
G
urrehus ligger på natursköna Nordsjälland, bara några kilometer utanför Helsingör. Här har många författare och konstnärer hämtat inspiration genom tiderna, bland annat H C Andersen och Søren Kierkegaard.
Marthe Høver, som ursprungligen kommer från Norge, älskar också den nordsjälländska naturen.


– Morgontimmarna är min bästa tid på dagen. Då älskar jag att sitta med mitt kaffe och lyssna på musik och se naturen vakna.
Gurrehus historia sträcker sig tillbaka till mitten av 1100-talet. Det finns ingenting dokumenterat om vem som byggde borgen och varför, men den användes som kungabostad och myntslageri långt in på 1400-talet. Runt 1720 byggdes Gurrehus slott byggdes intill den gamla borgen – i dag en ruin – och sedan 1779 har det haft många olika ägare. I slutet av 1800-talet byggdes slottet ut, med fasad i nyrenässansstil och rokoko inomhus, plus ett torn i gotisk stil.





1914 togs slottet över av prins Georg av Grekland, son till en dansk prins som valdes till kung av Grekland 1863. Prins Georg använde Gurrehus som sitt danska sommarslott och fick hjälp av arkitekten Gotfred Tvede med att bygga om huset. Nyrenässansen fick ge vika för barock, och mycket av utsmyckningarna togs bort.
Marthe Høvers man Anders Vestergaard-Jensen köpte egendomen 2009, och har sedan dess renoverat den tillsammans med arkitekt Lars Gitz. Marthes inredningsstil har inte ändrat sig så mycket genom åren, trots att hon numera har ett helt slott att möblera.





– Jag har fortfarande kvar saker från den gången jag flyttade hemifrån, inte minst julpynt.
Julen betyder mycket för Marthe. Hon längtar efter att få pynta huset, och att få välkomna släkt och vänner.
– Vi är ofta många här på julen. De senaste åren har hela min familj kommit hit från Norge för att fira jul här. Det är tur att vi har gott om sovrum!





Julfirandet på Gurrehus slott går till på samma sätt varje år.
– Det är som i Grevinnan och betjänten, ”the same procedure as every year”, säger Marthe och skrattar.
Hon har tagit med sig flera norska jultraditioner till slottet
i Danmark.
– Det är all möjlig mat, till exempel fårfiol och pinnekjøtt, revbensspjäll som är saltade och torkade. Men vi blandar, och har både danska och norska rätter på julbordet. Och den som får mandeln i ris à la Maltan får en marsipangris med rött band runt magen som mandelgåva.




Marthes stil handlar mest om att göra det mysigt hemma.
– Det är inte så viktigt att ha en viss stil. Ett levande hus med skratt och god mat och dryck är det jag vill ha.


Julgranen är alltid en kungsgran, självklart med levande ljus. Och dansen runt granen blir till en ringlande långdans genom hela huset.
– På julen märks det extra mycket att det är liv och glädje på vårt danska slott, säger Marthe.
Av: LISABETH KRUSE/Glotti Press
Foto: ANDREAS MIKKEL HANSEN
Ur Sköna hem nr 14 2016
Läs mer:
Julklappstips 2018 – Sköna hem väljer drömklappar att ge (och få)!
25 snygga julgranskulor 2018 – våra favoriter!
Julbelysning & ljusslingor – 19 toppköp för en mysigare jul
Massor av inspiration till ditt julhem – 3 helt magiska julstilar!