
Peder Isacson är Skandinavienchef för anrika internationella auktionshuset Sotheby’s, och hemma i vindsvåningen i Stockholm lever han som han lär; där är det späckat med samtida konst. Men här, vid Peders semesterviste på Orust, finns inte plats för så mycket konst på väggarna. Huset verkar bestå lika mycket av glas som av trä. Genom de stora fönstren och genomsiktliga skjutdörrarna kan man njuta i fulla drag av västkustens natursköna skiftningar och skärgårdens prakt.
–Dörrarna är viktiga också för att man ska kunna öppna upp, säger Peder.
–När det blir varmt blir det väldigt varmt bakom glasen. Jag vill inte ha gardiner, men jag hittade ett företag i Uppsala som tillverkar väldigt tunna gardiner till lastbilar och traktorer. När man drar ner ser man ut, men inte in. I och med utsikten drar jag bara ner när det är jättevarmt. Den är halva grejen här – jag tycker det är så vackert!

Peders farfar köpte tomten för 2000 kronor just efter andra världskriget, av en bonde som tyckte att den bara var stenig



Inklämd mellan klipporna går den diskreta trappan ned till badbryggan, för dopp när som helst
Nedanför glittrar vattnet mellan kobbarna. Det här är hans fristad, reservat och heliga tillflyktsort… och inte minst barndom och numera även döttrarna Sigrids och Alexandras uppväxt. Allt enligt en framfantiserad ritning i Peders huvud.
LÄS OCKSÅ: Se arkitektens designparadis (på en klippa fyrtio meter över havet!)
–Vi började bygga det 2007, med en lokal snickare från grannön som är jätteduktig, och lokal arkitekt som bor tio minuter ditåt (Peder pekar förbi den röda Bumlinglampan mot fjärden). De kan det här! Peders farfar köpte tomten för 2000 kronor just efter andra världskriget, av en bonde som tyckte att det bara var stenigt och klippigt. Först bodde farföräldrarna i en pytteliten gäststuga, fram till mitten av 70-talet när ett prefabricerat hus slogs upp på berget. I vuxen ålder tog Peder över båthuset som med tiden skulle bli denna salta sommardröm.

– Jag gick runt i sex år och planerade, minns han och stegar runt för att riktigt visa det fysiska engagemanget i projektet.
– Men sedan byggde jag huset! Det är något av det roligaste jag gjort i mitt liv, att se hur det växte fram och att det passar med naturen. Sammanlagt 120 kvadratmeter – tre sovrum, barnens rum med mysigt loft, kök och vardagsrum i öppen planlösning, allt i mestadels vit eller omålad furu, som golvens breda, mjuka plankor.
LÄS OCKSÅ: Så blev inredarens uteplats på 40 kvadrat till en färgstark oas i city
– Det är nästan så att man inte vill ha mattor, för golvet är så skönt att gå på.
Jag har aldrig fixat eller såpat, det får vara så här, förklarar Peder. Mycket av hela grejen inomhus är svenska konstnären Emanuel Röhss prickigt abstrakta verk som han måttat och målat på plats i vardagsrummet. Vanligtvis baserad i Los Angeles arbetar Röhss utifrån foton, plockar ut de starkaste pixlarna, spänner upp duken och går loss med avancerad brandspruta. Peder har även en Röhss-skapelse i stockholmslägenheten. Där, liksom här på Orust, är inredningen mest en fond mot konsten, men helt betydelselösa är ändå inte möblerna.

– Jag försöker ha rena, bra material, inga konstigheter. Det är mest gamla grejer hemifrån, Dux Avanti-grejer, Ikeasoffa, det får inte vara för fancy, det här är landet! Peder pekar ut stranden, båthusen och bryggorna, och det visar sig att hans bror, syster och far bor på glada språngavstånd.
–Vi har hela udden, faktiskt, säger han.

–Framför allt tycker jag om tystnaden här. Att vara här får mig att slappna av. Jag gillar det off-season också, det är väldigt härligt att vara här i februari eller november, när det blåser. På jularna är det jättemysigt. När du bor i stan är det konstant ljud omkring dig, så det är så skönt att få tystnad. Att njuta av den.
