Quantcast
Channel: Sköna hem
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1402

Titta in i Doreen Månssons vackra och varsamt renoverade 20-talsvilla

$
0
0

G

enom åren har tv-profilen Doreen Månsson synts i de mest skiftande sammanhang som På spåret, Idol, Fångarna på fortet och i höstas i dokumentärserien Doreen kommer hem. Det har även blivit mycket barnprogram för Doreens del, bland annat Bolibompa, och just nu är hon aktuell med Visor med Doreen på Barnkanalen, som hon producerat tillsammans med sambon Henrik.

NAMN: Doreen Månsson
YRKE: Programledare och tv-producent.
ÅLDER: 41 år.
BOR: Hus i Sollentuna.
FAMILJ: Sambon Henrik Hallgren som är reklamfilmsregissör. Döttrarna Hayat, 24 år, Yasmine, 19 år, och Amina, 3 år.
AKTUELL: Med Doreens trädgård och kök (Bonnier fakta), en kombinerad odlings- och kokbok. Doreen och Henrik har precis producerat ett barnprogram för Barnkanalen med tillhörande app som heter Visor med Doreen.

Doreen har en ganska brokig bakgrund. Född i Helsingborg, biologisk pappa från Irak och uppväxt i bland annat Nigeria, Zambia, Umeå och Uppsala. När hon för 19 år sedan flyttade till en egen lägenhet i Sollentuna kände Doreen att hon äntligen hittat hem.
– Eftersom jag reste runt så mycket under min uppväxt har jag trivts med att stanna kvar på ett och samma ställe länge. Det här är den fasta punkt jag aldrig hade som barn, därför har jag blivit extremt lokalpatriotisk.

Om man får tro Doreen är Sollentuna kommunen som har allt – det är lugnt, nära till både natur och storstan, och med massor att göra för barn och unga vilket Doreen hade stor nytta av under sina år som ensamstående mamma till två döttrar.

kök md matplats hos doreen
omklädningsskåp i köket

För sju år sedan träffade Doreen sin sambo Henrik, reklamfilmsproducent, som då både bodde och jobbade på Södermalm i centrala Stockholm.
– Henrik insåg snabbt att jag inte kommer att lämna Sollentuna, så han gjorde det mest romantiska någonsin: han köpte en lägenhet här, trots att han ju redan hade en i stan.

Men Henrik hann aldrig flytta in i sin nya lägenhet eftersom de innan dess hittade det gula trähuset, byggt 1927, som de fortfarande bor i.

Det här är den fasta punkt jag aldrig hade som barn,
därför har jag blivit extremt lokalpatriotisk

Vi var på en första visning av huset dagen innan vi skulle resa till Marocko tillsammans. Det var ingen ”pretty sight” direkt, med linoleumgolv, masonit på dörrarna och en riktigt ruggig ”Josef Fritzl-källare”, men vi såg ändå potentialen.
De vann budgivningen på distans från en marknad i Marrakech.
– Precis när vi fått beskedet satte sig Henrik och ritade på en servett hur han ville inreda huset, och det ser exakt ut så nu, sex år senare!

kamin och köksö
arkivskåp som bokhylla

Det är ett omfattande renoveringsarbete Doreen och Henrik har låtit göra, som varit extra tidskrävande och kostsamt eftersom de varit noga med att minsta detalj ska passa in i husets ursprungliga 20-talsstil. Bland annat rev de väggen till den lilla jungfrukammaren, byggde en köksö, tog fram innerdörrarnas speglar som var övertäckta med masonit och bröt upp linoleumgolven för att få fram de vackra brädgolven därunder.

– Vi hittade rester av husets gamla lister på kattvinden och lät tillverka nya likadana så att vi fick rätt lister och foder överallt, säger Doreen och suckar lite lätt innan hon tillägger:
– Det är en del meck med de här gamla husen, men kan man uppskatta det och orkar ta hand om dem så är det ju hus som inte går att få för pengar i dag. Allt är väldigt rejält byggt.

