ABC-flickorna. Formgivare: Lisa Larsson. När: 1958. Ursprungsland: Sverige
Med svällande former sitter de eller ligger avslappnat försjunkna i sina böcker eller som Dora, stående i en tankfull, lite cool pose. Allt modellerat med humor och glimt i ögat. Märkligt nog gav de upphov till mycket debatt när de lanserades och somliga ansåg att skulpturerna avbildade kvinnor på ett ”sådant respektlöst sätt”.

Amalia, Beata, Charlotta, Dora och Emma.
– Vissa ansåg att mina runda abc-flickor var en nidbild av kvinnan, berättade Lisa Larson för Sköna hem här om året.
I reklamen kallades de för ”boksynta” och var tänkta som både bokstöd och prydnad, men flickorna visade sig vara så lätta att de gled av bokhyllorna. Det hindrade inte att de frodiga damerna blev omåttligt populära och de serietillverkade skulpturerna i brun lera, målade och delvis glaserade, tillverkades av Gustavsberg ända fram till 1973. Och Lisa Larson blev folkhemmets mest älskade keramiker.
Lisa Larsson blev folkhemmets mest älskade keramiker
Lisa Larson (född 1931) upptäcktes av Stig Lindberg i mitten av 50-talet, när hon gick på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Lindberg var konstnärlig ledare på Gustavsberg och hade i uppdrag att hitta nya talanger till fabriken. Lisa Larson erbjöds ett provår och hamnade i ”lekstugan”, där de yngsta formgivarna arbetade.
En dag fick Stig Lindberg syn på en liten lustig katt som Lisa Larson gjort. Hon uppmanades att göra fler vilket så småningom resulterade i en första svit med serietillverkade prydnadsföremål, Lilla zoo från 1955. De små, personligt utformade skulpturerna blev en framgång, och åren efter kom uppföljarna Stora zoo och abc flickorna. Sammanlagt blev det 26 år på porslinsfabriken. Hon är fortfarande aktiv på Keramikstudion Gustavsberg, som hon grundade 1992, och hennes serietillverkade keramik är högst begärliga objekt.
Det här är Lisa Larssons figurer värda
En enstaka figur av de kurviga ABC-flickorna kostar idag runt 1 000 kr, med kromtryckta klänningar kostar de ofta mellan 4 000 och 5 000 kr.