

Allt trä är gran – stora kvisthål kan vara snyggt och gran gulnar inte som furu


En vinter blev huset tillhåll för en flock mårdar – och blev så förstört att det var obeboeligt

D
et började på 70-talet när Katis föräldrar båtsemestrade på sjöarna kring Jyväskylä i mellersta Finland. Vilket magiskt landskap! De köpte en bit land och byggde sig en timmerstuga som var något vågad för tiden – i ett plan med nivå – sänkt vardagsrum (precis som Katis hus i dag). Familjen tillbringade tjugo somrar i stugan tills den en vinter blev tillhåll för en flock mårdar.
– Huset blev så förstört att det var obeboeligt.
Efter några decenniers fortsatt förfall fick jag och maken idén att riva stugan och bygga en ny, och dit skulle vi överföra alla bra lösningar, uppdaterade till 2000-tal. Det nya huset skulle vara vinterbonat och bekvämt mitt i smällkalla vintern. I arkitekten Pekka Mäkis uppdrag ingick också att bjuda in naturen (fast kanske inte just mårdar). Linjerna och planlösningen är ungefär som det ursprungliga husets: sovrummen ligger på rad längs ena långsidan och avskiljs med skjutdörrar. Till nymodigheterna hör badrum, två wc och en lång fönstervägg.
– Vi installerade jordvärme och solpaneler för uppvärmning av vattnet, och i sovrummet har vi både golvvärme och eget badrum. Men bastar gör vi fortfarande i den gamla rökbastun vid sjön.
Kati har själv utformat interiören enligt ledorden kvalitet och hållbarhet, så allt trä är gran – stora kvisthål kan vara snyggt och gran gulnar inte som furu. Golvplanken är extrabreda och borstade av österbottniske snickaren Dan Vickström, så att granådringen framhävs.
– Jag älskar att känna granstrukturen under fötterna, och så tycker jag att det är otroligt snyggt. ”Less is more” stämmer verkligen in på oss, här behövs ingenting extra, här ska livet vara så basic som möjligt. Men ytorna är trämjuka, vårt hem i Helsingfors har en hårdare, mer avskalad stil. Mycket betong. Fast allt är inte gran. På golvet i köket och badrummet ligger vit Lappisskiffer/ Lapplandskvartsit, vilket maken också murat öppna spisen med. Inredningsmässigt är Kati Hienonen patriot, varför gå över sjön efter vatten? Möblemanget består nästan bara av finska klassiker, som Alvar Aaltos 66-stolar, Ilkka Suppanens sidobord för Woodnotes eller Teemu Järvis täljda träfåglar (på soffbordet). Med från den gamla stugan är Ikeastolarna Stuns, designade 1972 av Johan Huldt, det platta paketets fader, och Jan Dranger. Sverige kan också.
– Finska designers är fenomenala på att förena funktion med estetik och sensualitet. Efter att i många år ha analyserat designtrender har jag nu själv provat på att designa – jag vet ju vad som efterfrågas så det kom naturligt. Just nu testar vi min linje Bonden-kuddar i filtad ull. Den finska naturen är en oändlig källa att ösa ur när det kommer till snygga, ekologiskt intressanta material.

Av: Jonna Kivilahti
Foto: Krista Keltanen