Den detalj som var tungan på vågen för att de absolut ville ha just det här huset var fönstren.
– De har gammalt, handgjort ”rinnande” glas, säger Doreen och pekar mot vintersolen som strilar in genom det ojämna glaset. Det är ett oslagbart ljus, man blir så otroligt lycklig!

På deras lilla gata, berättar Doreen, är alla husen från samma tidsperiod och de flesta familjerna som bor här har gjort så i flera generationer.
– Det som också är fint med lite äldre hus är att trädgårdarna är uppväxta och har gamla fina träd.
Att trädgården är viktig för Doreen är uppenbart, det vet man inte minst om man har läst hennes senaste bok Doreens trädgård och kök.
– Vi odlar massor av tomater, chili, aubergine, zucchini, örter, kål och sallad. Vi är nästan självförsörjande, faktiskt även efter att växtsäsongen är slut eftersom vi syltar, syrar och saftar så mycket.

Nästa projekt i huset som Doreen vill ta itu med är hallen.
– Den är alldeles för liten, så vi funderar på att bygga ut en sådan där liten låda man hade på 20-talet. Lite som en punschveranda. Fast först måste vi nog äta knäckebröd i några år, ha ha.

Doreen och Henrik delar i stort sett inredningsfilosofi.
– Vi utgår inte ifrån vad som matchar, utan väljer saker som betyder något för oss. Vårt hem är som ett museum över våra liv och våra resor. Reser vi någonstans och hittar något vi gillar så tar vi med oss det hem, och då kommer det automatiskt att passa in, säger Doreen och fortsätter:
– Jag växte ju upp i Afrika och har därför massor av minnen därifrån, en värld mina barn ju inte känner till. Jag har helt andra referenser än vad de har och vill gärna visa dem lite av det som format mig. Nu när jag har ett helt hus får jag plats med så mycket mer och kan sätta upp den där ANC-affischen från Kapstaden och det där vackra impalahuvudet i trä …

Doreen är en fena på att fynda på loppmarknader och olika auktionssajter som Blocket och Lauritz.
– Den där (Doreen pekar på en 20-talspall) har jag exempelvis fyndat på Clignancourt, en jättestor loppmarknad i Paris. Jag tog den med mig hem som extrabagage på flyget. Lamporna ovanför matbordet är från en textilindustri i Budapest, och den där lampan är ett Blocket-fynd från en svensk grislada.

Doreen följer ibland med Henrik på hans jobbresor och passar då på att leta efter nya inredningsdetaljer till hemmet.
– Jag brukar fråga scenograferna Henrik jobbar med; de har alltid koll och skickar mig oftast till någon förortsmarknad där allt ligger huller om buller i travar och man får leta på egen hand. Det kräver en viss träning att se vad som är värt att ha, men man kan verkligen fynda!

Många saker Doreen fyndat har en egen historia, som den gamla arkivmöbeln i ek från Televerket.
– Det var en äldre herre som sålde den, han hade fått den från Televerket när han gick i pension men hade inte plats för den längre. När jag öppnade översta lådan hittade jag ett handskrivet brev där han gav mig instruktionerna om lönnfacket. Det är fortfarande bara han och jag som vet var det finns …

Köket är rummet där familjen spenderar mest tid, och man samlas ofta runt den stora köksön i putsad betong.
– Någon gör läxorna, en annan hackar något till middagen, och någon kanske bakar ut ett bröd.

Matlagning är något som engagerar hela familjen, en passion alla delar.
– Mat är vårt stora fokus i livet. Vi gör exempelvis väldigt mycket egen pasta; i går bjöd jag på min hemlagade ravioli. Även om jag är rätt duktig på att laga mat så är det Henrik som gör ”snyggmaten”, jag har inte samma tålamod. I förrgår gjorde han små supergoda dumplings som förrätt. Men i perioder när vi jobbar extra mycket kan det bli snabbmakaroner flera dagar på raken, så vi har ingen prestige när det gäller mat. Eller något annat för den delen.

Läs också:

Hemma hos Carolina Neurath: ”Jag gillar att skapa mysiga platser i hemmet”

Stjärnkrögaren öppnar sin Östermalmsvåning – titta in!

Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1402