
S
kånskan hörs inte när hon pratar, men både Eva Halfwordson och maken Anders växte upp i Kristianstad och tillbringade barndomens somrar vid havet på Äspet i Åhus. Inte konstigt att det var till Äspet de drogs när de började leta efter ett sommarställe för cirka tjugo år sedan.


– Skånskan kommer tillbaka så fort jag sätter fötterna på skånsk mark! Det vimlade inte av hus till salu i Äspet men vi hittade ett litet rosamålat, barackliknande hus som var alldeles för litet för oss och våra tre barn. Men det låg fint i tallskogen vid havet och gick att måla om och bygga till.
– Det första vi gjorde var att måla stugan svart, för att anpassa oss till de andra husen i området. I en strandnära tallskog passar det inte riktigt med ett rosa hus, villagräsmatta och rododendronbuskar. För tjugo år sedan följde de flesta sådana oskrivna regler, i dag bygger folk tyvärr lite hur som helst. Stugan var som sagt liten, så taket höjdes och belades med svart, bågformad shingel. En sovflygel med tre rum och separata ingångar byggdes till barnen, och senare en mindre köksflygel med pardörrar ut mot trädäcket. I samband med takhöjningen kläddes innertaken med rå, vitlaserad panel – samma panel som klär väggen i köket.

Med enkelglas hör man fåglarnas kvitter och vågornas brus. Det känns som att sitta ute i naturen, men utan myggorna!

Brädgolven som redan fanns var det inget fel på och till Evas glädje var den svarta braskaminen i vardagsrummet förvånansvärt snygg.
– Inredningen har vi hållit anspråkslös och sommarlätt, det får inte kännas stelt och tråkigt i en sommarstuga. Därför valde vi till exempel att mixa Wegners Ystolar i vitt, blått och grått. Vår dotter Josefine är designer och har butiken Betonggruvan i Stockholm, så av naturliga skäl har vi en hel del saker därifrån. Av lika naturliga skäl kommer det senaste nytillskottet – det gröna växthuset – från Evas företag Sweden green house.

Det första vi gjorde var att måla huset svart, i en tallskog passar det inte med ett rosa hus och villagräsmatta.

Till vardags bor Eva och Anders i en äldre villa i Storängen i Nacka strax utanför Stockholm. Det var där Eva byggde sitt första växthus, ett vitt, för ett tjugotal år sedan, som hon ritat med inspiration från växthusen i Rosendals trädgård på Djurgården. ”I en gammal trädgård kan man inte bygga vilket växthus som helst.” Evas första växthus knoppade av sig i fler, och växte till Sweden green house.

Äspet fick vänta på sitt växthus, men för fyra år sedan stod det där – 24 kvm stort och grönmålat för att smälta in i tallskogen.
– Det har bara enkelglas så att man hör fåglarnas kvitter och vågornas brus. Vitsen är att det känns som att sitta ute i naturen men man slipper myggorna!

Är du nöjd nu eller har du något nytt på gång?
– Jag har alltid nya projekt, men maken vill att vi ska bli färdiga. Och han har nog rätt i att det är lättare att koppla av på ett lantställe som är färdigbyggt. Jag tycker nästan att Äspet är finast när det inte är säsong, men det är främst på sommaren som hela familjen samlas. Våra döttrar Lotta och Josefine är här ganska mycket, men vår son Kasper lär vi inte se i sommar eftersom han cyklar jorden runt.
Inredningsanalys: Växthuslycka!
Sommaren är kort, som det heter i den populära låten. Ett växthus är ett oslagbart sätt att förlänga både sommarsäsongen och fritidshuset.
1. Nära, men inte på

Att bygga ett växthus nära sommarhuset gör att man får betydligt större yta att umgås på under sommarhalvåret, förutsatt att växthuset är stort nog. De två byggnaderna skiljs här endast åt av ett trädäck. Här är också planerat för umgänge med platsbyggd soffa och ett matbord, för varma sommarkvällar.
2. Inte bara odla

Självklart är växthuset rätta platsen för odling, men också bästa stället för umgänge runt matbordet när det regnar eller är lite för kyligt att sitta ute. En platsbyggd soffa och några rottingfåtöljer runt en kamin gör sommarstugans härligaste umgängesrum komplett.
Ur Sköna hem nr 9 2019, prenumerera på Sköna hem.