Ateljén är ett drömhus för mina projekt
Ateljén ritades av arkitekt Walter Druml, som även ritade Helenas bostadshus.
Ateljén har ett välutrustat kök. Köksstommar från Ikea. Lampor från By Rydéns. Den putsade väggen har samma ruffa känsla som betongskivan i köket. Gott om förvaring i Ikeaskåp från barnavdelningen.
Här i ateljén kan Helena duka för många. Stolarna är köpta på Blocket, och Öglanstolarna har målats om med Chalk paint i en mörkgrå nyans. Handgjord keramik från Lotta Nilsson och linneduk från Axlings linne. Ljusstaken är bearbetad för hand i sandsten och föreställer Nelson Mandela, Love warriors. Krukan, Mig design. Vintagematta, Carpet vista.
Både väggar och badrumsmöbel är putsade. Spegeln går ändå upp i tak och skapar rymd och ljus. Handfat från Ikea, blandare, Tapwell. Lampa från Mångfaldens hus. Tvål, Terrible twins.
Gamla skoläster har gjorts om till handukshängare, från Trademark living. Linnehanddukar från Axlings linne.
Annonsen laddas.
Vintageskåp i badrummet.
Kontoret ligger mitt i ateljén, med väggar av råspont och golv i betong. Skrivbordet är ett secondhandfynd. Armeringsnät som anslagstavla. Urna från Annuzza och fotopring från Fotografiska. Bordslampan Trash me i återvunnet papper, & Tradition. Stol från Mig design.
Klädställningen i hallen har Helena gjort av rörkopplingar i koppar och rundstav. Ommålat rullbord och ovanpå står en vintagekruka från Annuzza. Svartvitt print från Tove Frank. Förvaringsskåpen har byggts ihop av Ikeaskåp från barnavdelningen och når 3,5 meter upp i tak. Här förvarar Helena stylingrekvisita och pysselmaterial till sina projekt.
Det coola soffbordet i vardagsrumsdelen är en lastvagn som Helena hottat upp med vitt kakel. Tavlan har Helena målat. Ärvd soffa. Golvkudde och glaskupa från In the mood. Ljusstake i form av staty från Crème de la crème. Svart lampa av Bernard Schottlander från Smak design.
Annonsen laddas.
Vem skulle inte vilja ha ett extra litet hus på tomten? Som rymmer hela familjens önskningar? Helena Nord, som är fotograf, DIY-inspiratör och bloggare, och hennes man Kent gjorde slag i saken.
– Han önskade sig ett garage och en bastu, och jag ville ha en ateljé där jag kan jobba och fotografera. Det blev ett drömhus för oss båda två.
Helena och hennes familj bor i en ombyggd sommarstuga söder om Stockholm. De anlitade arkitekt Walter Druml för om- och utbyggnaden så att den lilla stugan blev större och fick en andra våning. Efter något år bad de samma arkitekt skissa på en ateljébyggnad i samma stil. Våren 2015 stod huset, på cirka 50 kvadrat plus garage, klart. Här ryms nu en ateljé med hall, badrum, bastu och kök.
– En tanke vi hade var också att våra söner ska kunna flytta ut hit den dag de vill bo i något eget. Det var därför vi satsade på att sätta in ett kök så att det så småningom kan fungera som generationsboende. Tiden går fort!
Så hur blev det då?
– Hur bra som helst! Ateljén används hela tiden och mer än jag trodde faktiskt. På dagarna jobbar jag här, det är mitt kontor och min studio. På kvällarna hänger hela familjen här, vi umgås, spelar pingis och biljard med pojkarna. På helgerna bastar vi och så har vi haft flera spontana fester här. Man tar det som det är, plockar fram en gitarr och umgås.
En stor fördel med att ha ett extra hus är att det är så lätt att bjuda hem gäster. Utrymmet står alltid klart, det krävs ingen storstädning för att ställa allt i ordning innan gästerna kommer.
Inredningen är ljus och enkel med en färgskala i vitt och grått.
– Jag har insett med tiden att jag tröttnar fort. Här ville jag hålla det rent, utan för mycket intryck, så att inredningen kommer att hålla i längden.
Ett material som sätter tonen är betongen i golvet och kökets bänkskivor, och de gråputsade väggarna.
– Sedan har jag gjort som man alltid gör – tagit en del saker jag ärvt och hittat på loppis, och blandat med nytt.
I ateljén arbetar Helena med sina olika projekt. Det är blandade stora och små idéer att göra själv, många av projekten letar sig in på hennes blogg.
– Min största drivkraft är att visa gör-det-själv-projekt som alla kan genomföra och väcka lusten att våga göra något med händerna. Och jag vill inspirera mina bloggläsare att våga bygga, att inte vara rädda för skruvdragaren.
En sak som Helena och hennes man har tänkt mycket på är ljussättningen. Ateljéns ljus kan anpassas efter olika aktiviteter och behov.
– Vi satsade medvetet på att ha många armaturer och ljuskällor med dimrar. Då är det lätt att skapa olika atmosfär. Att dimra ner och tända många levande ljus blir alltid stämningsfullt och trevligt till fest.
Av: Helena Nord Foto: Sara Medina Lind Text: Monika Stålberg