
M
irror, mirror on the wall, who’s the champion of them all. Texten är blästrad på en spegel som hänger mitt emot Sarah Sjöströms säng – det första hon ser när hon vaknar.
De djuphavsgröna, mörkblå och mörkgrå väggarna i lägenheten är fulla av simbilder på Sarah in action. Ingen falsk blygsamhet här.
Sarah delar den nyinredda trean på Södermalm i Stockholm med pojkvännen Johan de Jong Skierus, jurist och fäktningsinstruktör. Men hemmet är skräddarsytt åt Sarah – att vara som en laddstation, ett ombonat näste, ett mysbo.


– Jag älskar varje minut jag får vara här. Under 2018 har jag bara varit hemma två veckor i sträck, och det tar nästan två veckor för mig att landa.
Sarah är klädd i mjuka guldpaljett-byxor och ”nylandad” efter att ha simmat hem Världscupen för andra året i rad.
1,4 miljoner kronor rikare, men med 78 lopp på 21 tävlingsdagar i sju länder i kroppen. Dessförinnan tog hon fyra guld på EM i Glasgow. Hon skulle ha simmat kortbane-VM i Kina också, men tackade nej för att få en längre tävlingsfri period.
Nu ska hon först åka på shoppingweekend till London med mamma Jenny, och efter det till favoritresmålet Sydafrika. Men just i dag har hon simmat på morgonen och tar ett nytt pass i eftermiddag.
Hade jag varit fotbollsspelare i stället, och presterat på min nivå, hade jag varit miljardär
– När jag är ledig tränar jag lite som jag känner för, mest för att må bra, jag har aldrig mer än två tre helt simfria dagar.
En normal träningsdag har hon två simpass och ett pass styrketräning. Första passet börjar 07 på morgonen. Det är då hon kliver ner på den tjocka heltäckningsmattan i det helt mörkgröna sovrummet (inklusive taket) och vidare ut i vardagsrummet förbi neonskylten Take a chill pill.
Hemligheten är att hitta den perfekta balansen mellan ”ge allt” och ”varva ner”.



Sarah och Johan har varit ett par sedan nyårsafton 2011. I flera år trängdes de i Johans etta i Bromma, men i slutet av 2015 köpte Sarah den här 1960-talstrean. 81 kvm, 2,70 i takhöjd, vita väggar. Läget var toppen, runt hörnet från Hornsgatan och med utsikt från femte våningen över Riddarfjärden och Stadshuset. Men något chill pill var det inte.
– Det fanns två walk-in-garderober! En i sovrummet och en i hallen, det avgjorde saken för mig. Jag tänkte inte på att lägenheten var vit och opersonlig, alla jag kände hade det vitt hemma. Men här var väldig tomt i början. Det enda vi hade med oss från Johans etta var en säng. Där satt vi och visste inte i vilken ände vi skulle börja. Jag visste inte ens vad jag hade för inredningsstil, bara att jag ville ha det mysigt.
Sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 närmade sig, och var det något Sarah inte behövde så var det inredningsbekymmer. Det enda raka var att ta hjälp av ett proffs. En kompis tipsade om inredningsarkitekten Jannika Hernelius. Jannika kom, såg, lyssnade och började skissa på ett ganska djärvt förvandlingsprojekt. Här behövdes starka, mörka färger och tjocka, mjuka mattor – motsatsen till simhallarnas kalla, hårda kakel.



Johan tände genast på Jannikas färgpalett: mörkblått, mörkgrönt och mörkgrått.
– Jag tyckte om färgerna, men hade svårt att se slutresultatet framför mig. Jag trodde att det skulle kännas mörkt, men det blev helt otroligt fint, och ljust.
– Det kostar förstås att ta inredningshjälp. I början var jag snål mot mig själv och tänkte att vi skulle köpa begagnade möbler eller åka till Ikea. Men så tänkte jag att jag faktiskt hade råd att köpa det jag ville ha. Numera tjänar jag riktigt mycket pengar och det är roligt, jag har exempelvis kunnat köpa lägenheter till min bror och syster. Men hade jag varit fotbollsspelare i stället, och presterat på min nivå, hade jag varit miljardär!
Jag älskar varje minut
jag får vara hemma
Sarah tog sitt första EM-guld i 100 meter fjärilsim som 14-åring. Sedan dess har hon fått ihop 31 guld, 20 silver och 5 brons – och nu talar vi medaljer av OS-, VM- och EM-valör.
Hon har fyra världsrekord på långbana (50-metersbassäng) i 50 och 100 meter fjäril, och 50 och 100 meter frisim. Hon har fått folkets pris, Jerringpriset, två gånger, Bragdguldet två gånger och 2017 utsågs hon till Europas främsta idrottare – den snygga pokalen står framme i sovrumsfönstret, annars har hon de flesta undanstoppade.


