
H
är har vi samlat härlig bildinspiration på våra höstfavoriter bland blommor och växter och samlat ett gäng smarta tips som gör det lättare att lyckas med din höstplantering i kruka utomhus eller i din balkongodling. Få koll på hur du skapar volym och höjd i ditt arrangemang, vilka höstblommor som skapar blickfång och vilka höstväxter du ska använda för att skapa harmoni i din höstplantering.
Tips på tåliga höstblommor och höstväxter som kan planteras utomhus – i kruka eller balkongodling
Det finns ett par växter som passar riktigt bra att plantera utomhus under kyligare temperaturer – en del av dem blir till och med extra vackra ju kallare det blir! Fokusera framförallt på bladen – när det gäller höstväxter är det dem vi kommer se.
Alunrot
Alunrotens vackra blad finns i rött, grönt och orange och flera sorter har även vackert marmorerade blad. Alunroten passar extra bra att plantera utomhus under hösten – bladen får nämligen en intensivare färg när temperaturen sjunker!
Murgröna
Lätt att placera så att de långa rankorna döljer jorden på ett vackert sätt. Andra tåliga, hängande växter är silvernjurvinda, revsuga och penningblad.
Prydnadsgräs
Med sin volym och höjd adderar det vackra prydnadsgräset lite rörelse till planteringen. Under hösten får många grässorter dessutom vackra vippor och ax som blir extra vackra när de täcks av frost och snö.
Prydnadskål
Tålig växt som kan klara sig långt in på vintern. Finns i massor av färger och gör den sig lika bra ensam som i ett större arrangemang.
Källa: Blomsterfrämjandet
Läs också: Så sköter du din hortensia – både inne i kruka och rabatt
Tips på höstblommor till balkongen – de här ska du satsa på i din balkongodling
Vissa blommande växter tål kyla väl och håller sig fina även efter den första frosten. Här är några favoriter!
Aster
Fina små blommor som finns i färgerna blå, lila och rosa.
Blåblomma
Klarblå blommor vars blad skiftar i rött när det blir kallare ute.
Cyklamen
Cyklamen håller sig faktiskt bättre utomhus än inomhus. Blommorna finns i flera olika rosa nyanser och i vitt.
Hortensia
Hortensian tar plats med sina stora blommor och passar bra om du vill få till lite volym på planteringen. Finns i blått, rosa, rött och vitt!
Krysantemum
Krysantemum finns i massor av starka färger och passar fint in i en eldig höstplantering.
Kärleksört
Tålig blomma som finns i många olika rosa nyanser. Kan planteras ut i trädgården.
Silvergirland
Vill du få in ett lugnt element i din plantering, satsa på en växt med silverfärgade blad. Genom att blanda upp starkare färger med silvertoner upplevs planteringen mindre rörig. Fler exempel på silverfärgade växter som klarar sig bra på hösten är silvernjurvinda, rabatteternell och grå helgonört.
Läs också: 15 små växthus för dig som vill odla på balkong, altan eller uteplats
Så lyckas du med plantering i kruka utomhus och balkongodling
- Först och främst: införskaffa ett bra, större planteringskärl. Med mer plats för jord får rötterna tillräckligt utrymme och kommer inte torka ut så lätt. En balkonglåda ska vara ungefär 20 cm bred och 20 cm hög, en kruka ca 40 liter.
- Rensa bort överblommade växter innan du planterar nytt. Glöm inte rötterna!
- Ju svalare väder desto mindre vattning behövs. Känn efter hur jorden känns. Se till att det finns hål i botten på planteringskärlet.
- Välj växter med blommor som redan slagit ut lite grann, de håller sig nämligen längre i svalare temperatur. Alltför knoppiga växter kan ha svårt att slå ut på hösten.
Källa: Blomsterfrämjandet
Läs också: 8 fina planteringsbord (favoriten har Clas Ohlson)
Att tänka på när du planera utomhusplanteringen
- Norra Svealand och Norrland: Bor du här ska du passa på att plantera dina perenner senast i september.
- Norra Götaland och Södra Svealand: Bor du här däremot kan du vänta till oktober.
- Södra Götaland: Bor du här? Ja då kan du faktiskt vänta ända till november!
Psst! Plantera för en vacker vår redan i höst! När det gäller utomhusplantering måste man ofta ligga steget före. Våren kanske känns långt borta just nu men plötsligt är den här – du kommer tacka dig själv om du planterade för en vacker vår redan nu! Vårlökar behöver en lång period i jord för att hinna etablera sig och få en köldperiod för att kunna blomma till våren.
Källa: Allt om Trädgård