande guld lyser upp den midvintermörka inredningen.
Dekoren hämtas från naturen, där skogens djur och växtlighet får flytta in i julfirandet. Varför inte klä granen med vita rosor och anemoner, eller dekorera festbordet med en silvrig snigel av Bea Szenfeld i år? Säljstart för kollektionen är oktober.
Så ser julen 2018 ut hos Ikea:
Våra favoriter ur Ikeas jul – 10 bästa köpen:
Guld- och vitfärgade julstjärnan ”Stråla snö”, Ø100 cm, 69 kr.
Rutmönstrade julkulor ”Vinter 2018”, 49 kr/ 3 st.
Guldfärgat serveringsfat i tre våningar, ”Vinter 2018”, Ø 27 cm, höjd 44 cm, 249 kr.
Vita rosor, ”Vinter 2018” 49 kr/4 st.
Hängande, guldfärgade nycklar, ”Vinter 2018”, längd 15 cm, 39 kr/3 st.
Konstgjord krans av eucalyptus, ”Smycka”, Ø 50 cm, 99 kr.
Silverfärgad snigel, ”Vinter 2018”. 9 cm, 69 kr.
Flasköppnare, ”Vinter 2018”, 20 kr.
7-armad ljusstake ”Stråla Led” i mässing, 299 kr.
Bordsdekoration med igelkott som läser, ”Stråla led”,Ø 11 cm, höjd 17 cm, 199 kr.
Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!