
S
ammanlänkade hus med stadslägenheternas praktiska funktioner, men byggda i de lantliga villornas romantiskt klassiska stil. Ungefär så var ursprungstanken när arkitekten Jakob J:son Gate i början av 1900-talet ritade de engelska radhusen i området Hersby på Lidingö.
– På den tiden var det en lång flottbro över till Lidingö. Det var väldigt lantligt, vilket också var själva tanken med Gates hus. Här skulle man få en egen fruktträdgård och det egna husets alla fördelar – ett steg från en lägenhet men ändå inte en villa, säger Johan Sundberg, som är den arkitekt som anlitades när det var dags att totalrenovera det 300 kvadratmeter stora radhuset.


Familjen som köpte det hade bott länge i England och när det var dags att flytta hem igen var några av önskemålen inför omgörningen att återställa mesta möjliga till originalskick, skapa sociala rum för umgänge och välja de rätta, men inte nödvändigtvis exklusiva, materialen.
– Det första vi gör när vi sätter igång med ett sådant här projekt är att vi kontrollerar alla ritningar och den tekniska statusen på huset. En byggfirma, specialiserad på renovering och restaurering av äldre byggnader, gick igenom huset och plockade ner alla gamla material som inte höll måttet, tittade på alla originaldetaljer och på hur badrummen sett ut en gång i tiden. Successivt lärde vi känna huset och vad kunden ville ha. Familjen var väldigt delaktig i den kreativa processen.



Husets lantligt rustika, romantiska stil behölls och blandades upp med mer tidsenlig design och funktion. Familjerummet med en platsbyggd bokhylla, inklusive smarta arbetsplatser med infälld elektronik, och detaljer i Tärnsjöläder, fick en central roll i rumsplaneringen.
– Möblerna, tapeterna och många av materialen är sådant som familjen själva har valt. Jag och mina kolleger har fungerat mer som smakråd kring inredningen men hjälpt till mycket med själva upprustningen av huset – köket, badrummen, snickerierna och allt platsbyggt.



Ett av husets största bygga-om-utmaningar, var att återskapa på rätt sätt.
Att göra badrummet exakt likadant som det såg ut 1910, det går inte, menar Johan Sundberg.
– I dag badar vi inte alls på samma sätt. När man väljer stilinriktning gäller det att hitta rätt ton, det får inte bli för ultramodernt, men ändå så pass nytt att helheten inte låtsas vara gammaldags.





Det stora badrummet fick samma färger som originalet, men den grönmålade träpanel som tidigare täckt väggarna, sattes i taket i stället.
– I ett modernt badrum vill man ha kakel på väggarna. Detsamma med köket. Man lagar inte mat på samma sätt i dag. För hundra år sedan bestod inredningen av separata möbler, och arbetsbänkarna var väldigt låga. Det är ingen idé att låtsas att vi är på Skansen.



Med tre barn i familjen var det också viktigt att låta de små få ta plats. På andra våningen har tre barnrum med olika karaktärer inretts: Tjejernas rum har en dörr mellan sig och de delar garderob. Lillkillens rum har en mysig sängalkov och på väggarna sitter en rutig – lite engelsk – tapet. Alla barnrum har försetts med heltäckningsmattor.
Föräldrarnas sovrum ligger överst i huset, på tredje våningen. Där finns även ett litet badrum och den största klädkammaren.


Förutom att skapa rätt atmosfär har renoveringen av huset inneburit en stor dos byggnadsvård. Tusentals timmar har ägnats åt att ta bort alla material som inte kändes autentiska, samt att se till att fönstren var raka och dörrarna gick att stänga helt.
– Att lära känna ett gammalt hus är som att lära känna en gammal person. Det finns en massa historia som du måste gå tillbaka till om du vill närma dig själen. Det ska ta tid att renovera – det här huset tog ett år att få klart. Mitt mål är alltid att varje hörn ska vara fullt av liv.
– Barnboken Historien om Någon handlar om ett garnnystan som ringlar sig igenom en massa rum – en spännande vind, en källare med olika rum, trappan klättrar på olika sätt till varje våningsplan. Det är samma känsla här. Det här huset är ett romantiskt, slingrande äventyr
Styling: SARA GARANTY
Text: MOA SAMUELSSON
Foto: MARKUS LINDEROTH
Ur Sköna hem nr 11, 2016
Läs mer:
Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!
3 tips som får ditt hem att se både större och lyxigare ut
16 smarta lösningar för små badrum – allt från förvaring till stil