Sarahs hemmahall är Sveriges nationalarena Eriksdalsbadet på Söder. Men långa perioder tränar hon i turkiska Belek, där hennes internationella simklubb har en proffsbassäng för elitsimmare.
– På Eriksdalsbadet har vi bara några banor reserverade i 50-metersbassängen, och där hoppar motionssimmare ner ibland. Lite märkligt kan tyckas, med tanke på hur stora förväntningarna är på oss elitsimmare. Närmast väntar VM i Sydkorea i sommar, och 2020 är det OS i Tokyo. Det blir mitt fjärde OS.
Hur länge orkar du det här tempot?
– Tio år till, kanske. Min karriär har redan varit lång, längre än de flestas, men det har varit otroligt kul. Jag kan inte tänka mig ett lyxigare jobb än att vara elitidrottare, och få tävla, träna, resa och få vänner runtom i världen.
Och om det inte skulle gå bra längre?
– Under 2018 slog jag inte ett enda personligt rekord! Och i Världscupen blev det några silver- och bronsplaceringar. Det var kul att testa, fast jag blev lite sur och gav mig själv en örfil. Jag har höga krav på mig själv, men det är svårt att vinna varje lopp.
Vilken vinnarskalle du måste ha!
– Det blir man när man växer upp som mellanbarn. Jag har en storebror som är 27, en lillasyster på 23 och en sladdbror på 11. Mamma fick min bror när hon var 18 och mig när hon var 20, hon var bara 16 när hon träffade pappa. Våra föräldrar har gjort allt för oss barn, vi har varit extremt bortskämda, så att flytta hemifrån var en liten utmaning.

Brukar Johan följa med på tävlingar?
– Han var med på OS i Brasilien, men annars har han sitt eget liv här hemma. Johan visste när vi blev ihop att simningen skulle komma först. Han har inget emot att jag åker iväg, tvärtom är han alltid otroligt stöttande.
Blir han en bra pappa?
– Om Johan och jag hade barn skulle jag lugnt kunna åka iväg i flera veckor utan att oroa mig. Det är en fin man jag har hittat, det finns nog inte många som han i världen.
– Föda barn är inget hinder. Flera elitsimmare har tagit ett break för barnafödande och sedan gjort comeback, bland annat mina konkurrenter på 100 meter fjäril, danska Jeanette Ottesen och amerikanska Dana Vollmer. Inför OS i Rio hade mina landslagskolleger Ida Marko-Varga och Therese Alshammar med sig sina barn på träningslägret. Hur mysigt som helst! Det vore kul att se om jag kan komma i form igen efter en graviditet. Inte just nu, men längre fram.

Tills vidare nöjer du dig med apor.
– Jag älskar apor! Det berättade jag för Jannika Hernelius och hon hittade jättefina apsaker till lägenheten. Viss inredning har vi valt tillsammans, men det mesta mejlade hon förslag på, och jag sa ja. Hon fattade snabbare än jag själv vad jag ville ha.
Så skapade Jannika Sarah Sjöströms hem

”Det vi hade att utgå ifrån var ett vitt 60-talskantigt skal och Sarah ville ha det mysigt. Det krävdes med andra ord ganska stora förändringar och mycket ”lära känna” kunden. Ska någons känsla översättas till en plats och sedermera ett hem, krävs en formel!”
FLÖDE
Om man ser bostaden som en resa, så är färger och speglar några av de bästa färdmedlen. Hos Sarah börjar resan med att mörkblå hallväggar och en platsbyggd soffmöbel gör sällskap runt hörnet in i vardagsrummet. Samtidigt reflekterar speglar in dagsljus i hallen från omkringliggande rum. En bit in i vardagsrummet byter väggarna färg till ”Sarahgrön”, kulören skapades för Sarah och finns att beställa hos Teknos. Den gröna resan fortsätter in i sovrummet, fast i en gråare nyans, och här är även taket målat. Färger och material inspirerades genomgående av natur och organiska former. Väggarna skulle kännas tryggt omslutande, som att befinna sig under vatten eller i tät skog.
KONTRASTER
För att skapa stora effekter jobbade vi i stora drag och med starka konstraster. Ljusa färger mot mörka, och matta material mot blanka. Rummen mot gatan är mörka med vita och metalliska ytor som kontrast, och de mot gården är vita och grå, med mörkblå och gröna kontraster hämtade från rummen intill. Köket doppades helt i vitt, som kontrast till mörkblå väggar och fåtöljer.
DIALOG
Rummen talar både för sig själva och med varandra. Ett exempel på dialog mellan rummen är att det ljusa träet i matbordet återkommer i Sarahs och Johans säng samt
i köksbordet. Och att benen på köksbordet i sin tur ”pratar” med formen på stolarna.
SARAH-SPECIALARE:
- Utöver soffmöbeln i hallen byggdes en fyra meter lång soffa med förvaring, utmed fönsterväggen i vardagsrummet. Soffan är lite upphöjd för att man ska kunna sitta vid fönstret och njuta av utsikten mot Riddarfjärden. I förvaringsdelen står Sarahs resväska ständigt redo, och där finns också en specialgjord utdragslåda till alla hennes medaljer.
- Sovrumspegeln med den kaxiga Mirror mirror-texten och de olympiska ringarna blästrade i nederkant, är en typisk Sarah-specialare. Liksom Ikeaskåpet i hallen där två S, för Sarah, blästrats in i profil i vitringlaset.
- Väggkonst utöver Sarahs fantastiska simbilder behövs inte. De flesta bilderna är tagna av Sarahs favoritfotograf Joel Marklund och printade på metall. I matsalen hänger en fin fäktningsbild på Johan, och i sovrummet söta bilder på Sarah och Johan tillsammans.
HÅLLBARHET
Platsbyggda lösningar bör göras så att även kommande ägare kan dra nytta av funktionen och så att det räcker med byte av färg eller tyg vid behov av förnyelse. Ritar och bygger man väl så blir det hållbart!
Arr: JANNIKA HERNELIUS
Text: GISELA FRIDÉN
Foto: PERNILLA HED
Ur Sköna hem nr 2 2019
Läs mer:
Alexandra Pascalidou öppnar dörren till sitt privata hem – kika in!
Titta in hemma hos sötsakernas kung Roy Fares!
Camilla Thulin: ”Ett klassiskt hem behöver man aldrig göra om”
Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem