Bildkälla: Greenhouse living
1. Orangeridrömmar nära inpå
Det är något helt förtrollande med naturhus, alltså hus som placerats inuti växthus. Öppna dörren och kliv ut bland åretruntblommande rosor, mandelträd, aprikos, fikon, vin och persika. Alla vi som inte har ett helt naturhus kan alltid leka med idén att bygga orangeri längs med husets fasad. Som en extra varmt välkomnande entré, kanske?
Bildkälla: Vansta trädgård
2. Platsbyggda varmbänkar
Njut av säsongens första primörer några veckor tidigare än alla andra, eller låt ömtåliga blomster sola sig mot väggen. Orangeriets stomme och bänkarnas öppningsbara fönsterlock är av cederträ.
Bildkälla: Ett hem
3. Flytta ut möblemanget
Ingen orangeriguide utan inspiration från Ilse Crawford-stylade hotell Ett hem. Maffiga bokhyllor och generösa soffor klarar sig väl i skyddet från minusgrader. Inred gärna med material och toner från naturen för att få mer utekänsla än ett till vardagsrum. Tänk läder, trä, sten, betong, lin och drivved.
Bildkälla: Vansta trädgård
4. Skirt färgad stomme
Färgsättning när den är genomtänkt skapar en känsla som är större än alla delar tillsammans. Det här engelska orangeriet i ljust, ljust oxidgrön mot röd tegelmur och naturens rika grönska får blicken att stanna extra länge.
Bildkälla: Classicum
5. Sommarmöblemang
Småblommiga textilier. Förra semesterns ommålade loppisfynd. Knarrande rotting. Glid i träskorna och ta med brickan med nybryggt kaffe och kakfat. Här i solens strålar är det sommar från mars till november.
Bildkälla: Glass house of Floreas
6. Lyft husets skönhet
Samma röda färg på orangeriets vackra trästomme som husets smäckra fönsterbågar, så ljuvligt. Att plocka upp husets detaljer i trädgårdens växthus, bodar och orangerier binder ihop trädgården på ett vilsamt vis.
Bildkälla: Jordens arkitekter
7. Utekök + långbord
Orangerier behöver inte rymma såjord och sticklingar. Under strålande sol eller tända stjärnor är det varma orangeriet perfekta platsen för middagsbjudningar som övergår till spontana fester. Med plats för ett rejält långbord och ett utekök vill gästerna (förhoppningsvis) aldrig gå hem.
Bildkälla: JV Arkitekter
8. Njut av en ny del av tomten
På den lilla ön Lavön, i ett karjat och väderbitet landskap, står det här nätta orangeriet på en del av tomten som inte använts tidigare. Tegelväggarna i bränt danskt tegel värms upp under dagen och glasväggarna ger lä mitt i naturen, även när havet utanför stormar.
Bildkälla: Sweden greenhouse
9. Upphöjd odling
Tomatplantor i långa rader. Ett vackert sätt att visa upp sina läckerheter är platsbyggda odlingsbänkar längs med orangeriets inre väggar. Slingrande krasse att nypa ner i salladerna, bifftomater, grillmiddagens salvia. Snygg växtfond, och smakfull.
Bildkälla: Bo bedre
10. Mönstrade golv
Vackert mönstrade klinker eller marktegel lagt i fina formationer för tankarna till Italiens och Frankrikes gamla orangerier. Ihop med smyckande detaljer som takkrona och marmorbord kan det inte bli härligare.
Bildkälla: Sweden greenhouse
11. Sprakande kamin
När sommarkvällarna blir allt svalare och hösten tar vid vill i alla fall duka upp afternoon tea i orangeriet. Lemon curd och scones till ljudet av en knastrande brasa gör höstdagarna mer än välkomna. I det gamla Italien var det braselden som höll citronträden vid liv inne i orangerierna när vinterkölden knäppte till. En kamin hör med andra ord orangeriet till.
12. Slumra i dagbädden
Smattrande regn mot rutor är söver underbart. Orangeriet är en perfekt plats för en tupplur när skuren drar in. Här har en bedårande gammal järnsäng fått nytt liv som dagbädd. Skira gardiner i taket gör bädden lika behaglig solgassande dagar.