1. Dröm, inspireras och skissa på idéer.
Det här är en härlig del i drömmen om att bygga ditt eget hus. Fundera över hur huset ska se ut, hur många rum, ett öppet kök, kanske altan? Rita sedan skisser. En arkitekt kan hjälpa dig här. /länk/ xxx Husbyggarpodden (Podcastlänk Kommer inför publicering januari)
Bygga hus själv – dyrt eller billigt? Gör smarta val när du planerar drömhuset.
2. Arkitektritat eller modulhus – vilken livsstil har du?
Vägarna fram till drömhuset är flera och möjligheterna många. Du kan välja allt från ett arkitektritat lösvirkeshus till ett färdigmonterat modulhus. Vad som passar dig bäst bestämmer du /länk/ Husbyggarskolan avsnitt ”Välja hus” i januari// , men beror ofta på din budget, hur mycket du vill bestämma utformningen och hur mycket tid du kan lägga på ditt husprojekt.
Under husbyggandet kommer du garanterat att springa på ord som du aldrig hört förut. Har du koll på avlyft, BBV och relaxering till exempel? Lugn! Här kan du lära dig Husbyggarspråket. Du kan också lyssna på Husbyggarpodden – de tar upp allt du behöver veta!
3. Vad kostar det att bygga hus?
Ja, det är en bra fråga. En mängd olika faktorer spelar in, så en ännu bättre fråga är kanske: Vad får huset kosta? Börja med att räkna fram hur mycket du själv har råd med, vad du kan lägga som kontantinsats och storleken på huslånet. Gör sedan en kalkyl på huset.
Ju mer du lär dig om att bygga eget hus, desto roligare kommer det att bli. Hoppa på Husbyggarskolan.
4. Vem bygger?
Nu har du nog blivit lite varm i byggkläderna. Då är det dags att kontakta byggföretag för en prisförfrågan. Nu har du förmodligen en uppfattning om vad ditt hus kommer att kosta, samla ihop så mycket information du kan och kontakta flera byggföretag. Ju tydligare du är, desto mer korrekt kan offerten bli.
5. Halvtid – dags för bygglov.
Innan första spadtaget måste du ansöka om bygglov. Det gör du hos byggnadsnämnden i din kommun. För att det ska gå så smidigt som möjligt kan du ta reda på vilka handlingar som ska lämnas in. Ta kontakt med kommunen för att få veta vad som gäller för just dig.
6. Försäkring först!
Ritning – check. Budget – check. Bygglov – check. Innan du börjar bygga behöver du rätt försäkring, som ett skyddsnät om något skulle gå fel. Det finns lagstadgade skyddsnät för byggtiden, som en färdigställandeförsäkring. Och frivilliga försäkringar /länk/ Husbyggarpodden avsnitt om försäkringar/ , som nybyggnadsförsäkring, som kan vara lika viktiga att ha.
7. Ta hjälp av proffs…
Det är du som är byggherre och ytterst ansvarig för husbygget. Men du behöver inte lösa alla problem själv. Ta hjälp av en konsult eller kommunen. Ditt försäkringsbolag har också många svar.
Att bygga hus kan kännas som ett svårt projekt, men kan också vara bland det roligaste du gör. Ta hjälp när du fastnar i luriga situationer och var väl förberedd. Husbyggarskolan från Gar-Bo är en utmärkt grund att stå på för ditt kommande husprojekt.