
M
ålmedveten som få och med näsa för marknadsföring och mode gav sig Caroline Roth
tidigt ut i världen. Som 22-åring fick hon jobb på reklambyrån TBWA i Paris, sedan på Lancôme, och när hon var runt 30 flyttade hon till New York för att börja jobba med Ralph Laurens globala marknadsföring. Då hade hon strax innan det träffat sin svensk-fransk-amerikanske make Stephan på bästa vännernas bröllop.
– Att jobba i de miljöerna med utsökt inredning, Mingvaser, stora palmer, utsmyckade trappor, boaserade väggar, mitt på Manhattan, ja, det väckte något inom mig. Så ville jag också bo.



– För mig går mode och inredning hand i hand, det handlar om hur man vill uttrycka sig oavsett om det gäller hur man klär sig, eller på det sätt man bor.
När familjen slog sig ner i Sverige för fem år sedan – med en son som nu är tio år och en dotter på åtta – bodde de först några år i lägenhet på Östermalm i Stockholm. När den kändes för trång sålde de, och var plötsligt bostadslösa. Caroline ville ha hus, men för Stephan som vuxit upp mitt i Paris var det här med egen villa något ganska konstigt. Av en slump och ett ödets spratt blev 20-talshuset i Djursholm deras.
För mig går mode och inredning hand i hand,
det handlar om hur man vill uttrycka sig
– Jag fick ett sms från en mäklare där det stod ”vad känner ni för det vita 20-talshuset”? Det var menat till någon annan, men jag blev intresserad, mäklaren skickade några bilder och vi tog huset osett! Nästa dag drabbades Stockholm av totalt snökaos, vi trotsade det, tog oss ut till Djursholm och skrev på pappren. Det var meningen att vi skulle ha det!



Sedan väntade totalrenovering i ett halvår, och under tiden fick de kampera ihop med Carolines föräldrar.
– Ja, det var ju väldigt skönt när huset väl var klart, en lättnad för alla, säger Caroline med ett stort skratt.
Hon skrattar ofta och mycket, är full av energi, och mycket bestämd och säker på hur hon vill ha saker och ting. Maken Stephan får bara hänga med i svängarna, han kanske inte skulle ha valt den där påfågeln till exempel …
– Påfågeln är min käraste ägodel, utan tvivel. Jag såg ett reportage om Tom Ford i Vanity Fair för ett gäng år sedan, då hade han just en påfågel hemma. Jag kände starkt att det måste jag också ha.




För några år sedan kunde hon ropa in en på Tradera, och hon är noga med att påpeka att den är antik och inte rödlistad. Nu har påfågeln fått sätta stilen i vardagsrummet. Den är navet!
– Naturen är ju fantastisk på det sättet, färgpaletten på påfågelns stjärt med turkost, grönt och blått har blivit mina accentfärger. Och har man en påfågel hemma, ja, då kan man ta i, med palmer, blanka väggar, marmorgolv och tjocka sammetsgardiner.
Renoveringen gick ut på att återställa 20-talskänslan i huset. Här kastas man tillbaka till ”the roaring twenties”, till tiden för The great Gatsby. En amerikansk estetik men med inslag av både art déco och art nouveau.
– Jag skulle ändå säga att min bas är kolonialstilen, jag gillar det svartvitt grafiska, växtlighet och möbler från den tiden.




Ett återkommande motiv i hemmet är meanderornament, ”greek key”, som Caroline älskar och som återfinns både i mattor och som detalj på balkongräcken.
Det är ett glatt och varmt hus, det känns att folk som bor här mår bra. Det är också ett öppet och mycket socialt hem.
– Det här ska vara ett hus för entertainment, ett happy home. Vi fyller huset med folk så ofta vi kan. Det är verkligen bra energi när ens vänner tar av sig skorna, lägger sig på soffan och kopplar av, då vet jag att jag lyckats, säger Caroline.
Hon är galet noga med detaljerna, vet precis hur hon vill ha det, och väljer omsorgsfullt ner till minsta nubb eller läderband. Och hon ser i bilder och ritar upp hur hon har tänkt sig. Det mesta av möbler, mattor, garderober, trappa och köksinredning har hon ritat själv. För något år sedan lämnade hon sin senaste anställning som global marknadschef på Gant, i våras startade hon egen firma, Indochine deco, där hon skapar inredningar och designar möbler.





– Jag surfar runt som en galning på Pinterest, men hittar jag inte det jag vill ha så ritar jag det, jag har ett superbra samarbete med en finsnickare.
Hallen är i en klass för sig, med enorm takhöjd, en nybyggd trappa med vackert snidat balustradräcke och en hund i brons på det svartvita marmorgolvet. Inspiration fick hon från Ritz-Carltons lobby i Budapest. Hon är överhuvudtaget svag för just hotell, och plockar gärna med sig inspiration därifrån.
Hallens fem meter långa svarta garderobsvägg med guldkryss fick hon inspiration till av en vikvägg på Ralph Laurens kontor. En sittdel inbyggd i den har en dyna klädd i svartvitt tyg från just Ralph Lauren, och tittar man noga efter ser man att den blå passpoalen matchar Mingvaserna på bordet.
Mingvaserna är förresten en historia i sig. Caroline samlar på kinesiskt porslin sedan länge, men just dessa hittade hon i New York i en liten butik i Chinatown.
– De var så stora att jag fick frakta hem dem i barnvagnen. Jag gav ungefär 100 dollar styck. Nu har jag fått dem värderade och kan säga att det var en bra affär!
Valvet mot matsalen är pianolackat med mjukt, rundade hörn, former som tilltalar Caroline.
Viktiga inspiratörer för henne är förstås Ralph Lauren, men också modedesignern Tori Burch, arkitekten David Collins och inredningsgurun Kelly Wearstler.
– Hos dem finns inget ängsligt eller trendigt. Ralph Lauren är klassiskt tidlöst, de andra helt ”bananas” när det gäller inredning, så coolt och inspirerande!
– Jag vill att mitt hem ska växa över tid, man ska bli överraskad och lägga märke till min omsorg om detaljerna allteftersom.
Av: ANN-SOFIE EJDELUND
Text: CECILIA VON MENTZER
Foto: ANNE NYBLAEUS
Ur Sköna hem nr 2, 2019
Läs mer:
Årets vackraste hem: Ombonat, blomster och färg i stilsäkra drömnästet
Villan har renoverats med återskapad romantik & ljuvliga badrum, titta in!
Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!