
I
nredaren Geir Oterkjærs senaste uppdrag åt domaren Fredrik hade en stram budget. Då får man leta lite på secondhand efter vintagefynd att fixa till. Resultatet har blivit personligt och maskulint i en internationell, gångbar stil.




Hur löd uppdraget från Fredrik, Geir?
– Fredrik är en god vän till mig, och huset han köpte för tre år sedan är ett tegelklätt enplanshus från 1968 på 125 kvadratmeter, i stockholmsområdet. Dealen var att jag fick göra precis som jag ville, jag fick helt fria händer när det gällde inredningen. Det var underbart! Första gången Fredrik fick veta hur det skulle bli, var när vi träffade snickaren. Men självklart hade vi en öppen dialog under tiden. Fredrik kunde ringa och säga ”fan, Geir, vad är det nu för väggfärg du valt!”. Vi är ärliga mot varandra och kör med raka rör. Men eftersom jag är kontrollfreak var jag med in i det sista.
Vad har gjorts?
– Vi blåste ut det mesta, hemmet var väldigt ofräscht och inrökt så det gick inte att behålla något. Men vi har tagit tillvara 60-talsmarkörer som teakdörrar och teaklister. Hela planlösningen är dock ny, vi tog bort väggar och stuvade om. Det var en ganska massiv renovering. Jag lät bygga en H-vägg, med köksdelen på ena sidan och vardagsrummet på den andra. Två badrum slogs ihop till ett. Fredrik har två ingångar till det, en från sitt eget sovrum och en från hallen.





Vad var tanken med färgerna?
– Jag valde att gå på en mörk färgskala, det känns maskulint och det passar Fredrik. Och jag gillar själv det mörka. Väggarna kläddes med listverk som målats i samma färg som väggarna. Färgen kallar jag karbonblå.
Hur ser planlösningen ut?
– Man kommer in i en tambur som följs av en kvadratisk hall tapetserad med Trifid från Osborne & Little. Därifrån kommer man in i köket och de mer sociala delarna av huset. Här finns vardagsrum och kontor. Innanför köket finns ett gästrum.


Vilket rum är viktigast för Fredrik?
– Köket, han har ofta representation hemma. Han älskar matlagning – på riktigt. Och han jagar, röker fisk, gör öl, syltar och saftar och tillbringar mycket tid i köket. Jag valde en bänkskiva av venetiansk granit som inte är lika känslig som marmor. Från listen på kakelväggen når han lätt köksredskapen.
– I kökets matsalsdel står ett stort kvadratiskt bord med plats för åtta personer. Runtom står stolar i zebranoträ. Köket är verkligen samlingsplatsen.
Vad är typiskt för dig som inredare?
– Jag gör inredningar i alla prisklasser, alla har ju olika
förutsättningar. Att återanvända saker känns viktigt om budgeten är tajt. Och att mixa vilt, inte vara så himla seriös. Jag har nog inga spärrar i huvudet när det gäller inredning.


Några smarta tips att tänka på?
– Lyssna till husets karaktär och foga samman det med uppdragsgivarens personlighet och önskemål. Det är häftigt att få komma in och göra hela hem. Och få mina kunder att våga. Ett annat tips är att göra klart ett rum i taget. Det sätter stilen för resten av hemmet, och man blir inspirerad att fortsätta.
Till Fredrik har jag köpt lerklumpar och simpla skulpturer på Myrorna, målat dem vita och ställt dem på piedestaler. Så kan skräp bli konst.
Något särskilt du är stolt över?
– Jag har flera gånger blivit utvald i boken Andrew Martin
design review, där kommer de 100 bästa inredarna i världen med. Det är stort i min värld.
Arr: REBECCA FACEY
Text: CECILIA VON MENTZER
Foto: ANNE NYBLAEUS
Läs mer:
Se oemotståndliga sekelskiftesvillan som fått tidlöst elegant styling
Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!