R
osdoften är tydlig, trädgården prunkande, två nyfikna katter lapar skugga som skydd mot solen. På trappan intar Claes och Christina Britton dagens första kopp kaffe. Skärgårdsidyllen Dalarö visar upp sig i all sin prakt: det är en sådan där svensk högsommardag man längtar efter när oxveckorna är som tyngst.
Dalarö har Claes familj varit trogen i århundraden, han är sprungen ur lotsfamiljer som har rötter här ute ända tillbaka till 1600-talet. På tomten ligger två hus från mitten av 1800-talet som tillhör honom och en kusin. Claes hus – som han tog över 21 år ung – ligger närmast vattnet. Det ansågs förr vara det sämsta läget, här fick äldre släktingar hålla till. En inställning som är närmast obegriplig i dag när sjölägen är det mest attraktiva som finns.
LÄS MER: Öresunds vackraste hus har makalösa fönster i alla rum – välkommen in!
– Vi öppnar huset i april och stänger inte förrän framåt oktober, säger Christina. Det går alldeles utmärkt att pendla in till Stockholm härifrån.



Claes är journalist och författare, Christina, art director och projektledare och tillsammans driver de Britt-on Britt-on, en byrå som arbetar med att utveckla och förstärka varumärken. De möttes i slutet på 80-talet, var bland allt annat med och startade tidningen Café, gjorde själva magasinet Stockholm New som kom ut i tolv nummer och väckte stor internationell uppmärksamhet för sina modereportage, initierade texter och fantastiska foton.
– Vi vet inget annat än att jobba ihop, det är det bästa och mest naturliga.



Förutom kärleken till kreativt arbete har de ett gemensamt intresse för trädgård. Dalaröträdgården var delvis förfallen när Christina kom in i bilden, hundloka och ogräs vart ögat än såg.
Jag har prövat mig fram och upptäckt att rosor trivs bra trots havet och blåsten
– Vi har jobbat hårt med den. Jag har prövat mig fram och upptäckt att rosor trivs bra trots havet och blåsten, jag är särskilt förtjust i gammaldags buskrosor som exempelvis ’Princesse de Lamballe’, ’Frühlingsduft’ och ’Hurdalsrosen’, säger Christina.



Det lilla trähuset andas sommarromantik och är inrett med lätt hand. Kontrasten är stor till lägenheten inne i Stockholm som är mer ”vuxen”. Betagenheten i rosor syns även interiört, en fransk rostapet klär väggarna i den övre hallen. Huset är inte stort, runt 100 kvm, lågt i tak och med flera kattvindar. På bottenvåningen finns kök, vardagsrum och gästrum. En trappa upp sovrum, arbetsrum, en större hall och ett tidigare sommarkök.
– Vi har tagit hand om huset efter bästa förstånd. Och försökt ändra så lite som möjligt. Ut åkte förstås orange köksskåp från 60-talet. Men annars ser vi till att bevara huset. De vackra munblåsta fönsterglasen är fantastiska, och på flera ställen finns äkta pärlspont kvar.



– Vi gillar att det är lagom fixat. Mycket av det ursprungliga är kvar men vi har lagt till en gnutta etnisk känsla. Det passar huset och oss. Vi åker ofta till Indien och därifrån har vi tagit med oss en del textil.
LÄS MER: Ljust och drömmigt skärgårdshus med vill ha-inredning. Gå rundtur!
De umgås gärna med grannar som blivit vänner. I trädgårdarna uppstår privata ”restauranger” under semestern när man bjuder hem varandra. Och sommarlivet bjuder förstås också på båtliv och häng på bryggan.




Och hur var det nu med bryggan och Sveriges dyraste målning? Konstnären Anders Zorns hustru Emma Lamms mamma hyrde det övre huset och det kända paret förlovade sig i trädgården. Emma och Anders Zorn var härute under flera somrar. På Zorns berömda akvarell Sommarnöje från 1886 står Emma på bryggan och språkar med mästerlotsen Carl Gustav Dahlström, Claes farmors morfar, i en roddbåt nedanför. Zorn fångade vattnets rörelser och ljus på ett makalöst vis. När tavlan såldes 2010 för nära 30 miljoner kronor på Stockholms auktionsverk var den dyrast i Sverige dittills. Även de berömda målningarna Kapprodd och Vågskvalp är målade från denna brygga.
Att vår brygga kopplas till en av Sveriges mest kända konstnärer och målningar är fantastiskt kul.
– Det är väldigt roligt med den proveniensen tycker vi. Att vår tomt och brygga kopplas till en av Sveriges mest kända konstnärer och målningar är fantastiskt kul. Men tyvärr lämnade inte Zorn kvar något i husen…
Ur Sköna hem nr 8, 2018
- Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
- Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.